India növeli az aranyra kivetett vámot

-

Az indiai kormányzat öt százalékkal, 12,5%-ra emeli az aranyimportra kivetett vámot, hogy ezzel csökkentse a rúpiára irányuló pénzügyi nyomást.
Egyes nézetek szerint viszont a vám növelése a csempészet növekedését fogja eredményezni.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az ország egyre nagyobb költségvetési hiánnyal küzd, a valutája gyengül, így a kormányzat július elejével úgy döntött, hogy vámot emel az arany esetén. A nemesfém ára gyakorlatilag azonnal 3%-ot növekedett az országban.
India számít a világ második legnagyobb aranyvásárlójának, és az elmúlt 12 hónap során megtízszereződött az importált arany mennyisége.
Ugyanebben a periódusban viszont a negatív kereskedelmi mérlegük szintén megnőtt, közel négyszeresére.
A bejelentést követően az indiai aranyszektor szakértői annak adtak hangot, hogy a nemesfém forgalma így vélhetően jelentősen csökkenni fog, és így az abból száramzó állami bevételek is.
Ráadásul a vámnövelés mindig is nagy motivációt jelent, hogy az emberek csempészni kezdjék az aranyat.

„Mikor csökkent az aranyra kivetett vám, visszaesett a csempészet mértéke is. Ez tovább mérséklődött, mikor a járvány miatt kevesebbet utaztak az emberek. Most viszont könnyen előfordulhat, hogy ismét növekedést látunk majd.”

Nehéz idők járnak a rúpiára

Az Arany Világtanácsának indiai szekcióját vezető Somasundaram PR szintén úgy gondolja, hogy a döntés csökkenti majd az arany iránti igényt, és ezzel lehet, hogy tényleg segíteni tud a rúpiára nehezedő nyomás csökkentésében is.
Surenda Mehta, az Indiai Aranyművesek Társaságának a titkára viszont azt gondolja, idővel az igény újból megnőhet majd.
A jelentések szerint az indiai kormány bejelentésével szinte egyidőben a rúpia újból nagyot gyengült a dollárhoz képet, és átlépte a 79 rúpia/dollár arányt, és azóta ott is van.

Olvastad már? Nagyon lent van: az ARK Invest szerint itt az ideje a BTC-növekedésnek

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Ripple technikai elemzés 06.04.

Prémium Ripple Az elmúlt hetekben a Ripple árfolyama emelkedő tendenciát mutatott, és egy figyelemre méltó támaszszintről állt talpra. Azonban még mindig van egy döntő ellenállási szint, amelynek...

2000 dollár lehet a tényleges Ethereum cél?

Az Ethereum, a második legnagyobb piaci tőkeértékű kriptopénz, a közelmúltban egy mérsékelt, 5%-os árfolyam-ugrást produkált az elmúlt héten. Ez az ármozgás azonban egybeesik a kereskedők jelentős...

A dollár katasztrofális helyzetbe kerülhet

Peter Schiff, az ismert aranyrajongó és közgazdász szerint az USA államadóssága, az ország gazdasága, és a dollárra leselkedő veszély nem múlt el. A politikusok nemrégiben...

Ismét emelkedni kezdett a bitcoin ATM-ek száma

Végre megtört a közel egy éve tartó eső trend, és ismét növekedett az újonnan üzembe helyezett ATM-ek száma, nagyjából 1400-zal. Az idei év első négy hónapjában...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!