Idén már 242 millió dollárt vesztettek az ausztrálok kriptós csalás miatt

-

Az ausztrálokat továbbra is átverik befektetési és kriptovaluta-alapú csalásokkal, a Scamwatch legfrissebb adatai szerint 2022-ben eddig 242,5 millió ausztrál dollárt szereztek a csalók.
Az 55-64 év közöttiek képviselik a legnépesebb korosztályt, akik csalások áldozatává váltak.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Idén januártól júliusig az összes, mindenféle csalás miatt elveszített pénzösszegek többsége befektetési csalás volt, amelyek a romantikus csalásoktól kezdve a klasszikus Ponzi-sémákon át a kriptopénzekkel kapcsolatos csalásokig terjednek.
Ez a szám már 36%-kal magasabb, mint az egész 2021-es évre vonatkozó adatok, amelyekből kiderült, hogy az ausztrálok 178,2 millió AUD-t vesztettek el ilyen csalások miatt az év során.
Forrás: Scamwatch

Ez a fenyegetés arra késztette a fogyasztóvédőket, hogy szorgalmazzák, hogy a bankok nagyobb felelősséget vállaljanak az átverések megtérítéséért, és nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a csalások megállítására.
Az Australian Broadcasting Corporation (ABC) szeptember 8-i jelentése szerint az érdekvédelmi csoportok olyan reformokat sürgetnek, amelyek megkövetelik a bankoktól, hogy az online pénzátutalásoknál ellenőrizzék, hogy a címzett neve megegyezik-e a számla nevével.

„A legfontosabb reform az, hogy a felelősséget az egyes fogyasztókról a bankokra hárítsuk át, amikor a csalásból származó veszteségekről van szó. A bankok megkérdezik a számlanevet, de valójában nem ellenőrzik.”

A bankok azonban azt szeretnék, ha több ügyfél venné igénybe az opcionális PayID technológiát, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy lássák a számlaszámhoz kapcsolódó nevet.
A szakértők szerint egyértelmű, hogy az opcionális rendszer, amely arra kényszeríti a fogyasztókat, hogy egyedül ők legyenek felelősek a csalások megelőzéséért, nem működik.
Úgy tűnt, hogy az ausztrál hatóságok fokozták a kriptotér ellenőrzését a kripto átverések, hackelések és az általános piaci visszaesés növekedése közepette.
Szeptember 11-én az Ausztrál Értékpapír- és Befektetési Bizottság (ASIC) biztosa, Sean Hughes állítólag arra emlékeztette a befektetőket, hogy értsék meg, hogy a kriptoeszközökbe való befektetés egyfajta extrém kockázatvállalás.

„Nagyon világosak és egyértelműek akarunk lenni a piacra lépő fogyasztóknak szóló üzeneteinkben. Úgy gondoljuk, hogy a kriptoeszközök rendkívül volatilisek, eredendően kockázatosak és összetettek.”

Augusztusban az Ausztrál Szövetségi Rendőrség külön csapatot hozott létre a kriptovalutákkal kapcsolatos tranzakciók megfigyelésére, miután korábban a kriptopénzeket „újonnan megjelenő fenyegetésnek” nevezte a technológiát övező bűnözés növekedése közepette.
A hónapban az új ausztrál munkáspárti kormány is bejelentette a kriptorendszer szabályozásával kapcsolatos álláspontját, míg a Binance Australia kriptotőzsde augusztusban szintén bejelentette, hogy szigorítják az új felhasználók regisztrációs folyamatait, hogy megvédjék a pénzügyi kriptobűnözés szempontjából legveszélyeztetettebbként megjelölt embereket.

Olvastad már? Frappáns Easter eggel készült a Google az Ethereum Merge-re

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitzlato felhasználók visszakapják bitcoinjaikat – de csak a felét

A Bitzlato tőzsde felhasználói visszaigényelhetik a tőzsdén tartott bitcoin-egyenlegüknek a felét. A tőzsde Franciaországban tartott szervereit januárban foglalták le a hatóságok, miután a nyugati kormányok...

Chainlink technikai elemzés 03.23.

Prémium Chainlink A Chainlink napos árfolyamgrafikonja árnövekedést mutat. A LINK/USD árfolyam a cikk írásakor 7,38 dolláron kereskedik. A pár még mindig 3,88 százalékos veszteségben van, ha az...

A MakerDAO változásai hatással lehet a DAI-ra

A vezető decentralizált pénzügyi protokoll, a MakerDAO (MKR), változtatásokat javasolt a Peg Stability Module (PSM) műveleteire, válaszul arra, hogy a DAI nemrégiben elvesztette paritását az...

A Federal Reserve a bankválság ellenére ismét kamatot emel

Az eddigi legjelentősebb ülését követően a Federal Reserve újabb 25 bázispontos kamatemelés mellett szavazott. A döntés vitatott volt, mivel ellentmondásosak voltak a vélemények arról, hogy...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!