Hongkong Értékpapír- és Befektetésügyi Bizottsága (SFC) a kriptovaluták szabályozásának bevezetését tervezi a befektetők védelme érdekében – nyilatkozta hétfőn az SFC elnöke a hongkongi angol nyelvű South China Morning Post hírlapnak.

Carlson Tong Ka-shing elnök – aki egyébként október 19-én átadja az SFC élén elfoglalt pozícióját Tim Lui Tim-Leungnak – azt nyilatkozta, hogy egy ilyen felügyelőcsoport nem jelenti a kriptovaluták tilalmát, és szerintük a teljes tilalom „nem feltétlenül helyes megközelítés”:

„Nem működne a mai internetes világban, amikor a kereskedelem könnyedén átlépi az országhatárokat. Ha meg is akarnánk tiltani őket sem akadályozhatnánk meg a tranzakciók végrehajtását például a tengerentúli piacokon.”

A tisztviselő kiemelte, hogy egy, a kriptovalutaváltókat szabályozó jogi keret létrehozása feltétlenül szükséges, ám az SFC jelenleg még mérlegeli döntését, hiszen az ilyen „új technológiára” épülő platformokon történő kereskedelem nem tekinthető értékpapír-kereskedelemnek. Annak ellenére, hogy jelenleg nem feltétlenül tartoznak az SFC hatásköre alá, Tong azt javasolta:

„Még ki kell tapasztalnunk, hogy hogyan szabályozható egy ilyen platform más licencelt kereskedési platformokhoz képest, mindezt úgy, hogy megtartsuk a befektetők érdeklődését.”

Az SMCP közleménye szerint a kriptováltók támogatják a lépést. A BitMEX vezérigazgatója, Angelina Kwan elmondta, hogy szerinte a szabályozó hatóság segíthet az ipar fejlesztésében is. A Circle vezérigazgatója, Jeremy Allaire kijelentette, hogy a cég aktívan dolgozik majd a kormánnyal a jogi keretek megalkotásán.

Ahogy a Cointelegraph is megírta, az SFC a korábbiakban már legalább kétszer figyelmeztette a befektetőket az ICO-k lehetséges problémáira.

Szeptemberben az ország nyilvános figyelmeztetést is közzétett az ilyen befektetések veszélyeiről, kihangsúlyozva, hogy az ICO-k akár értékpapírokként is kezelhetőek. 2018 elején ismét figyelmeztették a lakosságot a lehetséges gondokra és kérték, hogy befektetéseikkel kapcsolatosan a lehető leggondosabban járjanak el.

Ez év júliusában az SFC nyilvánosan is bejelentette, hogy kiemelt figyelemmel követik a kriptoipart, és az ICO-kat, szükség esetén pedig beavatkoznak.

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!