IMF: a Bitcoin szerves része lett a digitáliseszköz-forradalomnak

-

A kriptoeszközök már nem a pénzügyi rendszer peremén vannak, ami pénzügyi stabilitási aggályokat vet fel – állítja az IMF új kutatása.
A kriptovaluták már nem egy homályos eszközosztály a pénzügyi ökoszisztémán belül, de a tőzsdével való növekvő korreláció aláássa a bitcoin (BTC) és más kriptovaluták „befektetési fedezeti” szerepét – áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) új kutatásában.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A felmérést kísérő blogbejegyzés rávilágít a virtuális eszközök és a pénzügyi piacok közötti növekvő összefonódással járó új kockázatokra.
A tanulmányt az IMF monetáris és tőkepiaci osztályának igazgatója, Tobias Adrian, valamint Tara Iyer közgazdász és Mahvash S. Mahvash kutatási osztályvezető-helyettes írta.
A cikk azt állítja, hogy a kriptoeszközök és a részvények közötti növekvő korreláció „korlátozza a kockázati diverzifikáció érzékelt előnyeit, és növeli a pénzügyi piacokat érintő fertőzés kockázatát”.

„A kriptoeszközök, mint például a bitcoin, kevés felhasználóval rendelkező, homályos eszközosztályból a digitáliseszköz-forradalom szerves részévé érettek” – olvasható a cikkben, megjegyezve, hogy ez az átmenet pénzügyi stabilitási aggályokkal jár együtt.

Szó volt arról, hogy a BTC és az ether (ETH) a világjárvány előtt ritkán korrelált a főbb részvényindexekkel. A szerzők egyetértettek abban, hogy a kriptoeszközök segítettek diverzifikálni a befektetők kockázatát azáltal, hogy fedezetként működtek más eszközosztályok kilengéseivel szemben.

3600%-kal nőtt a korreláció

„Ez azonban megváltozott a 2020 eleji rendkívüli központi banki válságreakciók után” – olvasható a cikkben, hozzátéve, hogy a kripto és a részvények kéz a kézben emelkedtek, ahogy a befektetők kockázati étvágya nőtt.
A BTC és az S&P 500 index közötti korrelációs együttható 3600%-kal ugrott meg, a 2020 áprilisát követően 0,01-ről 0,36-ra emelkedett.

Ez azt jelenti, hogy a két eszközosztály a koronavírus-járvány óta szorosabban emelkedik és esik együtt.
Az erősebb korreláció nagyobb kockázatot jelent a bitcoin számára az IMF szakértői szerint. A kripto- és részvénypiacok közötti növekvő összefonódás lehetővé tenné a pénzügyi piacokat destabilizáló sokkok átvitelét. Megjegyezve, hogy a kriptoeszközök már nem a pénzügyi rendszer peremén vannak, a szerzők összegezték:

„Tekintettel a viszonylag magas volatilitásukra és értékelésükre, fokozott együttmozgásuk hamarosan kockázatot jelenthet a pénzügyi stabilitásra, különösen azokban az országokban, ahol a kriptoeszközök elterjedtek.”

A szakértők továbbá összehangolt globális szabályozási keretet sürgettek „a nemzeti szabályozás és felügyelet irányítására, valamint a kriptoökoszisztémából eredő pénzügyi stabilitási kockázatok mérséklésére.”
A múlt hónapban Gita Gopinath, az IMF vezető közgazdásza hasonló kijelentéseket tett a kriptóval kapcsolatos globális politika kialakításával kapcsolatban.

Azzal érvelt, hogy ha az országok betiltanák a kriptót, akkor nem tudnák ellenőrizni az offshore tőzsdéket, amelyek nem tartoznak az országuk szabályozásának hatálya alá.

Olvastad már? Születésnapi akció az Inlocknál, akár 100 dollárnyi Bitcoin lehet a tiéd!

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A június lehet az Ethereum hónapja?

A júniusban induló hongkongi zöld út a kriptók számára megnyitja az utat a likviditás beáramlása előtt, de ez nem feltétlenül lesz azonnal. A kriptovaluták, különösen az...

Polygon technikai elemzés 06.01.

Prémium Polygon Május közepétől kezdve a Polygon egy erőteljes fellendülést mutatott, 0,8177 dollárról 0,95 dollár fölé emelkedett. A 0,95 dolláros árszint azonban január végétől áprilisig egy makacs...

Roger Ver úgy véli, az Ethereum több felhasználót fog hozni a kriptoiparba, mint a Bitcoin

A kifejezetten korai támogatói tevékenysége miatt néha Bitcoin-Jézusként is emlegetett Ver egy podcast során osztotta meg a gondolatait. Elmondta, hogy az Ethereum tényleg kisebb kapitalizációval...

A Coinbase szerint Kína jár jól az amerikai kriptós szigorral

A MarketWatch a hétvégén publikálta a Coinbase ügyvezetője, Brian Armstrong cikkét, amelyben a vállalkozó arra figyelmeztetett, az USA elvesztheti a pénzügyi vezető szerepet, ha nem...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!