Az ING nemrég felmérést készített több ország lakosságának kriptopénz-használati szokásairól. Az erről közétett dokumentumot a cikk alján linkeltük. Az első rész elsősorban a kriptopénzek múltjával és jövővel kapcsolatos kérdéseket taglalja.

Most megnézzük azt a 15.000 résztvevő által adott választ, amelyek a kriptovaluták jövőjével kapcsolatosak. Milyen véleménnyel vannak az emberek a Bitcoinról vagy más kirptopénzekről, illetve milyen esélyeket látnak a jövőbeli innovációkra?

A digitális valuták a jövő online fizetőeszközei?

Igen is és nem is – ez derült ki a felmérésből. Ettől függetlenül az emberek szembetűnően eltérően válaszoltak erre a kérdésre. A luxemburgiak például úgy gondolják, hogy a Bitcoinnak nem sok esélye van arra, hogy betöltse ezt a szerepet – 84%-uk válaszolt úgy, hogy a Bitcoin a jövőben nem lesz képes online fizetőeszközént funkcionálni.

A törökök ellenben teljesen más véleményen vannak – a válaszadók több mint fele (53%) azt felelte, hogy a zászlóshajó kriptovaluta lesz a legelterjedtebb online fizetőeszköz a jövőben.

Törökország hasonlóan pozitív maradt a következő kérdésben is, amely arra terjedt ki, hogy hiszenek-e abban, hogy a kriptovaluták értéke jövőre majd jelentősen megnövekedik. Itt szintén a törökök 50%-a gondolja úgy, hogy egy év múlva többet fognak érni, mint most.

Luxemburg újra “rosszul teljesített”, az emberek mindössze 20%-a hisz benne, hogy ez bekövetkezhet. Az európaiak nagyjából 35%-a vélekedik így. Az amerikaiak 34%-a, az ausztrálok pedig mindössze 22%-a gondolja azt, hogy a kriptovaluták 2019-ben többet fognak majd érni

Használni fogják a kriptopénzeket a jövőben?

Mégha úgy gondolnánk, ez a kérdés nagyon hasonló az előzőhöz, ez mégis azt szeretné felmérni, hogy az emberek el tudják-e képzelni, hogy kriptopénzt használjanak a mindennapokban . Ha igen, akkor milyen “típusú” fizetések esetében. A felmérés megállapította, hogy az emberek kávét, adót, rezsit, repülőjegyet szívesen fizetnének kriptovalutával, fizetést is fogadnának, illetve spórolnának például az egyetemi tanulmányokra.

Ezek közül 30%-uk elsősorban nemzetközi fizetésekre, 23%-uk repülőjegy vásárlására használná. 21%-uk tudná elképzelni, hogy a rezsit vagy az adót ilyen módon fizesse. Még kevesebben pedig abban is benne lennének, hogy fizetésüket kriptopénzek segítségével kapják meg. Ez az arány konkrétan 15% az összes megkérdezetből.

Az, hogy az emberek hogyan viszonyulnak a kriptopénzekhez, attól is függ, hogy vásárolnak-e belőle vagy sem. A kutatás erre is kitejedt, a válaszok azonban kicsit sem meglepőek. Mivel sokan még azt sem tudják elképzelni, hogy fizetőeszközükké váljon, ebből kifolyólag vásárolni sem sokan szeretnének.

A legkevesebb arányt Belgium érte el, a maga 10%-ával. Az európai átlag 25% körül mozog. Ezzel még mindig jobban teljesít, mint az amerikaiak 21%-os aránya. A sor végén kullog Ausztrália is 15%-kal. És vajon kik érték el a legnagyobb arányt? Hát persze, hogy a törökök. Az ország lakosságának 45%-a tervez kriptót vásárolni.

Kihez forduljunk segítségért?

A felmérés egy nagyon érdekes résszel zárult, amelyre minden megkérdezettet megkértek. Egy olyan befektető helyébe kellett magukat képzelni, aki be szeretne lépni a kriptopénzek világába. A kérdés világos volt: Kihez fordulnának segítségért, ha többet szeretnének megtudni a témáról?

A válaszok, érthető módon nagyon eltértek a különböző államokban, legtöbben azonban (27%) szakavatott szerkesztőgárdával rendelkező weboldalakat, vagy (21%) pénzügyi tanácsadókat keresne fel. Meglepő, hogy a világosan feltett kérdések ellenére sokan még így is azt állították, hogy soha nem fektetnének kriptopénzekbe. Például a szomszédos Ausztriában a megkérdezettek 44%-a válaszolt így.

Összegzés

Az ING felmérése sok érdekes eredményt hozott. Ha van időtök és kedvetek belemerülni a témába, illetve rendelkeztek némi angol tudással, az eredeti dokumentumot itt tekinthetitek meg. Kellemes olvasgatást!

Forrás: kryptomagazin.sk