Az év első kilenc hónapjában a hackertámadáson keresztül történő kriptovaluta lopások összértéke elérte a 927 millió dollárt. Ez az adat nagyjából 250 százalékkal meghaladja a 2017-ben mért értéket – olvasható a Reuters cikkében, amely az amerikai CipherTrace kiberbiztonsági cég jelentése alapján készült.

A jelentés főbb pontjai

Az október 10-én kiadott CipherTrace-jelentés információi szerint a hekkertámadásokkal eltulajdonított kriptovaluta mennyisége 2018 első kilenc hónapjában 927 milliárd dollárra nőtt. Ez 250 százalékkal több az előző évhez képest. A kimutatásban olvasható az is, hogy a 20 és 60 millió dollár közötti kisebb értékű lopások mértéke a harmadik negyedévben 173 millió dollárra nőtt.

2017-ben a tőzsdéktől összesen 266 millió dollárt emeltek el bűnözők – írta korábban a CipherTrace. A BTC népszerűségének növekedése, illetve a több mint 1600 új kriptovaluta vagy token megjelenése azonban a csalási lehetőségek növekedését okozta, ami még több hackert és kiberbűnözőt vonzott erre a területre.

Dave Jevans, a kiberbiztonsági cég vezérigazgatója a Reutersnek elmondta:

„A szabályozó szervek még mindig le vannak maradva pár évvel, sajnos csak pár olyan ország van ahol tényleg erős a pénzmosás elleni fellépés.”

Jevans egyébként az Anti-Phishing Working Group, egy globális adathalászat és internetes bűnözés elleni szervezet elnöke is. Állítása szerint valószínűleg 50 százalékkal több eset történt, mint amennyiről tudomásuk van. A CipherTrace például 60 millió dollárnyi kriptovalutáról tud, amelyet ugyan elloptak, de a bűncselekményt nem jelentették be.

A váltók megkönnyítik a pénzmosást

A felmérés eredményei azt is kimutatták, hogy a világ legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéjén keresztül 2,5 milliárd dollár értékű Bitcoint használtak fel pénzmosásra olyan országokból, amelyek nem rendelkeznek elég szigorú szabályozással az ilyen tevékenységekre.

A CipherTrace-jelentés ugyan nem nevezi meg, hogy melyik váltóról van szó, de ezek a pénzeszközök csak olyan tranzakciókból származhattak, amelyeket a CipherTrace közvetlenül megfigyelhetett, mint különösen gyanús ügyletet.

A 2,5 milliárd dolláros becslés során a cég 20 tőzsde 350 millió tranzakcióját vizsgálta, majd még 100 millió ilyet találtak különböző partnereknél, ezért ezek is bűnügyi elemzésre kerültek.

Az így kapott adatok megmutatják, hogy ezek a váltók 236,979 BTC értékű bűncselekmény elkövetésére voltak felhasználva, amely jelenleg nagyjából 1,5 milliárd dollárnak felel meg.

Jevans szerint ez a helyzet valószínűleg nem fog változni, mert a váltók nem igazán törekednek arra, hogy megakadályozzák az illegális tevékenységeket. A legtöbb esetben ugyanis nem mutatható ki bűncselekmény addig, míg elkövetetté nem válik, így valamilyen mértékű egérutat adva az elkövetőknek.

„Sajnos azt, hogy egy ilyen tranzakció valamilyen illegális tevékenységet takar, csak az elkövetés után tudjuk megállapítani, valós időben nem. Ez az oka annak, hogy a kriptováltók nem tudják meggátolni az ilyen ügyletek végzését felületeiken. 80-90 százalékban ugyan sejthető, hogy ilyesmi folyik a háttérben, de biztosak nem lehetünk benne.” – zárta gondolatait Jevans.

Forrás: btcmanager.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted vagy egyszerűen oszd meg a Facebokkon:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!