Így lehet a Bitcoin közelgő halálkeresztje egy ellentétes irányú vételi jelzés

-

A Bitcoin-kereskedők kissé tétlenné váltak, miután észrevették a halálkeresztet a napi grafikonon, de lehet, hogy ez egy vételi jel lehet a befektetők számára?
A Bitcoin (BTC) egymást követő éles korrekciói a 64.900 dolláros történelmi csúcsról negatívvá tették a befektetői hangulatot, legalábbis rövid távon.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Míg egyes elemzők úgy vélik, hogy a mélypontot talán már elértük, mások további esésre figyelmeztetnek a „halálkereszt” mintázat miatt, amely a cikk írásakor a befejezés határán áll.
Az új kereskedők számára maga a halálkereszt elnevezés sok negatívumot és a közelgő végzet érzését kelti. Ez az érzés eladási pánikot válthat ki, különösen akkor, ha a piac már a minta észlelése előtt is medvefázison ment keresztül.
Azonban a halálkereszt olyasmi, amitől félni kell, vagy egy kristálygömb, amely betekintést nyújt a kereskedőknek abba, hogy mikor várható a zuhanás?
Találjunk választ a kérdésre néhány példa segítségével.

Mi az a halálkereszt és mennyire pontos?

A halálkereszt akkor alakul ki, amikor egy nagyobb időszakot átölelő mozgóátlag, általában az 50 napos egyszerű mozgóátlag, egy még hosszabb távú mozgóátlagot, általában a 200 napos SMA-t felülről keresztezi.

LTC / USD napi Forrás: TradingView

A kereszteződés medvés, mivel azt mutatja, hogy az emelkedő trend irányt váltott. A nagy intézményi befektetők általában addig nem vásárolnak egy csökkenő piacon, amíg a mélypontot meg nem erősítik.
Emiatt a vásárlás elapad, és a pozíciókat tartó befektetők a pánik miatt a kiszállás felé sietnek, ami tovább súlyosbítja a csökkenést.
Mielőtt megnéznénk néhány halálkereszt példát a kriptopiacokon, nézzük meg, hogyan hatott ez a minta az S&P 500 indexre 1929 és 2019 között. A Dorsey, Wright & Associates, LLC szerint a halálkereszt kialakulását követő átlagos esés 12,57%, a medián esés pedig jóval kisebb, 7,75%.
Ha azonban csak az 1950 utáni időszakot vesszük figyelembe, akkor az átlagos esés kevesebb, mint 10,37%, a medián pedig 5,38%.
Bár ezek a számok nem megdöbbentőek, különösen a volatilitáshoz szokott kriptokereskedők számára, a két mozgóátlag medvés konvergenciáját nem szabad félvállról venni.
A történelem azt mutatja, hogy a halálkereszt néhány esetben masszív csökkenést eredményezett az amerikai tőzsdeindexekben.
Az 1930. június 19-i halálkereszt után az S&P 500 78,84%-ot zuhant, mielőtt 1932. szeptember 15-én elérte a mélypontot. A következő szörnyű halálkereszt egy 53,44%-os korrekciót okozott, amely 2007. december 19-től 2009. június 17-ig tartott.
Ez azt mutatja, hogy egyes esetekben a halálkereszt képes volt előrejelezni egy éles korrekciót. Azonban minössze két éles, több mint 50%-os visszaesés a 90 éves történelem során azt sugallja, hogy a minta nem elég megbízható ahhoz, hogy azonnali félelmet keltsen a kereskedőkben.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Legutóbbi Bitcoin-halálkeresztek

Mivel a kriptovaluták még mindig kialakulóban lévő piacnak számítanak, a rendelkezésre álló adatok korlátozottak. Tekintsük át néhány múltbéli halálkeresztet, és azt, hogy azok milyen hatással voltak a Bitcoinra.

