India jegybankja: komoly kockázatokat jelent a kriptó

-

Az Indiai Központi Bank (Reserve Bank of India, RBI) figyelmeztetett a kriptopénzek által az ország pénzügyi stabilitására jelentett halmozott kockázatokra.
„Hajlamosak a csalásokra [ösztönözni] és a szélsőséges árfolyam-ingadozásra is” – állítja a jegybank. Mint hangsúlyozzák, „a kriptovaluták azonnali kockázatokat jelentenek a fogyasztóvédelemre és a pénzmosás elleni (AML) / a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemre (CFT).”

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az RBI értékelése a kriptopénzekről

India központi bankja, az Indiai Központi Bank (Reserve Bank of India, RBI) a múlt héten tette közzé féléves pénzügyi stabilitási jelentését (FSR). A 144 oldalas dokumentum tartalmaz egy részt a „magán kriptopénzekkel kapcsolatos kockázatokról.”
A „magán” kifejezés minden olyan kriptovalutára vonatkozik, amelyet nem az RBI bocsát ki, beleértve a bitcoint és az ethert is.
Korábban írtuk a témában: Komoly fejtörést okozott az indiaiaknak a kriptotörvény-tervezet
A központi bank azt írta:

„A magán kriptovaluták elterjedése világszerte érzékennyé tette a szabályozóhatóságokat és a kormányokat, [hogy odafigyeljenek] a kapcsolódó kockázatokra.”

„A magán kriptovaluták közvetlen kockázatot jelentenek az ügyfélvédelemre, illetve a pénzmosás (AML) / a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem (CFT) szempontjából is aggályosak” – hangsúlyozta az RBI.
A központi bank továbbá megjegyezte:
„Emellett csalásra és szélsőséges árfolyam-ingadozásra is hajlamosak, mivel erősen spekulatív jellegűek. A hosszabb távú aggodalmak a tőkeáramlás kezelésével, a pénzügyi és makrogazdasági stabilitással, a monetáris politika transzmissziójával és a valuta helyettesítésével kapcsolatosak”.

A jelentés hivatkozik a Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF) megállapítására is, amely szerint „a virtuális eszközök ökoszisztémájában megjelentek az anonimitás funkciót kínáló kriptovaluták (AEC), a mixerek és tumblerek, a decentralizált platformok és tőzsdék, az adatvédelemre fókuszáló pénztárcák és más típusú termékek és szolgáltatások, amelyek lehetővé teszik a pénzügyi áramlások csökkentett átláthatóságát és fokozott elhomályosítását.”
Az RBI hangsúlyozta:

„Folyamatosan jelennek meg az új, tiltott finanszírozási tipológiák, beleértve a virtuális rétegrendszerek növekvő használatát, amelyek viszonylag könnyen, olcsón és anonim módon próbálják tovább homályosítani a tranzakciókat.”

Féltik a pénzügyi rendszert

Megjegyezve, hogy a 100 legnagyobb kriptovaluta piaci kapitalizációja elérte a 2,8 billió dollárt, az RBI figyelmeztetett: „A tőkekontroll alá eső EME-kben [feltörekvő piacgazdaságok] a kriptoeszközök szabad hozzáférhetősége a lakosok számára alááshatja tőkeszabályozási keretrendszerüket.”
A jelentés kitér a decentralizált pénzügyekre (defi) is, amelyet „a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) nemrég úgy jelölt meg, mint amely magában hordozza a hatalomkoncentráció veszélyét” – mutatott rá a jegybank, hozzátéve:

„A decentralizált pénzügyek (defi) gyors növekedése elsősorban a kriptoeszközökkel való spekulációra, befektetésre és arbitrázsra irányul, nem pedig a reálgazdaságra.”

A BIS jelentéséről itt számoltunk be korábban: A defi decentralizációja csak illúzió a Nemzetközi Fizetések Bankja szerint
Az RBI hozzátette, hogy az AML és az ügyfél-azonosítási (KYC) rendelkezések korlátozása „a tranzakciók anonimitásával együtt a defi illegális tevékenységeknek és piaci manipulációnak teszi ki magát, és pénzügyi stabilitási aggályokat vet fel.”
Az indiai központi bank többször is kijelentette, hogy komoly aggályai vannak a kriptopénzekkel kapcsolatban. A központi igazgatótanács legutóbbi ülésén az RBI felszólította a kormányt a kriptopénzek teljes betiltására. Kijelentették, hogy a részleges tiltás nem fog működni.

Eközben az indiai kormány elhalasztotta a kriptopénzről szóló törvényjavaslat bevezetését. A törvényjavaslatot a parlament téli ülésszakán tervezték tárgyalni. Ennek ellenére nem vették napirendre. A kormány állítólag most átdolgozza a dokumentumot.

Olvastad már? Három ok, amiért PlanB stock-to-flow modellje megbízhatatlan

Forrás: news.bitcoin.com

Legfrissebb bejegyzéseink

Soha nem látott XRP árnövekedést jöhet?

Cameron Fous neves kriptoblogger és kereskedő nemrég merész jóslatot tett az XRP jövőjével kapcsolatban. Fous a Twitteren osztotta meg meglátásait, és azt állította, hogy az XRP...

Bitcoin: A shortolokat nem hatotta meg a piaci zűrzavar

Az amerikai szabályozó hatóságok intézkedései által kiváltott folyamatos piaci zűrzavar jelentősen befolyásolta a Bitcoin (BTC) és más altcoinok teljesítményét, a FUD pedig a mindennapok rendjévé...

A DeFi tokenek birtokosainak óvatosnak kell lenniük

A legfrissebb adatok szerint aggodalomra ad okot, hogy a népszerű DeFi tokenek, mint az Uniswap (UNI), Curve (CRV) és SushiSwap (SUSHI) nem mutatnak jelentős árnövekedést. Vajon...

Bitcoin technikai elemzés 06.09.

Prémium Bitcoin A pénteki kereskedés során a Bitcoin 26.500 dollár körül ingadozott, miután a 26 200 dolláros szint körül támaszt szerzett. A négyórás grafikonon a Bitcoin jelenleg a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!