Hogyan működnek a kriptopénzek? – 1. rész

-

Hogyan hasonlítsuk a kriptopénzek árait a fiat valutákhoz?

Egyiket sem fedezi semmilyen értéktároló fizikai áru, mint mondjuk az arany.

A kripto- és fiat valuták értéke közötti legnagyobb különbség, hogy a fiat valuták mögött központi kormányok állnak és törvényes fizetőeszközként vannak definiálva.

Értékük alapvetően abból a tényből származik, hogy a központi kormány kijelentette, hogy van értékük, és a tranzakció két részvevője megbízik ebben a kijelentett értékben.

Manapság a legtöbb ország fiat valutarendszerrel működik, amelyben a jegybankok és a pénzügyi tartalékok irányítják a globális pénzellátást, és így közvetett módon felügyelik az inflációt.

A kriptopénzeket másrészről nem irányítja semmilyen központi kormány vagy hatóság, és a legtöbb ország nem fogadja el, mint törvényes fizetőeszközt.

A kriptopénzeknek általában van egy meghatározott maximális számuk, ezért az infláció által történő elértéktelenedés szinte lehetetlen.

A sok eltérés ellenére mind a kriptopénzek, mind pedig a fiat valuták értékét hasonló jellemzők támasztják alá.

Mindkettőt felhasználhatjuk csereeszközként termékek és szolgáltatások vásárlására, és mindkettőnek van egy viszonylagos értéktárolási képessége.

Miért ingadozik annyira a kriptopénzek ára?

Ez még mindig egy születő piac.

A kriptopénzpiac még mindig nagyon újnak számít, a „kriptovaluta” szó hallantán nagyon sokan még mindig nem értik, miről is van szó.

A születő piacoknak számos olyan adottsága van, amelyekből eredendően volatilis.

A korlátozott likviditás egy létező dolog a piacon belül, ha összehasonlítod az olyan stabilabb piacokkal, mint a hagyományos gazdaságok, illetve a devizapiacok.

Hogy tisztán lássunk, a világon létező összes pénz értéke több mint 90 billió dollár, miközben a kriptoipar teljes piaci kapitalizációja 250 milliárd dollár – ez 36.000 százalékos különbség.

A napi kriptopénz-kereskedési volument nagyjából 14 milliárd dollár, miközben a devizapiac napi forgalma az ötbillióhoz közelít. Az eladási és a felvásárlási ár közötti különbözet a devizapiacon a legtöbb esetben néhány forint, míg a kriptopénz kereskedések esetében ez több dollár is lehet.

Mindez arra utal, hogy egy nagyon vékony piacról van szó, amely természetesen nagyon gyorsan mozog, és emiatt növekszik a kriptopénzek árainak volatilitása.

Minden egyes nap nagy számú új elfogadók csatlakoznak a piachoz. 2018 elején a krptopénzváltók arról számolta be, hogy minden nap 100.000 új felhasználóval bővült platformjuk.

Ezek közül az új tagok közül sokak jelentős érdeklődést mutatnak a kriptopénzek árfolyama iránt, mozogjon az lefelé vagy felfelé, amely egy zavaró tényező a piac számára, és tovább növeli a volatilitást.

Végül pedig az ármanipuláció az, amely mindennapossá válhat egy születő piacon.

A központi váltók felügyelik a kriptopénzek áramlását, ebből kifolyólag elvileg képesek lehetnek mesterségesen manipulálni az árakat, hogy megnöveljék bevételüket.

Az effajta manipuláció hatása akkor válik komolyabbá, ha több ezer új piaci szereplőt von be a piacra, akiket így könnyedén kihasználhat.

Továbbá az ármanipulációt nehéz lenne kivitelezni és felügyelni egy nem szabályozott piacon.

A központi váltókkal akad még egy probléma. Nagy összegű kriptót kezelnek és tárolnak, amely azt jelenti, hogy ha hackertámadás éri őket, az jelentős hatással lehet a kriptopénzek árára.

A folytatás ide kattintva érhető el

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

2 HOZZÁSZÓLÁS

Hozzászólások lezárva.

Legfrissebb bejegyzéseink

Solana – Long vagy short? A SOL kereskedők álláspontja

A Solana alapítvány legutóbbi frissítése szerint a Solana devnet sikeresen újraindult és újraindította a normál működést. A fejlesztői környezet április 19-én a hajnali órákban ment tönkre....

72 embert tartóztatnak le a JPEX-botrány kapcsán

A hongkongi rendőrség 29,37 millió dollár értékű, a JPEX-hez kapcsolódó pénzeszközöket fagyasztott be a városállam állítólagos legnagyobb csalásában. A hongkongi hatóságok több mint 70 személyt tartóztattak...

A Bitcoin negyedik feleződése immár befejeződött

Ime, mit jelenthet a most befejezett felezés a bányászok és a befektetők számára. A Bitcoin negyedik feleződése, a kriptopénzek világában négyévente bekövetkező, nagy várakozással kísért esemény...

A szakértők szerint ezek a rejtett kripto drágakővek hamarosan berobbannak

Vendégbejegyzés A kriptopiac bővelkedik lehetőségekben, mivel 2024-ben új szakaszba lép. A szakértők néhány kiválasztott kriptovalutára összpontosítottak, amelyek jelentős növekedésre vannak kilátásban. Ebben a cikkben mélyrehatóan elemezzük ezeket...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!