BTC / USD napi. Forrás: TradingView

A legutóbbi death cross 2020. március 26-án történt, amikor a BTC/USD pár 6.758,18 dolláron zárt. Ez a halálkereszt azonban kiváló ellenkező irányú vételi jelnek bizonyult, mivel a pár már 2 héttel ezelőtt, március 13-án 3.858 dollárnál kialakította a mélypontját.
Ezt megelőzően a BTC/USD 2019. október 26-án alakított ki halálkeresztet, amikor az árfolyam 9.259,78 dolláron zárt. Addigra már 33%-os korrekciónál jártunk a 2019. június 26-án elért 13.868,44 dolláros csúcshoz képest.
A kereszt után a pár 2019. december 18-án 6.430 dolláron érte el a mélypontját, további 30%-os esést szenvedve el. A 13.868,44 dolláros csúcsról a 6.430 dolláros mélypontig a teljes csökkenés nagyjából 53%-os volt.
BTC / USD napi. Forrás: TradingView

Egy másik forgatókönyv szerint a Bitcoin dübörgő bikapiaca 2017. december 17-én 19.891,99 dolláron tetőzött, és a halálkereszt 2018. március 30-án alakult ki, amikor a BTC/USD 6 848,01 dolláron zárt.
Ekkorra a pár már több mint 65%-kal korrigált az akkori történelmi csúcsról.
Ezt követően az eladás folytatódott, és 2018. december 15-én 3.128,89 dollárnál kialakult a medvepiaci mélypont.
Ez a halálkereszttől mintegy 54%-os további esést jelentett, és összesen 84%-os visszaesést az eddigi csúcshoz képest.
A fenti példák azt mutatják, hogy a halálkereszt általában a medvepiaci ciklus késői szakaszában alakul ki. A medvés fogadások bár beválhatnak a rövid távú kereskedők számára, de káros lehet a hosszú távú befektetők esetében.

A legfontosabb tudnivalók

A példák azt mutatják, hogy a halálkereszt egy késleltetett minta, amely akkor alakul ki, amikor a csökkenés nagy része már megtörtént.
Általában a hosszú távú befektetőknek nem kell pánikba esniük, ha a halálkeresztet észlelik a napi grafikonokon, de ez egy olyan jelzés, amire jobban oda kell figyelni, és talán fel kell készíteni a portfóliót a pozicionálásra és a különböző nem várt kimenetelekre.
A halálkeresztek időnként ellentétes irányú jelzésként is használhatók, így amikor észlelik őket, a kereskedőknek a grafikon más jelzéseit kell keresniük, hogy kiszúrják a lehetséges aljat.

Olvastad már? „A Bitcoin a kriptokirály, és megvan a helye a világban” – mondja az eToro vezérigazgatója

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Kifogyóban a kriptopiac a Bitcoinból? Mit kell tudni

A központi tőzsdékről február folyamán közel 50.000 Bitcoint (BTC) vontak ki, ami a világ legnagyobb kriptopénzének „megvásárolható" kínálatában meredek visszaesést okozott. A CryptoQuant adatainak felhasználásával elemezve,...

Új Solana-t keres? Tekintsd át ezt a kripto választékot

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piacán jelenleg jelentős fellendülés tapasztalható, amelyet a Solana (SOL) vezet, amely erős bikás mintát mutatott, meghaladta a 130 dolláros határt, és erőteljes piaci...

Az Ethereum ETF 2024-ben? A kíváló kripto ügyvéd pesszimista

Az Egyesült Államok felügyeleti hatósága, a SEC túl sok „politikai ellencsapást" kapott, miután a Bitcoin spot ETF-eket engedélyezték az Egyesült Államokban, mondja a tapasztalt jogi...

A Floki a következőkben különbözik a többi mémérmétől

A Floki (FLOKI) tokenek összértéke, amelyeket a platform négy hónapja futó staking programjában zároltak, 300 millió dollár fölé szökött, miután az elmúlt 24 órában parabolikusan...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!