A Stacks blokkláncán 140.000 NFT-t minteltek ki az első évben.

A Bitcoin (BTC) programozhatóvá tételére törekvő Stacks blokklánc (STX) elindításának első évfordulójára a hálózat több mint 350 millió havi API-kérést, 40.000 Hiro tárca letöltést és 2500 Clarity okosszerződést ért el.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az Electric Capital, egy kriptovalutákra és fintechre összpontosító kockázatitőke-cég jelentése szerint ezek a statisztikák a Stackst a Bitcoin legnagyobb projektjévé teszik.

Több mint 11.000 felhasználó havonta több mint 100 BTC jutalmat keresett a Stacksen az egyedülálló proof-of-transfer, azaz PoX konszenzusmechanizmusának köszönhetően.

A bányászok BTC-t delegálnak a tranzakciók ellenőrzésére, okos szerződések végrehajtására és új blokkok bányászására az STX blokkláncon, és STX-et kapnak jutalomként.

Eközben a delegált BTC-ket az STX-tulajdonosoknak küldik el jutalomként olyan feladatok elvégzéséért, mint a csomópontok üzemeltetése. Eddig a mechanizmus több mint 50 millió dollár értékű BTC-jutalmat közvetített, és a zárolt összérték meghaladta az 1 milliárd dollárt.

A jelentés szerint a Stacks segítségével létrehozott decentralizált pénzügyi, vagyis defi-alapú, BTC-n belüli fejlesztések is voltak.

Ezek közé tartozott a wrapped BTC (xBTC), az Arkadiko kölcsönzési és hitelezési protokoll, valamint a Bitcoin Lightning decentralizált swapok elindítása. Mindezek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy STX-et Bitcoinra, stabilcoinokra és altcoinokra cseréljenek.

A Stackson elsőként a New York-i és a miami CityCoins projekteket indították el, amelyek 50 millió dollárt generáltak a városok kincstárai számára.

Brittany Laughlin, a Stacks Alapítvány ügyvezető igazgatója a következő nyilatkozatot adta ki a mérföldkővel kapcsolatban:

„A Stacks közössége bebizonyította, hogy a Bitcoin okosszerződéseiben hihetetlen potenciál rejlik a defi-tól az NFT-kig, a városi coinoktól a jótékonysági erőfeszítésekig, a hordozható személyazonosságtól az új infrastruktúráig, mindezt egyetlen év alatt hozta össze.”

„A technológia és az erőforrások mind itt vannak. Hogy mi történik ezután, azt a látnok építők diktálják” – tette hozzá.

Olvastad már? 12%-ot emelkedett a Dogecoin, miután a Tesla elfogadja

Forrás: cointelegraph.com