Hogyan hasonlítsuk a kriptopénzek árait a fiat valutákhoz?

Egyiket sem fedezi semmilyen értéktároló fizikai áru, mint mondjuk az arany.

A kripto- és fiat valuták értéke közötti legnagyobb különbség, hogy a fiat valuták mögött központi kormányok állnak és törvényes fizetőeszközként vannak definiálva.

Értékük alapvetően abból a tényből származik, hogy a központi kormány kijelentette, hogy van értékük, és a tranzakció két részvevője megbízik ebben a kijelentett értékben.

Manapság a legtöbb ország fiat valutarendszerrel működik, amelyben a jegybankok és a pénzügyi tartalékok irányítják a globális pénzellátást, és így közvetett módon felügyelik az inflációt.

A kriptopénzeket másrészről nem irányítja semmilyen központi kormány vagy hatóság, és a legtöbb ország nem fogadja el, mint törvényes fizetőeszközt. A kriptopénzeknek általában van egy meghatározott maximális számuk, ezért az infláció által történő elértéktelenedés szinte lehetetlen.

A sok eltérés ellenére mind a kriptopénzek, mind pedig a fiat valuták értékét hasonló jellemzők támasztják alá. Mindkettőt felhasználhatjuk csereeszközként termékek és szolgáltatások vásárlására, és mindkettőnek van egy viszonylagos értéktárolási képessége.

Miért ingadozik annyira a kriptopénzek ára?

Ez még mindig egy születő piac.

A kriptopénzpiac még mindig nagyon újnak számít, a „kriptovaluta” szó hallantán nagyon sokan még mindig nem értik, miről is van szó.

A születő piacoknak számos olyan adottsága van, amelyekből eredendően volatilis.

A korlátozott likviditás egy létező dolog a piacon belül, ha összehasonlítod az olyan stabilabb piacokkal, mint a hagyományos gazdaságok, illetve a devizapiacok.

Hogy tisztán lássunk, a világon létező összes pénz értéke több mint 90 billió dollár, miközben a kriptoipar teljes piaci kapitalizációja 250 milliárd dollár – ez 36.000 százalékos különbség.

A napi kriptopénz-kereskedési volument nagyjából 14 milliárd dollár, miközben a devizapiac napi forgalma az ötbillióhoz közelít. Az eladási és a felvásárlási ár közötti különbözet a devizapiacon a legtöbb esetben néhány forint, míg a kriptopénz kereskedések esetében ez több dollár is lehet.

Mindez arra utal, hogy egy nagyon vékony piacról van szó, amely természetesen nagyon gyorsan mozog, és emiatt növekszik a kriptopénzek árainak volatilitása.

Minden egyes nap nagy számú új elfogadók csatlakoznak a piachoz. 2018 elején a krptopénzváltók arról számolta be, hogy minden nap 100.000 új felhasználóval bővült platformjuk.

Ezek közül az új tagok közül sokak jelentős érdeklődést mutatnak a kriptopénzek árfolyama iránt, mozogjon az lefelé vagy felfelé, amely egy zavaró tényező a piac számára, és tovább növeli a volatilitást.

Végül pedig az ármanipuláció az, amely mindennapossá válhat egy születő piacon. A központi váltók felügyelik a kriptopénzek áramlását, ebből kifolyólag elvileg képesek lehetnek mesterségesen manipulálni az árakat, hogy megnöveljék bevételüket.

Az effajta manipuláció hatása akkor válik komolyabbá, ha több ezer új piaci szereplőt von be a piacra, akiket így könnyedén kihasználhat. Továbbá az ármanipulációt nehéz lenne kivitelezni és felügyelni egy nem szabályozott piacon.

A központi váltókkal akad még egy probléma. Nagy összegű kriptót kezelnek és tárolnak, amely azt jelenti, hogy ha hackertámadás éri őket, az jelentős hatással lehet a kriptopénzek árára.

A folytatás ide kattintva érhető el

Forrás: cointelegraph.com