Izrael és a kriptó

-

Augusztus 26-án a Jerusalem Post közzétett egy érdekes történetet arról a lehetőségről, hogy Izrael Venezuelához hasonlóan adoptáljon egy államilag támogatott kriptopénzt, habár teljesen más okokból.

Miközben Venezuela nemrég kétségbeesett próbálkozásként elindította a Petrót, a milliós infláció ellensúlyozására, az Izraeli Pénzügyminiszérium és az ország jegybankja a jelentések szerint azt kutatja, hogy hozhatná létre saját kriptopénzét, annak érdekében, hogy megelőzzék az adókikerüléseket. Mi történik valójában, és mennyi az esélye annak, hogy egy ilyen kriptó sikeres legyen?

Izrael és a kriptó

A bitcoin 2017 vége és 2018 eleje között lezajlott nagy durranása óta a kriptopénz égető kormánykérdéssé vált Kanadától Venezueláig. Nicholas Maduro nemrég azzal került a címlapokra, hogy elindította a Petrót, a világ első államilag támogatott kriptopénzét.

Az infláció, a foglalkoztatottság mélypontra süllyedése, az élelmiszer és a létfontosságú árucikkek hiánya közepette a Petro Venezuela utolsó próbálkozása, hogy megmentse gazdaságát: a valuta értéke ugyanis az ország olajtermeléséhez van kötve.

A jeruzsálemi és a tel-avivi hatóságok másrészt többféle okokból is létre szeretnék hozni államilag támogatott kriptójukat. A Jerusalem Post cikke szerint a Pénzügyminisztérium és a Bank of Israel annak eszközeként fontolgatja egy hivatalos izraeli digitális valuta bevezetését, hogy segítsen az állam adókikerülés ellenes küzdelmében

A „digitális sékel” ára azonos lenne a fizikai sékellel, legfontosabb előnye azonban, hogy egy blokklánc alapú valuta lenne, és minden tranzakció állandó illetve megváltoztathatatlan lesz, amely felbecsülhetetlen eszköz lehet az állam számára a adókikerülés ellenes küzdelemben.

Ha nem tűnik különösen jelentőségteljesnek, gondolj bele, hogy Izrael az Egyesült Államokhoz hasonlóan olyan szabályozói nézettel rendelkezik, amelyben a kriptopénzeket tulajdonként és nem pénzként kezelik.

Ez azt jelenti, hogy potenciálisan minden kriptopénz-tranzakció adóköteles. Az izraeli adóirányelvek szerint a vállalati szervezeteknek 46 százalékkal, a magánszemélyeknek pedig 25 százalékkal kell gyarapítaniuk az állam kasszáját.

A kriptoszféra annyira nem zavartatja magát

Ennek ellenére Izrael jelenlegi kriptoipara nem mutatja jeleit annak, hogy bármikor a közeljövőben lelassulna. Az ország egyébként a világ egyik legtermékenyebb blokklánc és kriptopénz innovátora.

A Bloomberg által összeállított lista szerint az izraeli bankok komoly érdeklődést mutattak a kriptopénzek iránt, habár nem olyan módon, ahogy a piaci kereskedők feltétlenül remélnék.

A Bank Hapoalim társult a Microsoft Azure-ral, hogy pénzügyi eszközeiket a blokkláncra helyezzék. A bank szeretné felhasználni a Microsoft Azure iparvezető blokkláncfejlesztési tudását, hogy lehetővé tegyék a gyorsabb és biztonságosabb tranzakciókat.

Idén az Izraeli Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy a Bank Leumi azért nem szüntetheti meg törvényesen a felhasználói fiókokat, mert azok kriptopénz-tranzakciókat is tartalmaztak. Ez, és más döntések nyilvánvalóan körvonalazzák az ország helyzetét a kriptopénzek adoptálásában.

Az altruista innovációktól az általános használati esetekig – mint például a kriptoképes kaszinók – az izraeli szabályozók egy könnyed szabályozói modellt alkalmaznak, ez pedig széleskörű adoptációhoz vezethet majd.

Mindezek eredményeképp úgy néz ki, az izraeli tervek a „digitális sékerrel” kapcsolatban működhetnek. A kritikusok persze nem győzik hangoztatni, hogy egy kriptopénz nem lehet államilag támogatott, vagy túlszabályozott.

Az izraeli szabályozói és bírósági precedensek azonban azt sugallják, hogy ha egy kormány ezen a világon képes lesz véghez vinni ambiciózus terveit, az a közel-keleti ország lesz.

Forrás: btcmanager.com

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin ára 2021 decembere óta először éri el az 57.000 dollárt

A Bitcoin árfolyama február 15. és 25. között alacsony volatilitást mutatott, de az elmúlt két napban úgy tűnik, hogy a vevők visszatértek, mivel a BTC...

Bitcoin előrejelzés: Michael Novogratz szerint 150.000 dollárra emelkedhet

A bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) körüli lelkesedés nem mutatja a lanyhulás jeleit, és a várakozások szerint az ágazatban tartós növekedés és elfogadás várható. Michael Novogratz,...

Az Ethereum bálnák 64 millió dollárt vontak ki a tőzsdékről

Az Ethereum (ETH) bizalmának figyelemre méltó megnyilvánulásaként a kriptopénz bálnák együttesen mintegy 64 millió dollár értékű ETH-t vontak ki a főbb tőzsdékről - jelentette a...

Márciusi altcoinok megfigyelése a Solana árnyékában

Vendégbejegyzés A kriptopiac napjainkban jelentős átalakulásnak lehet tanúja, amit a Solana (SOL) figyelemre méltó útja és a skálázható, biztonságos és decentralizált web3 platform előmozdítását célzó stratégiai...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!