Az OKEx a világ egyik legnagyobb forgalmú kriptotőzsdéje. A fuk.ionak most egy interjú keretein belül alkalma nyílt feltenni pár kérdést ügyvezetőjének, Jay Haonak.

A portál igyekezett az általánosokon kívül olyanokat is kérdezni, amelyeket mások nem biztos, hogy feltennének. A válaszok valószínűleg elhallgattatják a kritikusokat is.

Elmondanád nekünk, hogy ki vagy, és mit csinálsz az OKEx-nél?

Jay Hao vagyok, üdv mindenkinek! Jelenleg ügyvezetőként irányítom a céget. Emellett az ügyfélszolgálatot is én vezetem, így én felelek azért, hogy az ügyfeleink problémáit megfelelően kezeljék. Akár a Twitteren is írhatsz nekem.

Mielőtt rátérünk a tőzsdére vonatkozó kérdésekre, elmondod, hogyan kerültél a blokklánciparba, és mi a véleményed róla?

Hiszem, hogy a blokklánc-technológia forradalmasíthatja a világgazdaságot a kereskedelmi határok lebontásával, és a tranzakciók hatékonyabbá tételével. Az OKEx-et is úgy építjük, menedzseljük, hogy a legmegbízhatóbb legyen, miközben az ágazat ügyét is előremozdítjuk.

Mikor elindult az OKCoin, mi volt a fő cél? Mi a különbség az OKCoin és az OKEx között?

Hasonló a nevük, és a befektetők között is van átfedés, de az OKCoin főleg a globális kriptokereskedelemben, az OKEx viszont a kriptoderivatívák piacán aktívabb. A két brand együttműködése lehetővé teszi, hogy bár különböző fókusszal, mégis közös ökoszisztémában dolgozzunk.

A digitális pénzeszközökkel foglalkozó tőzsdék célja, hogy a kereskedők megtalálják a nekik legmegfelelőbb módszereket. A könnyen használható kereskedési felület mellett a kockázatmenedzselési lehetőségek – mint a derivatívák vagy opciós ügyletek – pontosan azok a dolgok, amelyek érdeklik a trédereket.

Az OKEx az első tőzsdék egyike volt, amelyet az a remény keltett életre, hogy kezelni tudjuk a jelenlegi pénzrendszer hiányosságait.

Jelenleg az OKEx és az OKEx Korea is üzemel. Ennek jogi okai vannak, vagy egyszerűen a különböző helyeken működő tőzsdéiteket szervezetileg is külön akarjátok kezelni? Lesz OKEx Szingapúr, Európa, USA is?

Az OKEx most meghatározott országokban és régiókban nyújt szolgáltatásokat, erről az ügyfélszolgálat oldalán találsz egy részletes leírást.

Az OKEx Korea kifejezetten a koreai szabályozásokra van szabva, így a koreai lakosoknak jobb szolgáltatáscsomagot tudunk biztosítani. Mind fiat, mind kriptó kereskedési párokkal rendelkezünk.

Természetesen a globális jelenlétre fókuszálunk, és szeretnénk mindenhol együttműködni a megfelelő helyi partnerekkel, hogy az ügyfelek jobb minőségű kiszolgálásban részesüljenek.

Az OKEx-nél miben vagytok egyediek? Mi az, amit más nem csinál, vagy nem jött össze nekik?

Sok oka lehet, hogy a kereskedők minket választanak. Az OKEx például teljes körű szolgáltatást nyújt.

Teljes, blokkláncon futó ökoszisztémát építettünk, kriptó párokkal, tőkeáttételes és határidős kereskedési lehetőségekkel, van bányászpool és tárcaszolgáltatás is. Kereskedési volumen tekintetében a legnagyobbak között vagyunk, több mint 100 országból szolgálunk ki többmilliós felhasználóbázist.

Mindezt úgy, hogy még sosem károsították meg őket biztonsági mulasztás – hekkelés – vagy karbantartási problémák miatt. A rendszerünk a TP99999 szabványnak megfelelően működik, teljesen stabilan.

Van saját tokenetek is, az OKB. Ez mire való, és mik a jövőbeli terveitek vele?

