Könnyen cenzúrázhatóvá vált az Ethereum

-

Azzal, hogy az Ethereum validátoroknak 32 ETH-t kell letétbe helyezniük, az Ethereum centralizáltabbá és érzékenyebbé válhat a kormányok általi cenzúrára.
Az Ethereum Egyesítés után Coby Morgan, az FBI korábbi elemzője, a Merkle Science kriptokompetencia és törvényszéki cég vezető nyomozója kifejtette gondolatait az Ethereum PoS-re való áttérésének a kockázatairól.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Míg a centralizációs kérdések széles körben megvitatásra kerültek az Egyesítés előtt, Moran azt javasolta, hogy a validátorrá válás megfizethetetlen költségei a validátor csomópontok konszolidációját eredményezhetik a nagyobb kripto cégeknél, mint a Binance, a Coinbase és a Kraken.
Ahhoz, hogy valaki az Ethereum hálózat teljes értékű validátorává váljon, 32 ETH letétre van szükség, ez a cikk írásakor körülbelül 47000 dollárt ér.
A Nansen blokkláncelemző platformjának e hónap elején készült jelentése kimutatta, hogy a letétbe helyezett ETH 64%-át mindössze öt szervezet ellenőrzi.
Forrás: Nansen

Morgan azzal folytatta, hogy ezek a nagyobb intézmények a világ kormányainak szeszélyeinek lesznek kitéve, és amikor a validáló csomópontok szankcionált címeket azonosítanak, akkor csökkenthetik a jutalmakat, majd végül kirúghatják őket a rendszerből, és a vállalkozások nem léphetnek kapcsolatba velük.

„Vagy betartják a szabályokat, és kiszipolyozzák az ilyen jellegű interakciókat […], vagy azt kockáztatják, hogy megbírságolják, vizsgálják őket, vagy esetleg maguk is szankciókat kapnak.”

Vitalik Buterin egy augusztus 18-i fejlesztői híváson beszélt erről a kockázatról, utalva arra, hogy a cenzúra egyik formája az lehet, hogy a validátorok úgy döntenek, hogy kizárják vagy kiszűrik a szankcionált tranzakciókat.
Vitalik azt is elmondta, hogy amíg egyes validátorok nem tartják be a szankciókat, addig ezek a tranzakciók végül valamelyik későbbi blokkokba kerülnek, és a cenzúra csak átmeneti lesz.
Augusztus 8-án a Tornado Cash mixer lett az első olyan okosszerződés, amelyet egy amerikai kormányzati szerv szankcionált. Erre reagálva különböző szervezetek eleget tettek a szankcióknak, és megakadályozták, hogy a szankcionált címek hozzáférjenek a termékeikhez és szolgáltatásaikhoz.
A fejlemény nagy hatással volt az Ethereum közösségre, az EthHub társalapítója, Anthony Sassano augusztus 16-án azt tweetelte, hogy az Ethereumot kudarcnak tekinti és továbblép, ha tartós cenzúra lép életbe.

Olvastad már? Mémekkel és GIF-ekkel tiszteleg a közösség a sikeres Ethereum Merge előtt

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Solana – Long vagy short? A SOL kereskedők álláspontja

A Solana alapítvány legutóbbi frissítése szerint a Solana devnet sikeresen újraindult és újraindította a normál működést. A fejlesztői környezet április 19-én a hajnali órákban ment tönkre....

72 embert tartóztatnak le a JPEX-botrány kapcsán

A hongkongi rendőrség 29,37 millió dollár értékű, a JPEX-hez kapcsolódó pénzeszközöket fagyasztott be a városállam állítólagos legnagyobb csalásában. A hongkongi hatóságok több mint 70 személyt tartóztattak...

A Bitcoin negyedik feleződése immár befejeződött

Ime, mit jelenthet a most befejezett felezés a bányászok és a befektetők számára. A Bitcoin negyedik feleződése, a kriptopénzek világában négyévente bekövetkező, nagy várakozással kísért esemény...

A szakértők szerint ezek a rejtett kripto drágakővek hamarosan berobbannak

Vendégbejegyzés A kriptopiac bővelkedik lehetőségekben, mivel 2024-ben új szakaszba lép. A szakértők néhány kiválasztott kriptovalutára összpontosítottak, amelyek jelentős növekedésre vannak kilátásban. Ebben a cikkben mélyrehatóan elemezzük ezeket...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!