Egy asszony 62.500 kanadai dollárt (48.125 amerikai dollárt) küldött egy telefonos csalónak egy Bitcoin ATM-en keresztül, peres eljárását azonban elvesztette – számolt be az esetről a helyi média. Pénteken Nancy Orr, a Charlottetown tartományi bíróság főbírója úgy döntött, hogy a nő által az Instacoin ATM Canada Inc. gépére befizetett pénz a cég fennhatósága alá tartozik.

Egy kifinomult csalás szerencsétlen áldozata

„Igazán sajnálatos, hogy ilyen kifinomult csalásnak esett áldozatul” – mondta a bíró, miután kihirdette döntését, hozzátéve: „De egy Bitcoin vásárlónak tudnia kell, mit is csinál.

A hölgy, akinek nevét biztonsági okokból nem említhetjük, 62.500 kanadai dollárt fizetett egy BTC ATM-be, abban a hitben, hogy adótartozását rendeli. Ezt egy telefonhívás hatására tette, melynek során egy férfi a kanadai jövedelemügynökség munkatársának kiadva magát, letartóztatással és deportálással fenyegette meg.

Forrás: news.bitcoin.com

A CBC News jelentése szerint az ügy azon kérdés köré összpontosult, hogy ki a valódi birtokosa annak a pénznek, amely az ATM-be befizetésre, majd később készpénz formájában a rendőrség által lefoglalásra került.

A bíróságon az áldozat beszámolt arról is, hogy a telefonos csaló a családjáról is személyes jellegű információkkal rendelkezett. Azt vallotta, hogy mint újonnan Kanadába települt lakos elhitte, hogy elkerülheti a kitelepítést és a letartóztatást a követelt nagy összeg befizetésével.

Februárban a nő két nap alatt egy sor tranzakció során rengeteg pénzt vett le számlájáról, majd ezt egy Chralottetownban található étterem Bitcoin automatájába fizette be, hogy átutalja az ismeretlen férfi telefonban megadott BTC címére.

„Nagyon nehéz most így, szükségem lenne a pénzemre.” – mondta a nő a helyi médiának. „Szeretném, hogy más emberek is megtudják mi történt velem, így velük ne történhessen meg” – zokogta.

Egyre gyakoribbak a BTC ATM-en keresztül történő csalások Kanadában

Kanadában az ilyen esetek egyre gyakoribbak, tavaly novemberben a rendőrség azt nyilatkozta, hogy több mint 40 ember, több mint 300.000 kanadai dollárt veszített el átverések következtében. Ezek mind adótartozás miatti törlesztésre kényszerítették az áldozatokat.

A Charlottetownban zajló ügyben Michael Drake, az Instacoin ATM Canada Inc.-t képviselő ügyvéd azzal érvelt, hogy „a vállalat csupán pénzügyi szolgáltatást nyújtott a nőnek, hiszen a behelyezett pénzt BTC-re váltotta, majd elutalta az ügyfél által megadott címre”. Az áldozat adta meg célként az ismeretlen telefonáló Bitcoin címét, ez teljesen biztos.

Jonathan Coady, a nő jogi tanácsadója azzal érvelt, hogy a befizetéskor az asszony „kényszer alatt” cselekedett. A bíró azonban ezt nem fogadta el.

„Mindkét fél az ügyben teljesen megérti az áldozatot, azonban nem az Instacoin kényszerítette őt a fizetésre” – mondta Orr bíró hozzátéve, hogy míg még mindig az anonimitás a kriptovaluták egyik legnagyobb előnye, az ilyen átverések esetében ez legnagyobb hátrányává is válik.

 

Forrás: news.bitcoin.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!