Az OKB egy utility token, amelyet az OK Blokklánc Alapítvány bocsátott ki. Az OKEx felhasználói sok mindenre használhatják, többek között partnertőzsdék indítására, a jutalékok kifizetésére, új projektek listáztatására, akár úgy is, hogy rajtunk keresztül, az OK Jumpstart szolgáltatás keretében történik a kibocsátás, az IEO.

Továbbra is biztos hátteret szeretnénk az OKB-nak, és a teljes OKB-ökoszisztémának, főleg úgy, hogy valódi felhasználási területekre vezetjük be. A projekt új road map-jét a nagyon közeli jövőben be fogjuk mutatni.

Sok ázsiai tőzsde teszi lehetővé, hogy 2 BTC-s kiutalási vagy kereskedési limit alatt KYC és AML nélkül használják az ügyfeleik. Mit gondolsz erről?

Nem tudom pontosan, hogy mely tőzsdékre gondolsz. Amennyire én tudom, a nívósabb kriptotőzsdék az egész világon rendelkeznek jól bevált ügyfél-azonosítási módszerrel.

Éppen ezért nálunk is van KYC és AML, hogy megfeleljünk az elterjedt és általános szabályozói követelményeknek. Jelenleg három különböző szintű verifikáció érhető el, ezeket a honlapunkon tudod átnézni, ha részletesebb információt szeretnél.

Jósolnál nekünk? 2020, 2021-ben szerinted mi fog történni a bitcoinnal, és a kriptopénzekkel? Nemcsak az árakra gondolok, hanem jogi, elfogadottsággal kapcsolatos dolgokra is.

Először is, az újonnan a területre érkezők száma exponenciálisan nőni fog. Másrészről viszont, a szabályozások és a törvényeknek való megfelelés még mindig kemény ügy a kriptoipar számára.

Komoly áttöréseket láttunk idén, gondolj csak a Librára, és persze ott volt a FATF-konferencia, ahol 205 ország képviselői beszélgettek a stablecoinokról, kriptoeszközökről, szabályozási kérdésekről az IMF, az ENSZ és a Világbank részvételével. A következő két évben még több ilyent fogunk látni, és abban is biztos vagyok, hogy a fintech ipar is egyre több régióban és országban fog megjelenni.

Az árakról viszont inkább nem mondanék semmit.

Azt tervezitek, hogy elindítjátok az OKDEX-et. A decentralizált tőzsdék szerinted le fogják cserélni a hagyományos kriptotőzsdéket, vagy egymás mellett fognak létezni?

Gondolkodtunk arról, hogy mi a szerepünk a blokklánc gazdaságában.

A fő értékajánlatunkat a „hitel a kereskedéshez” kifejezéssel írnám le. A spot kereskedés esetében pedig pontosan ezek a szolgáltatások a legkeresettebbek. Így amit mi nyújtani tudunk, az egy olyan szolgáltatás, amely nem korlátozott a szokásos technikai határok által.

Tény, hogy nem minden problémát kell a leghatékonyabb módon megoldani. Néha a felhasználóknak fontosabb a biztonság vagy az igazságosság. Az OKEx-nél úgy gondoljuk, a dexek több és átfogóbb szolgáltatást tudnak nyújtani. Nem fogják lecserélni a hagyományosakat, együtt fognak létezni a jelenlegi módszerekkel.

Az OKEx Summit rendezvényen sok más tőzsde is feltűnt – olyan nagy nevek voltak köztük, mint a Binance vagy a BiBox. Versenytársak között hogyan megy az együttműködés? Vannak közös projektjeitek, vagy nem is beszéltek egymással?

A Delta Summit társszervezői vagyunk, így örülünk az iparág többi szereplőjének is a rendezvényünkön.

Remélhetőleg a szféra minden cégével együtt tudunk dolgozni, hogy egészséges és gyors növekedést, fejlődést érjünk el.

Úgy hisszük, ez egy barátságos verseny a vállalkozásaink között, amely viszont nagyon gyors fejlődést eredményez. Hozzáteszem, nagyon is beszélünk egymással, és promótáljuk is egymást.

Mit szólsz ahhoz, hogy a BTI, vagyis a Blokklánc Transzparencia Intézet szerint az OKEx kereskedési volumenének 90%-a hamis?

