HP szervereket hackeltek meg, 110.000 dollárnyi kriptót bányásztak

-

A közelmúltban hackerek átvették az irányítást HP márkájú szerverek egy csoportja felett, és a jelentések szerint arra használták őket, hogy távolról bányásszanak egy raptoreum nevű kriptopénzt.
Ennek eredményeképpen a HP gépek kompromittált csoportja lett a kriptopénz teljes bányászati pooljának legnagyobb hozzájárulója, így a támadók 110.000 dollár értékben kaszálhattak. A coinokat állítólag december 9. és december 17. között hozták létre.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Kriptobányász támadást szenvedett el néhány HP szerver

Egy meg nem nevezett vállalatnál működő HP szerverek egy csoportját hackerek támadták meg, akiknek sikerült átvenniük az irányítást a hardverek felett, és kriptopénz bányászatára használni azokat.
A hackerek által kiválasztott kriptó a raptoreum nevű coin volt, amely a piaci tőkeérték alapján szerepel a top1000 kriptopénz listáján, és a Ghostrider nevű algoritmust használja ki, amely a PoW (proof-of-work) és PoS (proof-of-stake) konszenzusmechanizmusok ötvözése.
A szerverklaszter december 9-én kezdte meg a raptoreum bányászását, és akkoriban több hash teljesítményt biztosított, mint az összes többi Raptoreum-bányász együttvéve.
Ez lehetővé tette a támadók számára, hogy a december 9. és december 17. közötti időszakban több mint 110.000 dollár értékű raptoreumot bányásszanak.
A szervercsoport december 17-én eltűnt a Raptoreum hálózatáról, ami arra utal, hogy a fenyegetés észlelése után elháríthatták a hibát.

A Log4j-t használták ki

A támadás a Log4shellben nemrég felfedezett sebezhetőséget használta ki, amely lehetővé tette a támadók számára, hogy távolról átvegyék az irányítást egy rendszer felett.
A Log4shell a Log4j-t használja, amely az Apache-alapú rendszerekben széles körben használt registry könyvtár. Ezt a sebezhetőséget december elején fedezték fel, és ebben az esetben egy kriptobányász szoftver illetéktelen futtatására használták ki.
A sebezhetőséget a felfedezői – elterjedtségéből kifolyólag – kritikusnak minősítették, hiszen még olyan hatalmas vállalatoknál is használják, mint a Microsoft és az IBM.

Bár a szoftvert néhány implementációban már javították, sorra derül fény az újabb kihasználási lehetőségekre. Nemrég fedezték fel, hogy a szoftver helyi támadásokkal szemben is sebezhető, ami azt jelenti, hogy a szerverek távolról, internetkapcsolat nélkül is futtathatják a hamis kódot.
Az idei év első felében a Unit 42 biztonsági tanácsadó cég „Cloud Thread Report” című jelentése szerint 2018 óta először csökkentek a cryptojacking támadások.
A cég azonban egy utólagos jelentésben azt is megállapította, hogy a felhőinfrastruktúra kiépítéséhez használt, harmadik féltől származó kódsablonok 63%-a tartalmazott olyan, nem biztonságos konfigurációkat, amelyek lehetővé teszik a hackereknek a hardverek feletti irányítás átvételét.

Olvastad már? Új magyar NFT indult CryptoMemories néven

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Bitcoin technikai elemzés 06.07.

Prémium Bitcoin  Az Egyesült Államok továbbra is szabályozási nyomást gyakorol a kriptovalutákra, és a Binance tőzsde ismét a figyelem középpontjába került. Egy korábbi, márciusi CFTC-bejelentés után az amerikai...

A SEC főnöke: „Nincs szükségünk több digitális valutára”

A CNBC-nek adott keddi interjújában Gary Gensler, az amerikai értékpapír és tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke határozottan kifejtette álláspontját a digitális valutákkal kapcsolatban: "Nincs szükségünk több digitális...

Litecoin technikai elemzés 06.06

Prémium Litecoin Bár a legutóbbi amerikai SEC-bejelentés hasonlít a korábbi CFTC-bejelentéshez, az LTC-t nem említik értékpapírként. Ugyanakkor a MATIC, a SOL, az ADA és mások értékpapírként lettek kiemelve. Az...

Az ADA 7%-kal esik vissza a Binance-per miatt

A Cardano (ADA) tulajdonosok nem gondolták volna, hogy az elmúlt 24 órában 7,64%-ot zuhannak, amikor a token viszonylag jó szezont futott. Az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC)...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!