Lori Beer, a JPMorgan információs vezetője azt mondta egy Buenos Aires-i sajtókonferencián, hogy a blokklánc-technológia pár éven belül felváltja a már meglévő technológiákat.

Blokklánc a banki szolgáltatásokban

Beer kifejtette, hogy a JPMorgan blokklánc-technológiát használ annak érdekében, hogy „leegyszerűsítse a fizetési folyamatot és tárolja felhasználóiról az ügyfél-átvilágítási adatokat”. Hozzátette, hogy a blokklánc a pénzmosást is segíthet megelőzni.

A blokklánc és a JPMorgan

Beer felvázolta a blokklánc felhasználását a bankok belül:

„A mai korban több utat is követünk. Kitaláltunk egy olyan blokkláncot, amely nyílt forráskóddal rendelkezik és az Ethereumra épül. A jelenlegi blokklánc-technológia még nem oldotta meg a magánéleti adatok védelme és a skálázhatóság problémáit, amelyre nagy szükségünk lenne. Összeköttetésben állunk a Hyperledgerrel és az Enterprise Ethereum Alliance-szel. A technológia vállalkozásokban való felhasználása számunkra fontosabb, mint maga a technológia. Nemcsak a költségek csökkentésének lehetőségére, de az új termékek fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetünk.”

Blokklánc igen, kriptopénzek nem

Beer beszélt a JPMorgan kriptovalutákhoz való hozzáállásáról. Elmondta, hogy a bank csak azokat támogatja, amelyek szabályozva vannak és olyan szakértők állnak mögötte, akik „kiértékelik” azt, ami a virtuális valutákkal történik. Az intézmény ICO-khoz való hozzáállásáról Beer nem kívánt nyilatkozni.

Ahogy korábban írtuk, a JPMorgan Chase vezérigazgatója, Jamie Dimon szintén optimistán tekint a blokkláncra.

„A JPMorgan teszteli a blokkláncot, és hamarosan számos dologra fogja majd használni” – mondta nemrég Dimon.

Szabadalmak a blokklánc használatára

A JPMorgan Chase még ez év májusában nyújtotta be szabadalmát, mely egy blokkláncon működő peer-to-peer alapú fizetési hálózatot takart, és amelyet a bankok közötti elszámolásokra és megállapodásokra terveztek.

A szabadalmi bejelentés arra tervezi használni az elosztott főkönyvet, hogy valós idejű fizetéseket hajthassanak végre anélkül, hogy egy megbízható harmadik félre is támaszkodniuk kellene.

Összegzés

A nagy bankok már megértették a blokklánc jelentőségét és lehetséges előnyeit üzelti tevékenységük számára, illetve sikerült úgy igazítani a technológiát, hogy mindez érdeklődési körükbe kerüljön. Mindazonáltal még mindig nem mutatnak lelkesedést a kriptopénzek iránt.

Most egy olyan forgatókönyv rajzolódik ki, ahol a blokklánc-technológia teljesen elfogadott lesz a nagy játékosok között, miközben a kriptopénzeken ez nem igazán fog segíteni, mivel még mindig az érdeklődés szélén maradnak.

Ti mit gondoltok, előfordulhat, hogy a bankok a közeljövőben talán elkezdenek nagy mennyiségben kriptopénzekkel kereskedni? Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken.

Forrás: kryptomagazin.sk