Ellentétben a közhiedelemmel, miszerint a kriptobálnák felelősek a piac nagy fokú volatilitásáért, egy Chainalysis blokklánc kutató cég által készített, október 10-én közzétett tanulmány azt állítja, hogy a legnagyobb befektetők valójában olyan sokszínű egyének, akik csak segítenek a piac stabilizálásában.

A Bitcoin bálnák nem hibáztathatóak a volatilitásért

Augusztusban egy 2 milliárd dolláros kriptobálnáról kaptak szárnyra a piac gyengülésével kapcsolatos pletykák. Az az információ terjengett, hogy miatta, illetve az általa végzett 50.000 érme mértékű eladás miatt gyengült egy hónapon belül 15 százalékot a BTC árfolyama. Ezt a spekulációt támasztotta alá a Bloomberg egy jelentése is.

Az erő ilyen szintű centralizációja a kriptoiparban teljesen jogosan adhat okot aggodalomra mind a rövid-, mind a hosszú távú befektetők számára.

Az, hogy egy kriptovaluta értéke felfelé és lefelé is manipulálható anélkül, hogy bárki észrevenné ezt, alapjaiban rombolja le azokat az elveket, amelyek köré egy „decentralizált vagyoneszköz” épül.

A Chainalysis kutatása azonban azt mutatja, hogy ezek a félelmek alaptalanok. A megfelelő kriptoétoszban akár szándékos félelemkeltésnek is nevezhetjük.

A 32 legnagyobb értékű BTC tárca vizsgálata során arra a következtetésre jutottak, hogy az úgynevezett Bitcoin bálnák csupán harmada aktív kereskedő.

Bár ezek a bálnák valóban képesek lennének a piac mozgatására, valójában inkább erősítik, hiszen ők is akkor vásárolnak be amikor az árak éppen alacsonyabban vannak.

                                                                        Forrás: Chainalysis

Fontos belegondolni, hogy ezek az óriások leginkább igazi veteránok a kriptoiparban, ezért nem céljuk az, hogy hirtelen nagy sikereket és gazdagodást érjenek el.

A Bitcoin bálnák kategorizálása

A tanulmány a bálnákat négy különböző kategóriába sorolja be:

Kereskedők: gyakran kereskedő bálnák, ez a kategória kilenc pénztárcát jelent, amelyek 332.000 BTC, azaz több mint 2 milliárd dollár felett rendelkeznek. Ez a csoport teszi ki egyébként a bálnák legnagyobb részét.

Bányászok/korai belépők: ennek a csoportnak tagjai sokkal korábban csatlakoztak a kriptoközösséghez, mint a kereskedők, valószínűleg még jóval a 2017-es kriptovaluta-őrület előtt. Ez a csoport 15 tagú, akik szinte ugyanolyan, 2 milliárd dollár feletti összeggel rendelkeznek, mint az előző kategória tagjai. Ugyanakkor e csoportban a kereskedelem csak csekély.

Elveszett: a csoport öt tagja több mint 212.000 BTC-t, azaz 1,3 milliárd dollárt birtokol, azonban ők elvesztették privát kulcsaikat tárcáikhoz, így ehhez a vagyonhoz már nem férnek hozzá.

Bűnözők: végül az internet sötét oldalán tevékenykedők következnek, akik a bálnák között a legkisebb csoportot alkotják. A kategória három pénztárcát takar, amelyekben több, mint 125.000 érmét, azaz 790 millió dollárt tartalmaznak.

                                                                            Forrás: Chainalysis

 

 

Forrás: btcmanager.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!