Ismét tilos a kriptobányászat Koszovóban, nőnek az energiaárak

A koszovói kormány olyan intézkedéseket fogadott el, amelyek célja az energiaellátás fenntartása a következő hónapokban. Ezek között szerepel a a kriptopénzbányászat betiltása is.

A lépés az importárak erőteljes emelkedése közepette történt, és a korlátozások akár hat hónapig is meghosszabbíthatók.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A koszovói hatóságok újra bevezetik a kriptopénzbányászat tilalmát

A koszovói végrehajtó hatalom jóváhagyott bizonyos lépéseket annak érdekében, hogy a következő hetekben és hónapokban elegendő energiaellátást biztosítson az otthonok és a vállalkozások számára.

A Tass hírügynökség jelentése szerint az erről szóló rendeletet a héten tette közzé a pristinai kormány.

A miniszteri kabinet által elfogadott intézkedések között szerepel a háztartások fűtési szükségletei kielégítésének segítése, az országos hálózatüzemeltető támogatása az áramelosztás biztonságának garantálása érdekében, valamint a fogyasztás csökkentésére irányuló erőfeszítések valamennyi intézmény részéről.

Az elektromos energia digitálisvaluta-készítésre való felhasználásának megtiltása is szükséges lépésként szerepel a listán. Az áraméhes ipari tevékenységet először tavaly télen állították le, amikor a Délkelet-Európában részben elismert köztársaság hiányban szenvedett.

Kereskedj $500 bónusszal és találd meg a következő Gem coint a KuCoinon!

A kormány a „szükségintézkedések” bevezetését a jelenlegi globális energetikai helyzettel, nevezetesen a meredeken emelkedő koszovói energiaimporttal és a fosszilis anyagok egyes európai országokból történő exportjának esetleges betiltásával magyarázta. Ez utóbbi további áremelkedést eredményezhet.

A koszovói hatóságok nyilatkozatukban hangsúlyozták, miszerint fő motivációjuk nem csupán a téli időszakra elegendő energiaellátás biztosítása, hanem a közérdek védelme is.

Az intézkedéseket, köztük a bányászati tilalmat is, kezdetben két hónapra rendelték el, de a miniszterek többségi szavazással legfeljebb 180 nappal meghosszabbíthatják azokat.

A kriptovaluta-bányászat tavalyi felfüggesztése mellett a kormány az illegális bányászati létesítmények üzemeltetői ellen is fellépett, és több rendőrségi razzia során hardvereket foglalt le, köztük több száz, coinbányásásra használható eszközt a földalatti kriptofarmokról.

A kemény fellépés azzal fenyegetett, hogy növeli az etnikai feszültségeket a kis országban, mivel az albán vezetésű központi kormány az északi, túlnyomórészt szerb lakosságú régiókat vette célba, ahol a fogyasztók több mint két évtizede nem hajlandók fizetni a villanyszámláikat, mivel nem ismerik el Pristina fennhatóságát.

Olvastad már? Bloomberg Intelligence: a bitcoin úgy viselkedhet, mint egy államkötvény

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Kapcsolódó hírek