Jövőre jön a kriptoadó Albániában is

-

Az albán hatóságok az utolsó simításokat végzik a szabályozásokon, amelyek részeként a kriptopénzeken elért nyereség is adóköteles lesz majd. A tervek alapján ez már 2023-tól hatályos lesz, miután lezárultak a nyilvános viták.
Az adókötelezettség mellett a kormányzat több más téren is új jogszabályokat vezet be, amelyek segítségével sokkal részletesebben tudják szabályozni a kriptoipart.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az adózással kapcsolatos kérdések jelenleg a nyilvános vita fázisában vannak, amely során az adófizetők véleményezhetik a beadványt. A törvény az adózáshoz azt is meghatározza, hogy mi számít virtuális eszköznek, és ezzel milyen módon lehet bevételhez jutni.
Érdemes megemlíteni, hogy külön megemlítik, hogy nem csak a kriptopénzek tartozhatnak ide.
A definíció nem érvényes viszont a jegybanki digitális valutára, azaz a CBDC-re. Annak ellenére van ez így, hogy a világ több pontján is egyre előrehaladottabb állapotban vannak a különböző fiat pénzek digitális változatai, köztük az USA, az EU, Kína, és Oroszország pénze.
A törvény végre meghatározza a bányászatot is, amely eddig amolyan szürkezónának számított az országban. Ez persze nem akadályozta meg a hatóságokat, hogy az illegális bányafarmokat bezárják, és vádat emeljenek az üzemeltetőik ellen.
A bányászat mostantól vállalkozási tevékenységnek fog számítani, az abból származó bevétel pedig a vállalati adószabályok alapján lesz megadóztatva. A magánszemélyek esetén az adó mértéke 15% lesz.
Az albániai parlament nemrégiben utasította a pénzügyi hatóságot, hogy még az év végéig dolgozza ki, hogyan tudja alkalmazni az új szabályokat. Az országban mostantól hivatalosan is működhetnek a kriptotőzsdék, bár az eddigi adatok alapján még egyik sem folyamodott működési engedélyért.
Albánia már két éve bevezetett egy törvényt, amely a blokklánc-technológiával foglalkozik. Sokan örültek ennek, de a kritikusok szerint egy ilyen kis ország nem biztos, hogy érdemben tudja szabályozni a saját kriptoiparát, hogy megelőzze a pénzmosást, amelyet nem igazán tud kezelni a fiat gazdaságában.
A törvényhozók az európai pénzügyi ajánlásoknak megfelelő szellemben dolgozták ki a jogszabályokat, az abban leírt intézkedések törvénybe iktatásával.
Tavaly novemberben pedig olyan törvénycsomagot fogadtak el, amelyek meghatározzák a digitális eszközökkel foglalkozó vállalkozások működési követelményeit, jogi kereteit.

Olvastad már? Új határidős BTC terméket vezet be a Coinbase

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Avalanche technikai elemzés 06.02.

Prémium Avalanche Az AVAX árfolyam nagyrészt a 14 dolláros támasz körül ragadt, mivel a május 8-i 16,48 dolláros árfolyamról, az elmúlt egy hónap legmagasabb árfolyamáról való...

A kenyai elnök szerint az afrikai országoknak nem kellene használniuk a dollárt

William Ruto úgy gondolja, a kontinens országainak saját pénzrendszert kellene kialakítani, és nem az amerikai dollárt használni az egymás közötti üzleteléshez. Ruto szerint egy ilyen...

Csomópontot indít a Polygon hálózatán a Deutsche Telekom

A német óriásvállalat szeretne belépni a web3 területére, és ehhez első lépésként a Polygon hálózatán indítanak el egy saját validátor csomópontot. A telekommunikációs cég egyike...

Elindult az ország első megújuló energiából táplálkozó kripto bányász farmja

A Green Watt Project a Felpéci biogáz üzemet elindította és már megújuló bio forrásból származó energiából bányásszák a Bitcoin. Az országban úttörőnek számító fenntartható zöld energiából...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!