India jegybankja: komoly kockázatokat jelent a kriptó

-

Az Indiai Központi Bank (Reserve Bank of India, RBI) figyelmeztetett a kriptopénzek által az ország pénzügyi stabilitására jelentett halmozott kockázatokra.
„Hajlamosak a csalásokra [ösztönözni] és a szélsőséges árfolyam-ingadozásra is” – állítja a jegybank. Mint hangsúlyozzák, „a kriptovaluták azonnali kockázatokat jelentenek a fogyasztóvédelemre és a pénzmosás elleni (AML) / a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemre (CFT).”

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az RBI értékelése a kriptopénzekről

India központi bankja, az Indiai Központi Bank (Reserve Bank of India, RBI) a múlt héten tette közzé féléves pénzügyi stabilitási jelentését (FSR). A 144 oldalas dokumentum tartalmaz egy részt a „magán kriptopénzekkel kapcsolatos kockázatokról.”
A „magán” kifejezés minden olyan kriptovalutára vonatkozik, amelyet nem az RBI bocsát ki, beleértve a bitcoint és az ethert is.
Korábban írtuk a témában: Komoly fejtörést okozott az indiaiaknak a kriptotörvény-tervezet
A központi bank azt írta:

„A magán kriptovaluták elterjedése világszerte érzékennyé tette a szabályozóhatóságokat és a kormányokat, [hogy odafigyeljenek] a kapcsolódó kockázatokra.”

„A magán kriptovaluták közvetlen kockázatot jelentenek az ügyfélvédelemre, illetve a pénzmosás (AML) / a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem (CFT) szempontjából is aggályosak” – hangsúlyozta az RBI.
A központi bank továbbá megjegyezte:
„Emellett csalásra és szélsőséges árfolyam-ingadozásra is hajlamosak, mivel erősen spekulatív jellegűek. A hosszabb távú aggodalmak a tőkeáramlás kezelésével, a pénzügyi és makrogazdasági stabilitással, a monetáris politika transzmissziójával és a valuta helyettesítésével kapcsolatosak”.

A jelentés hivatkozik a Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF) megállapítására is, amely szerint „a virtuális eszközök ökoszisztémájában megjelentek az anonimitás funkciót kínáló kriptovaluták (AEC), a mixerek és tumblerek, a decentralizált platformok és tőzsdék, az adatvédelemre fókuszáló pénztárcák és más típusú termékek és szolgáltatások, amelyek lehetővé teszik a pénzügyi áramlások csökkentett átláthatóságát és fokozott elhomályosítását.”
Az RBI hangsúlyozta:

„Folyamatosan jelennek meg az új, tiltott finanszírozási tipológiák, beleértve a virtuális rétegrendszerek növekvő használatát, amelyek viszonylag könnyen, olcsón és anonim módon próbálják tovább homályosítani a tranzakciókat.”

Féltik a pénzügyi rendszert

Megjegyezve, hogy a 100 legnagyobb kriptovaluta piaci kapitalizációja elérte a 2,8 billió dollárt, az RBI figyelmeztetett: „A tőkekontroll alá eső EME-kben [feltörekvő piacgazdaságok] a kriptoeszközök szabad hozzáférhetősége a lakosok számára alááshatja tőkeszabályozási keretrendszerüket.”
A jelentés kitér a decentralizált pénzügyekre (defi) is, amelyet „a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) nemrég úgy jelölt meg, mint amely magában hordozza a hatalomkoncentráció veszélyét” – mutatott rá a jegybank, hozzátéve:

„A decentralizált pénzügyek (defi) gyors növekedése elsősorban a kriptoeszközökkel való spekulációra, befektetésre és arbitrázsra irányul, nem pedig a reálgazdaságra.”

A BIS jelentéséről itt számoltunk be korábban: A defi decentralizációja csak illúzió a Nemzetközi Fizetések Bankja szerint
Az RBI hozzátette, hogy az AML és az ügyfél-azonosítási (KYC) rendelkezések korlátozása „a tranzakciók anonimitásával együtt a defi illegális tevékenységeknek és piaci manipulációnak teszi ki magát, és pénzügyi stabilitási aggályokat vet fel.”
Az indiai központi bank többször is kijelentette, hogy komoly aggályai vannak a kriptopénzekkel kapcsolatban. A központi igazgatótanács legutóbbi ülésén az RBI felszólította a kormányt a kriptopénzek teljes betiltására. Kijelentették, hogy a részleges tiltás nem fog működni.

Eközben az indiai kormány elhalasztotta a kriptopénzről szóló törvényjavaslat bevezetését. A törvényjavaslatot a parlament téli ülésszakán tervezték tárgyalni. Ennek ellenére nem vették napirendre. A kormány állítólag most átdolgozza a dokumentumot.

Olvastad már? Három ok, amiért PlanB stock-to-flow modellje megbízhatatlan

Forrás: news.bitcoin.com

Legfrissebb bejegyzéseink

A Chainlink jelentős rallyra készül: 150-300%-os árfolyam-emelkedést jósol az elemző

A Chainlink (LINK) ebben az évben kiemelkedően teljesített, lenyűgöző növekedést mutatva a kriptopénz piacon. Bár 40%-kal az 52,70 dolláros történelmi csúcs alatt van, a LINK...

Top 5 kripto milliomos potenciállal 2024-ben: 💼💸

Vendégbejegyzés A piac a 2024-es bikafutástól hangos, a vadászat pedig a vagyonformálást ígérő kriptovalutákra folyik. A hatalmas választékban kulcsfontosságúvá válik a valódi milliomos-teremtési potenciállal rendelkezők pontos meghatározása. A...

Ripple vs SEC: Hogyan befolyásolhatja Biden kormánya az XRP-pert?

James "MetaLawMan" Murphy, a Murphy & McGonigle ügyvédi iroda alapítója és elnöke nemrég elemezte, hogy Joe Biden elnök kormányzati politikai kiigazításai hogyan befolyásolhatják a Ripple...

Most kell megvenni a Bitcoint? A legendás elemző feltárja a MAX profit kulcsfontosságú zónáit

A Bitcoin árfolyamának alakulása sok befektetőt értetlenül hagyott. Ez egy vásárlási lehetőség, vagy az előttünk álló problémák jele? Michaël van de Poppe neves kriptoelemző megosztotta legfrissebb...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!