Ez a cikk tegnap megjelent írásunk folytatása. Ha lemaradtál róla, itt elolvashatod

Mi határozza meg a kriptopénzek árát?

A kriptovaluta értékének legfontosabb meghatározói a kínálat és a kereslet.

Ez egy alapvető gazdaságtani elv. Ha a kritpopénzek tokenkínálata magas, a kereslet ellenben alacsony a kereskedők és felhasználók részéről, a kriptovaluta ára csökken. Ha az adott kriptopénz kínálata korlátozva van, a kereslet pedig magas, az érme értéke növekedni fog.

Ha tehát a piacon hiány van, az felviszi az árakat, ez pedig az egyik tényezője annak, hogy a Bitcoin árfolyama ilyen magasra tudott törni. A Bitcoin maximális kínálata 21 millió BTC-re van korlátozva – amely viszonylag alacsony a többi érméhez képest – miközben a kereslet az utóbbi pár évben megugrott.

A média vagy a nyilvánosság érzelmei szintén nagy befolyással bírnak a kriptopénzek ára felett. Ha egy token vagy platform negatív hírnevet szerez, általában azt láthatjuk, hogy az érme ára mélypontra süllyed.

Miközben, ha ugyanannak a tokennek magas szintű támogatottsága van, és jó híre a médiában, az ára szinte biztosan megnövekedik. Ez azt jelenti, hogy az árakat keményen befolyásolja az emberi tényező és a hype.

A kriptopénz árára mindezeken felül az is hatással van, hogy az adott token mennyire hasznos.

Fontos, hogy a mögöttes blokkláncplatform való világbeli problémákat oldjon meg, miközben a proof-of-work (PoW) tokenek kibányászásának nehézsége szintén meghatározhatják az árat – azaz a nagy nehézség azt jelentheti, hogy nehezebb növelni a token kínálatát, amely felfelé nyomja majd az árat, ha a kereslet is megnő.

Hogyan változott a kriptovaluta ára 2017 után?

Ha végignézzük a Bitcoin árát, egy nagyszerű mutatót kapunk arra nézve, hogy hogyan változott az ár 2017 után.

A Bitcoin kevesebb mint 1.000 dollárral indította a 2017-es évet, mélypontjára pedig akkor került, amikor Kína bejelentette, hogy vizsgálatba kezd az ország kriptopénzváltóival kapcsolatban.

Addig a pontig a bitcoinkereskedés nagy része Kínában zajlott, a bitcoin ára pedig a kormány tevékenységének hatására 775 dollárra csökkent, miközben a kriptopénz teljes piaci kapizalizációja 15 milliárd dollár volt.

Az árfolyam aztán sikeresen visszaállt 1.000 dollárra, majd 2017 márciusában újra a pszichológiai határ alá csökkent, amikor a SEC elutasított egy Bitcoin ETF-et. Akkor a piac kapitalizációja ötmilliárd dollárt csökkent két nap alatt.

2017 áprilisában Japán kijelentette, hogy a bitcoin egy törvényes valuta, amely újra 1.000 dollár felé emelte az árat. A kriptopénz teljes piaci kapitaliációja akkor 26 milliárd dollárra növekedett.

2017 áprilisától 2017 júliusáig a Bitcoin fokozatosan közelebb került a 3.000 dollárhoz, a piac kapitalizációja pedig túllépte a 100 milliárd dollárt. Július közepén azonban az ár újra 2.000 dollárra csökkent néhány napra, a Bitcoin/Bitcoin Cash hard forkja miatt.

Ezek a hatások nem tartottak sokáig, olyannyira, hogy 2017 augusztusának végére a Bitcoin majdnem 5.000 dollárra tornázta fel magát, a kriptopénz kapitalizációja pedig megközelítette a 170 milliárd dollárt.

Szeptember 4-én azonban Kína betiltotta az ICO-kat. Ennek ellenére a lépés kevesebb korrekcióval járt, mint várták volna. 2017 szeptemberének közepére 3.300 dollárt ért egy bitcoin, a hónap végére pedig elérte és túllépte a 4.000 dolárt is. A kriptopénz piaci kapitalizációja 150 milliárd dollárra csökkent.

Az árfolyam ezután komoly lendületet kapott. 2017 októberének végére túllépte a 6.000 dollárt, a novembert pedig már csaknem 10.000 dollár/BTC-vel zárta.

2017 decemberének közepére elérte a 20.000 dollárt, az évet azonban 15.000 dollár körül zárta, a kapitalizáció pedig 235 milliárd dollár volt ekkor.

2018 januárjának végére az ár újra 10.000 dollárra jött fel, aztán februárban érte el a 6.000 dolláros árfolyamot.

Februárban egyébként azt is láthattuk, ahogy a bitcoin ára 11.000 dollárra duzzad, a teljes piaci kapitalizáció pedig 500 milliárd dollárt ér el – miután 300 miliárdra csökkent a hónap elején.

Azóta számos hír látott már napvilágot, amely a különféle piacok megnövekedett szabályozásairól és más tiltásokról szóltak – például a Google tiltása a kriptohirdetésekkel szemben.

Ezek mind mind fokozatosan csökkentették az árfolyamot, még ha az néha-néha a felépülés jeleit mutatta is. 2018 júliusának elején a bitcoin ára 6.000 dollár körül mozgott. A kriptopénz teljes piaci kapitalizációja nagyjából 250 milliárd dollár volt.

Milyen pontosak a kriptovaluta árának előrejelzései?

Akárcsak a hagyományos piacokon, itt sem garantálja semmi a jövőre néző árjóslatokat.

Mindazok, akik az ár előrejelzésével próbálkoztak 2018-ra – és tovább – az extrémumok skáláján mozognak mindkét irányban.

Néhányan azt mondták, hogy a bitcoin át fogja törni az egymillió dollárt – ilyen volt John McAfee (McAfee Associates), a CNBC-ből ismert Jim Cramer és Bobby Lee (BTCC-vezérigazgató)

Mások kissé szerényebbek, de még mindig igencsak magas árakat jósolnak – ilyen például Tom Lee, a Fundstrat elemzője, aki szerint az ár év végére 25.000 dollárt, 2022-re pedig 125.000 dollárt ér majd el.

Robert Sluymert, szintén a Fundstrattól 7.000 dolláros célárat jelentett ki. Llew Claasen, a Bitcoin Foundation ügyvezető igazgatója azt mondta, a Bitcoin 2018-ban eléri a 40.000 dollárt.

A skála másik oldalán egyesek a piac összeomlását vizionálják. A GP Bullhound befektetési szolgáltatásokat nyújtó bank szerint 90%-os összeomlás várható még ezen az éven, miközben Kenneth Rogoff, a Harvard egyik professzora, és az IMF volt vezetője az jósolta, hogy a bitcoin 100 dollárra fog összezsugorodni. Roy Sebagm a Goldmoney Inc. vezérigazgatója azt mondta, a Bitcoin nulla dollárt fog érni a jövőben.

Nyilvánvaló, hogy a kriptopénz árával kapcsolatos jóslatokat nem szabad készpénznek venni, mégis vannak olyan tényezők, amelyek szinte biztosan hatással lesznek a bitcoin jövőbeli árára, illetve az egész kriptopiacra. Ezek a tényezők a következők:

A kriptopénzekkel kapcsolatos szabályozások szintje és természete
A kriptopénzek elfogadásának szintje az elkövetkező években
A kriptopénz határidős piacának növekedési szintje
Az utility tokenek (vagy haszontokenek) és a mögöttes technológia való világ problémáira irányuló megoldásainak képessége.

Forrás: cointelegraph.com