10000 dolláros bitcoin – a történelem úgy néz ki, megismételni készül önmagát. A 2020-as masszív bikafutam megállíthatatlannak látszik, a következő rekorddöntés pedig a küszöbön áll.

Kedden, magyar idő szerint 16:30 órakor a bitcoin 3 nap után ismét átlépte az elsősorban pszichológiai szempontból fontos 10 000 dolláros szintet.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben is. A részletekért kattints!

Mivel a bitcoin árfolyama javarészt kiszámíthatatlanul mozog, bátorkodtam a 2017-es év decemberének mintázatával előhozakodni – hátha a történelem megismétli önmagát. Vagy akár fölül is múlja – ki tudja?

Az eddigi legbikásabb év novemberének 28. napján ugyanis a bitcoin átlépte a 10 000 dollárt, majd 9500 dollárig korrelált az árfolyama.

3 napra rá aztán újra áttört az öt számjegyű birodalomba, egy kicsit ismerkedett a tereppel, majd meg sem állt egészen 17 000 dollárig. Egy csúnya korrekció azért még beékelődött a december 18-án elért 20 000 dollár elé.

A bitcoin árfolyamának teljesítménye 2017. november 25. és 2017. december 22. között. Forrás: Coinmarketcap.com

Ugyanehhez a teljesítményhez most mindösszesen két nap elég volt. Ha a történelem megismétli önmagát, akkor a 20 000 dolláros árfolyamra már nem kell sokáig várnunk.

A bitcoin fundamentumai ezen felül erősebbek, mint valaha. Emlékszem, mikor 2017 novemberének végén bitcoint akartam utalni, és a borzalmasan magas díjak miatt alacsony gyorsaságot választottam. Másfél hónapot vártam a tranzakció teljesülésére. A hálózat egyszerűen nem volt eléggé érett, nem volt olyan mértékű forgalomra felkészülve, mint akkor.

Persze azon tényezőkről sem szabad megfeledkeznünk, amelyek előttünk állnak. Ilyen például a májusban esedékes blokkjutalom-feleződés, amelynek két kimenetele lehet:

  1. A piac előre beárazza magát, majd egy szép kis szabadeséssel cserben hagyja a kereskedőket,
  2. A piac utólag árazza be magát (ahogy az a korábbi feleződések után is történt), és a Holdig meg sem áll.
PlanB szerint nem kell aggódni

A PlanB nevű kereskedő népszerű stock-to-flow modellje szerint inkább ez utóbbi eredmény lenne valószínűbb. Jóslata alapján a blokkjutalom következő feleződése után 55 000 dollár lesz egyetlen BTC értéke.

Persze ezt ne úgy képzeljük el, hogy május 13-án mindenki olyan hírekre fog ébredni, hogy átléptük az 50 000 dollárt. A korábbi évek tapasztalati szerint ugyanis csak hónapokkal később jön a halving utáni rekordárfolyam.

Az alábbi grafikonon PlanB mindezt szemléltette is az általa írt bejegyzésben. Értelmezés: a feleződés akkor történt, amikor a fekete vonal lépcsőzetesen megugrott.

A pöttyök magassága a bitcoin árfolyamát, a pöttyök színe az adott időintervallumban megjelent új blokkok számát szemlélteti.

Forrás: Medium.com

Ez a grafikon eléggé ellentmond annak az elméletnek, hogy május előtt átlépnénk a 20 000 dollárt, de ne feledjük: a bitcoin ármozgásai kiszámíthatatlanok.

Ahhoz, hogy a múltbéli állapotokat komolyan vegyük figyelembe a jövőbeni árfolyam meghatározásához, a kriptopénz még viszonylag fiatal.

Addig pedig marad a spekuláció, na és persze az öröm: hisz a 10000 dolláros bitcoin már így is elég szerethetően néz ki.

Olvastad már? A bitcoin kockázata túl van értékelve, az ár simán felmehet 100000 dollárra

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂

Tájékoztatás : A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.