Izrael és Palesztina nyit a digitális valuták felé

-

A két állam egyszerre ugrik a kriptóba – különböző okokból.

Palesztina és Izrael egyelőre nincs közelebb a békéhez, egy közös vonásuk viszont van: mindketten vizsgálják a digitális valutákat.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Bloomberg csütörtökön arról számolt be, hogy a Palesztin Monetáris Hatóság két tanulmányt is indított a palesztin digitális fizetőeszköz megvalósíthatóságával kapcsolatban.
Palesztina digitális fizetőeszköze csökkentené függőségét az izraeli sékeltől, amelyre az Izraellel fenntartott gazdasági kapcsolatokról szóló 1994. évi párizsi egyezmény aláírása óta támaszkodik.
Az egyezmény részeként Palesztina megállapodott abban, hogy nem bocsát ki saját pénznemet.
Az egyezménynek öt évig kellett volna tartania, és azzal a szándékkal írták alá, hogy Izrael és Palesztina kétállami megoldás felé mozdulnak el.
Csaknem három évtizeddel később azonban alig haladtak a tárgyalások. Palesztina nagy része katonai blokád alatt áll, és a palesztin gazdaság továbbra is az izraeli sékelre, az amerikai dollárra és a jordániai dinárra támaszkodik.
Az állam által támogatott digitális pénznemek, más néven központi banki digitális pénznemek (CBDC) nem feltétlenül támaszkodnak a blokkláncra, de ihletet meríthetnek az általa népszerűsített elosztott főkönyv-technológiából.
Raja Khalidi, a palesztinai gazdaságpolitikai kutatóintézet igazgatója a Bloombergnek elmondta, hogy „jelenleg nincsenek olyan makrogazdasági feltételek, amelyek lehetővé tennék a palesztin valuta – digitális vagy egyéb – csereeszközként való létezését”.
Ha azonban Palesztina saját pénznemet bocsátana ki, a gesztus „politikai jelzésértékkel bírna saját monetáris autonómiájának kifejezésére Izraellel szemben”.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Eközben Nyugat-Jeruzsálemben

Izrael szintén vizsgálja saját digitális pénznemét – és jóval előrébb is jár kutatásával. Májusban az állam arra a következtetésre jutott, hogy a digitális sékel elősegítheti gazdasági fejlődését.
Ezen a héten az Izraeli Bank közölte, hogy elkezdték tesztelni az Ethereum-blokkláncot a saját CBDC indításának céljából.
A jeruzsálemi rivális hatóságok a jegybanki digitális pénznemeket kutatják, a gázai szélsőségesek ezalatt decentralizált kriptovalutákat használnak az állam teljes megkerülésére.

A Hamász de facto kormányzó hatósággá vált Gázában, a 2007-es konfliktus kitörésével. Bár széles körben terrorszervezetnek tekintik, a szervezet felügyeli a palesztinok oktatását és egészségügyét a háború sújtotta területen.
A Hamász továbbá a bitcoin adományainak megugrásáról számolt be a múlt hónapban Izraellel folytatott kéthetes konfliktus során.

Olvastad már? Hogyan alakítsd ki kriptovaluta portfóliódat kezdőként 2021-ben? – A BitPadre tippjei

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Chainlink jelentős rallyra készül: 150-300%-os árfolyam-emelkedést jósol az elemző

A Chainlink (LINK) ebben az évben kiemelkedően teljesített, lenyűgöző növekedést mutatva a kriptopénz piacon. Bár 40%-kal az 52,70 dolláros történelmi csúcs alatt van, a LINK...

Top 5 kripto milliomos potenciállal 2024-ben: 💼💸

Vendégbejegyzés A piac a 2024-es bikafutástól hangos, a vadászat pedig a vagyonformálást ígérő kriptovalutákra folyik. A hatalmas választékban kulcsfontosságúvá válik a valódi milliomos-teremtési potenciállal rendelkezők pontos meghatározása. A...

Ripple vs SEC: Hogyan befolyásolhatja Biden kormánya az XRP-pert?

James "MetaLawMan" Murphy, a Murphy & McGonigle ügyvédi iroda alapítója és elnöke nemrég elemezte, hogy Joe Biden elnök kormányzati politikai kiigazításai hogyan befolyásolhatják a Ripple...

Most kell megvenni a Bitcoint? A legendás elemző feltárja a MAX profit kulcsfontosságú zónáit

A Bitcoin árfolyamának alakulása sok befektetőt értetlenül hagyott. Ez egy vásárlási lehetőség, vagy az előttünk álló problémák jele? Michaël van de Poppe neves kriptoelemző megosztotta legfrissebb...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!