Kiderült, hogy a Bitcoin hálózat első 5 percében Satoshi szándékosan nem bányászott

-

Egy ismert elemző, Sergio Demian Lerner arra jutott, hogy a hálózat indítása után Satoshi visszafogta magát, hogy ne kapjon blokkjutalmat.
Sergio azzal szerzett magának hírnevet, hogy azonosította az első bitcoin bányász aktivitási mintáit a hálózaton, akit ezután „Patoshi” néven emlegetett. A legújabb megfigyeléséről egy blogbejegyzésben számolt be.

Ez alkalommal a Bitcoin időbélyegzőit vette górcső alá. Az egyértelműen kiderült, hogy Satoshi a rendszer elindítása utáni percekben direkt nem bányászott magának, és a blokkoknál is megtartotta ezt az 5 perces időablakot.
Onnan lehet tudni, hogy ez szándékos volt, hogy az első percekben a blokktalálási nehézség 0,39-es értéken áll.

Forrás: Bitslog

Mivel pedig egyetlen domináns bányászként dolgozott a hálózaton, nulla az esélye annak, hogy nem talált volna blokkot. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy hagyni akarta a többieket, hogy ők is coinokhoz jussanak.
A kezdetekben nagyon kevés bányász dolgozott Satoshin kívül, ő pedig a többiekénél jelentősen nagyobb hashrátát tudhatott a magáénak.
Satoshi pedig tisztában volt azzal, hogy a Bitcoin sikere azon múlik, hogy a lehető legtöbb felhasználót maga mellé csábítsa.
Ezt pedig úgy érte el, hogy ezzel a könnyítéssel próbálta motiválni a többieket: az első öt percet megkapjátok, de ha nem lesz, aki azalatt elvégzi a melót, megcsinálom én.


A későbbiekben Lerner is arra jutott, hogy pont ezért a nehézségi szint igazítása blokkon belül teljesen lehetetlené tette volna a bányászatot.
Az adatok alapján látszik, hogy az első 16000 blokkig Satoshi irányította a teljes hasráta 99%-át.

Forrás: Dan Held

Innen látszik, hogy tulajdonképpen csak a hálózati biztonság fenntartásához tartott ekkora kapacitást, és nem akarta megfosztani a többieket a blokkjutalmaktól.
Az egyik korai fejlesztő, Laszlo Hanyecz is hasonlóra utalt, mikor elmondta, Satoshi paranoiásan rettegett egy rosszindulatú támadástól a hálózat ellen. Ez a veszély valós volt, amíg a rendszer nem vált annyira erőssé, hogy ellenálljon az ilyesminek.
Satoshi egy GPU bányagépet is folyamatos készenlétben tartott, hogy rá tudja ereszteni a többlet hashrátát a hálózatra, amennyiben szükséges.
Hogy így volt-e vagy sem, azt nem tudjuk teljes bizonyossággal kijelenteni, de arra utal, hogy az önzetlenség jellemző a Bitcoin megalkotójára.

Olvastad már? Több mint 100 millió dollárnyi bitcoin van az Ethereum hálózatán

Forrás: cointelegraph.com
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A kripto gaming cégek nagyot fejlődtek, a következő nagy esélyes a 5thScape projektje

A 5thScape készülő kriptojátékainak köszönhetően napról napra népszerűbb a metaverzum GameFi terében. A GameFi szektor minden kétséget kizáróan feltámadt, és a kriptók újraéledését követve tiszteletét teszi...

A Bitcoin white paper visszatér a Bitcoin.org weboldalra

Jogi korlátozások miatt az Egyesült Királyságban élő felhasználók továbbra is csak korlátozottan férhetnek hozzá a Bitcoin white paper-hez a Bitcoin.org weboldalon. A Bitcoin white paper újra...

A BlastUP előértékesítése elérte a 7 millió dollárt, utolsó napok a $BLP megvásárlására

Vendégbejegyzés A BlastUP, a Blast elsőszámú launchpadja, az első IDO-k sikeres elindításával megerősítette robusztus hasznosságát. Miközben az előértékesítése a befejezéshez közeledik, továbbra is jelentős figyelmet kap...

Bitcoin (BTC) technikai elemzés 05.25.

Prémium Bitcoin (BTC) A Bitcoin (BTC) árfolyama új történelmi csúcsot készül elérni, miután korábban a 70.000 dolláros határon túlra szökött, és a piaci szereplők azon tűnődnek, hogy...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!