Így manipulálták volna a bitcoin árfolyamát a kommunisták

-

Bár sokan valószínűleg nem tudnak róla, volt idő, amikor Kína volt a Bitcoinnal kapcsolatos tevékenységek központja.

A Bitmain – egykor az egyik legértékesebb, csak kriptóval foglalkozó vállalat – Kínából indult hódító útjára.

Bitcoin vásárlás, eladás gyorsan, kényelmesen, egyszerűen, biztonságosan. Válts kriptovalutát, mint például az Ether, Litecoin, Bitcoin Cash. Kattints a részletekért!

A bitcoin korai „bálna” befektetői közül sokan Kínából származnak. A kriptobányászás gócpontja pedig már hosszú ideje szintén az ázsiai országban található.

Ezek után mindenkit meglepetésként ért, amikor egy prominens bitcoinváltó alapítója kijelentette, hogy a Kínai Kommunista Párt részéről korábban koncentrált törekvések voltak arra nézve, hogy lenyomják a bitcoin árát.

BTCC-alapító: A kommunisták lenyomták volna az árat

A Messari kriptokutató cég múlt héten leült beszélgetni Bobby Lee-vel – a BTCC China, az egyik legkorábbi és valamikor az egyik legnagyobb kriptováltó alapítójával, a Litecoin-alapító Charlie Lee testvérével.

Az interjú során Lee elárulta, hogy a kínai kormány kétszer is arra kérte – egyszer 2013-ban, egyszer pedig 2016/2017-ben –, hogy nyomja le, „zúzza össze” a bitcoin árát.

Természetesen, a kriptopiac nemzetközi természetéből fakadóan Lee elmondása szerint azt válaszolta a kormány kapcsolattartójának, hogy még ha akarna sem tehetne semmit.

„Az árfolyam csökken, ők boldogok – ez nincs a radarjukon. Természetesen jöttek és kopogtak [amikor az ár növekedett], és mondták, hogy »ó, neked köszönhetően a bitcoin 1000 dollár. Omlaszd össze«. […] Gondolj bele, a Kínai Kommunista Párt tagjaival beszéltem, akik köztudottan piaci manipulátorok” – mondta Lee.

Következetes manipulátorok

Habár a CoinShares Research becslése szerint a Bitcoin bányásztevékenységének kétharmada továbbra is Kínából származik, az ország kriptoellenes trendje folytatódik. Az mindenesetre nem világos, hogy továbbra is ügyködnek-e azon, hogy lenyomják az árfolyamot.

Múlt éven a Kínai Jegybank sanghaji központja közzétett egy közszolgálati közleményt, amelyben megfigyelték az ICO-kon, IEO-kon, és STO-kon (rendre: érmekibocsátás, kriptotőzsde által történő kibocsátás, értékapapírtoken-kibocsátás) keresztül történő helyi kriptospekulációk újjáéledését.

A jegybank megerősítette, hogy az ezen tokenek bitcoinért, etherért és már kriptopénzekért való értékesítése továbbra is „alapvetően nem engedélyezett, illegális finanszírozásnak minősül, a tokenek illegális értékesítésének, az értékpapírok illegális kibocsátásának és illegális tőkebevonásnak a gyanújával.”

Mindezt arra hivatkozva tették, hogy a kínai kormány betiltotta a kriptopénzek kínai jüanért történő vásárlását. Ez utóbbi törvényt az ország protekcionista politikájával összhangban hozták meg.

A Xinhua állami hírügynökség, akkoriban közzétett egy cikket, amelyben következetesen a bitcoint szidják, „nagyon koncentrált/centralizált” jelenségként hivatkozva rá. Azt mondják, ez a trend nem tesz jót az éghajlatnak, és a valutát leggyakrabban a fekete piac tranzakcióira használják.

Érdekes módon azonban a kriptopénzek továbbra is népszerű témák maradtak a kínaiak körében, annak ellenére, hogy bizonyos kormányügynökségek és azokkal kapcsolatban álló entitások folyamatosan Bitcoin-ellenes retorikát alkalmaznak.

Az ebben a hónapban bekövetkezett feleződés előtt a Blockstream Samson Mowja felfigyelt rá, hogy a Weibo – a kínaiak százmilliói által használt közösségimédia-platform – amit gyakran csak a „kínai Twitter”-ként emlegetnek – hemzsegett a Bitcoinnal kapcsolatos beszélgetésektől.

A „Bitcoin” kulcsszó akkor a 19. legnépszerűbb téma volt a platformon.

Olvastad már? Egy digitális világban az arany egyre inkább a bitcoinra hasonlít

Forrás: cryptoslate.com
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin a legjobb dolog, amit birtokolhatsz

A Bitcoin (BTC) spot ETF jóváhagyása óta a kriptók királya továbbra is a figyelem középpontjában áll. Mivel egyre több intézményi befektető lép be a kriptopiacokra, felmerül...

Így haladta meg a Solana NFT piaca az Ethereum piacát

A Solana (SOL) az elmúlt hónapban ismét felülmúlta versenytársait, például az Ethereumot (ETH) az NFT területen. Nos, bár ez első pillantásra optimistának tűnik, lehet, hogy...

A Raboo 100-szoros emelkedésre készül a bikapiaci őrület és az altcoin-rally miatt, az Ethereum és az Avalanche mellett

Vendégbejegyzés A tágabb értelemben vett kriptopiac az elmúlt hetekben az élet jelei mutatkoztak, ami a 2024-es bikapiac újbóli előretörésének suttogását váltotta ki. A bikapiac mögötti spekuláció ugyanis...

Mi az a Howey-teszt, és miért fontos a kriptopénzek esetén?

Ha követed az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete, a SEC intézkedéseit, valószínűleg hallottál már a Howey-tesztről, amelyekkel meg lehet határozni, hogy egy befektetési termék, egy...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!