Először is az OKEx-nél semmilyen módon nem toleráljuk a forgalomhamisítást. Mi sem csináljuk – a tőzsdének nincs saját tréder csapata – és nem is kereskedünk a felhasználóinkkal. Az OKEx egy platform, amely tőzsdei szolgáltatásokat nyújt.

A BTI jelentése, az OKEx meggyanúsítása, főleg a következtetés, a 90%-os arány, nem korrekt. Ki tudjuk hívni őket egy 100 BTC-s fogadásra, hogy bebizonyítsuk, nem csak a forgalmunk 10%-a valós. Ha sikerül, akkor fizetnek nekünk ennyit.

Viszont ha nem tudjuk bizonyítani, akkor mi fizetünk nekik 100 bitcoint. Ha ezt nem fogadják el, akkor bocsánatot kell kérniük a hamis vád miatt. Amúgy is, bármikor szívesen látjuk őket az irodánkban, megvizsgálhatják az adatokat.

Általánosságban szólva, a BTI jelentése egy klasszikus „almát a narancshoz” összehasonlítás. Sok módszer van a tőzsdei forgalom mérésére, és mindegyik más eredményt ad. Sok elemzés egyszerűen nem is annyira átfogó, hogy pontos eredményt tudjon nyújtani.

Tény, hogy az OKEx struktúrája nagyon különbözik a versenytársainkétól. A származtatott ügyleteink miatt sok tréderünk hivatásos kereskedő, cégektől, befektetési alapoktól, és ők nagy téteket használnak.

Így egy olyan mérés, amely főleg az olyan kis léptékű paramétereket vizsgálja, mint mondjuk a weboldal adatforgalma, nem túl hatékony az OKEx volumenének a mérésére.

Ehhez tegyük hozzá, hogy az OKEx az elsők között csatlakozott a CoinMarketCap adatfelügyeleti, átláthatósági kezdeményezéséhez idén májusban. Azért, hogy megmutassuk, transzparensek vagyunk, és nem támogatjuk a forgalomhamisítást.

Az ügyfeleink visszajelzései alapján sok top tréder egyetért abban, hogy a mi termékeink a legjobbak a kriptoiparágban. Be fogjuk bizonyítani azt is, hogy a világ legnagyobb likviditását is nálunk találni.

Mit fogtok válaszolni a BTI-nek?

Először is bebizonyítjuk, hogy alaptalan a vádjuk. A 90%-os hamis forgalomról szóló állításuk teljesen valótlan. Másodszor pedig, a saját rendszerünkön el fogjuk végezni az őáltaluk használt módszerekkel az elemzést.

Bebizonyítjuk, hogy az OKEx likviditása jóval nagyobb, mint az úgynevezett BTI-verifikált tőzsdéké.

Végül, de nem utolsósorban arra is ki kell térnünk, hogy a BTI maga, pártatlan kutatóintézetnek tekinthető-e?

Nem ismertek a tagjaik, és azt sem tudjuk, milyen kapcsolatban állnak a tőzsdékkel, amelyeket a honlapjukon listáznak. Megbízhatóak az adataik? Rengeteg kérdés van, amit fel szeretnénk tenni, mielőtt elfogadnánk a méréseiket és az eredményeiket.

Te mit gondolsz a forgalomhamisításról?

Lehet, hogy van rosszindulatú manipuláció a piacokon, de az biztos, hogy az OKEx nem vesz részt ezekben. Tény, hogy sok projekt „bérel” market makereket, árjegyzőket, hogy növelje a forgalmát, és így nagyobb izgalmat biztosítson az eszközzel kereskedők számára.

A mennyiségi kereskedők botokat használnak, hogy azok végezzék a nagyfrekvenciás, gyors kereskedést. Ezeket én például nem nevezném forgalomhamisításnak.

Ezt azért csinálják, hogy volument adjanak a piacnak, vagy, hogy könnyebben és kényelmesebben kereskedhessenek.

Köszönjük Jay Hao és a Financial Underground Kingdom engedélyét a fordítás elkészítéséhez!

Forrás: fuk.io


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép estétek! 🙂