Azzal, hogy az Ethereum validátoroknak 32 ETH-t kell letétbe helyezniük, az Ethereum centralizáltabbá és érzékenyebbé válhat a kormányok általi cenzúrára.

Az Ethereum Egyesítés után Coby Morgan, az FBI korábbi elemzője, a Merkle Science kriptokompetencia és törvényszéki cég vezető nyomozója kifejtette gondolatait az Ethereum PoS-re való áttérésének a kockázatairól.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Míg a centralizációs kérdések széles körben megvitatásra kerültek az Egyesítés előtt, Moran azt javasolta, hogy a validátorrá válás megfizethetetlen költségei a validátor csomópontok konszolidációját eredményezhetik a nagyobb kripto cégeknél, mint a Binance, a Coinbase és a Kraken.

Ahhoz, hogy valaki az Ethereum hálózat teljes értékű validátorává váljon, 32 ETH letétre van szükség, ez a cikk írásakor körülbelül 47000 dollárt ér.

A Nansen blokkláncelemző platformjának e hónap elején készült jelentése kimutatta, hogy a letétbe helyezett ETH 64%-át mindössze öt szervezet ellenőrzi.

Forrás: Nansen

Morgan azzal folytatta, hogy ezek a nagyobb intézmények a világ kormányainak szeszélyeinek lesznek kitéve, és amikor a validáló csomópontok szankcionált címeket azonosítanak, akkor csökkenthetik a jutalmakat, majd végül kirúghatják őket a rendszerből, és a vállalkozások nem léphetnek kapcsolatba velük.

„Vagy betartják a szabályokat, és kiszipolyozzák az ilyen jellegű interakciókat […], vagy azt kockáztatják, hogy megbírságolják, vizsgálják őket, vagy esetleg maguk is szankciókat kapnak.”

Vitalik Buterin egy augusztus 18-i fejlesztői híváson beszélt erről a kockázatról, utalva arra, hogy a cenzúra egyik formája az lehet, hogy a validátorok úgy döntenek, hogy kizárják vagy kiszűrik a szankcionált tranzakciókat.

Vitalik azt is elmondta, hogy amíg egyes validátorok nem tartják be a szankciókat, addig ezek a tranzakciók végül valamelyik későbbi blokkokba kerülnek, és a cenzúra csak átmeneti lesz.

Augusztus 8-án a Tornado Cash mixer lett az első olyan okosszerződés, amelyet egy amerikai kormányzati szerv szankcionált. Erre reagálva különböző szervezetek eleget tettek a szankcióknak, és megakadályozták, hogy a szankcionált címek hozzáférjenek a termékeikhez és szolgáltatásaikhoz.

A fejlemény nagy hatással volt az Ethereum közösségre, az EthHub társalapítója, Anthony Sassano augusztus 16-án azt tweetelte, hogy az Ethereumot kudarcnak tekinti és továbblép, ha tartós cenzúra lép életbe.

Olvastad már? Mémekkel és GIF-ekkel tiszteleg a közösség a sikeres Ethereum Merge előtt

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!