Izrael és Palesztina nyit a digitális valuták felé

-

A két állam egyszerre ugrik a kriptóba – különböző okokból.

Palesztina és Izrael egyelőre nincs közelebb a békéhez, egy közös vonásuk viszont van: mindketten vizsgálják a digitális valutákat.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Bloomberg csütörtökön arról számolt be, hogy a Palesztin Monetáris Hatóság két tanulmányt is indított a palesztin digitális fizetőeszköz megvalósíthatóságával kapcsolatban.
Palesztina digitális fizetőeszköze csökkentené függőségét az izraeli sékeltől, amelyre az Izraellel fenntartott gazdasági kapcsolatokról szóló 1994. évi párizsi egyezmény aláírása óta támaszkodik.
Az egyezmény részeként Palesztina megállapodott abban, hogy nem bocsát ki saját pénznemet.
Az egyezménynek öt évig kellett volna tartania, és azzal a szándékkal írták alá, hogy Izrael és Palesztina kétállami megoldás felé mozdulnak el.
Csaknem három évtizeddel később azonban alig haladtak a tárgyalások. Palesztina nagy része katonai blokád alatt áll, és a palesztin gazdaság továbbra is az izraeli sékelre, az amerikai dollárra és a jordániai dinárra támaszkodik.
Az állam által támogatott digitális pénznemek, más néven központi banki digitális pénznemek (CBDC) nem feltétlenül támaszkodnak a blokkláncra, de ihletet meríthetnek az általa népszerűsített elosztott főkönyv-technológiából.
Raja Khalidi, a palesztinai gazdaságpolitikai kutatóintézet igazgatója a Bloombergnek elmondta, hogy „jelenleg nincsenek olyan makrogazdasági feltételek, amelyek lehetővé tennék a palesztin valuta – digitális vagy egyéb – csereeszközként való létezését”.
Ha azonban Palesztina saját pénznemet bocsátana ki, a gesztus „politikai jelzésértékkel bírna saját monetáris autonómiájának kifejezésére Izraellel szemben”.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Eközben Nyugat-Jeruzsálemben

Izrael szintén vizsgálja saját digitális pénznemét – és jóval előrébb is jár kutatásával. Májusban az állam arra a következtetésre jutott, hogy a digitális sékel elősegítheti gazdasági fejlődését.
Ezen a héten az Izraeli Bank közölte, hogy elkezdték tesztelni az Ethereum-blokkláncot a saját CBDC indításának céljából.
A jeruzsálemi rivális hatóságok a jegybanki digitális pénznemeket kutatják, a gázai szélsőségesek ezalatt decentralizált kriptovalutákat használnak az állam teljes megkerülésére.

A Hamász de facto kormányzó hatósággá vált Gázában, a 2007-es konfliktus kitörésével. Bár széles körben terrorszervezetnek tekintik, a szervezet felügyeli a palesztinok oktatását és egészségügyét a háború sújtotta területen.
A Hamász továbbá a bitcoin adományainak megugrásáról számolt be a múlt hónapban Izraellel folytatott kéthetes konfliktus során.

Olvastad már? Hogyan alakítsd ki kriptovaluta portfóliódat kezdőként 2021-ben? – A BitPadre tippjei

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A dollár katasztrofális helyzetbe kerülhet

Peter Schiff, az ismert aranyrajongó és közgazdász szerint az USA államadóssága, az ország gazdasága, és a dollárra leselkedő veszély nem múlt el. A politikusok nemrégiben...

Ismét emelkedni kezdett a bitcoin ATM-ek száma

Végre megtört a közel egy éve tartó eső trend, és ismét növekedett az újonnan üzembe helyezett ATM-ek száma, nagyjából 1400-zal. Az idei év első négy hónapjában...

Bitcoin technikai elemzése 06.04.

Prémium Bitcoin A Bitcoin hamis kitörést mutatott egy rövid távú tartományon túlra a múlt hétvégi pozitív fejleményeket követően az amerikai adósságplafonról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban. A múlt heti...

Miért nem fogja mostanában a Bitcoin újra tesztelni a 20.000 dolláros szintet?

A BitMEX társalapítója, Arthur Hayes egy Substack hírlevelet tett közzé, amelyben elmagyarázza, hogy a Bitcoin miért nem fog a 20.000 dollár felé hajlani a következő...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!