Hogyan működik a felezés: a kód a hájp mögött

-

Vajon Satoshi hibázott a programozásnál? Milyen mérnöki megoldás áll a felezés mögött? A legújabb videójában Andreas Antonopoulos részletesen beszél a Bitcoin Core kódjáról, hogy egészen pontosan hogyan is működik ez a felezés.

A felezés, pontról pontra

Minden egyes alkalommal, mikor a hálózaton, a blokkláncon új blokk jön létre, az úgynevezett GetBlockSubsidy funkciót hívja le a program.

Bitcoin vásárlás, eladás gyorsan, kényelmesen, egyszerűen, biztonságosan. Válts kriptovalutát, mint például az Ether, Litecoin, Bitcoin Cash. Kattints a részletekért!

Ez a funkció számolja ki a blokkjutalom megfelelő mértékét.
A kódkészlet egyik sora, az 1240. tartalmazza a felezési ciklust, és határozza meg annak gyakoriságát 210000 blokkonként, mint két felezés közötti időtartamot.
Jelenleg a 629590. blokk környékén járunk, ez 210 ezerrel osztva 2,99-et ad ki.
Ez a változó az, amely segítségével a kód „tudja”, hogy már kétszer megtörtént a felezés. Ez alapján lett meghatározva, hogy a következő felezés a 630000. blokknál fog megtörténni.

Hiba a kódban

Két sor, az 1242. és az 1243. kijavít egy hibát, amelyet Satoshi az eredeti kódban ejtett. Az alapján a kódban összesen 64 feleződést találhatunk, eredetileg ennyi lett beleírva a Bitcoin protokollba, tehát a feleződés csak akkor történik meg, ha még nincs meg a 64, utána a jutalom nulla lesz.
Az 1245. sor javít ezen, és meghatározza, hogy a blokkjutalom 50 COIN, amely százmillió satoshival egyenlő. Ironikus, hogy a kód maga bitcoint nem tartalmaz sehol, csak satoshit.
Az 1247. sor pedig az aktuális blokk száma alapján meghatározza a megfelelő blokkjutalmat.
Ehhez az 1245. sorban meghatározott jutalmat módosítja az aktuális helyzettel, amely most egészen pontosan így fog kinézni:

50 * 100,000.000 / 22= 1,250,000,000 satoshi, azaz 12.5 bitcoin.

Ezután jön a következő, 1248. sor, amely véglegesíti ezt a jutalmat, és továbblép a következő funkcióra.
Mikor alig néhány napon belül megérkezik a felezés, ezt mind megnézhetjük élőben is, ha gyönyörködni szeretnénk a Bitcoin kódjában.

Olvastad már? Aranykereszt harmadszor az éven – komolyan kellene vennünk?

Forrás: cointelegraph.com
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A Solana, és a Cardano állapotának értékelése, a Meme Moguls a figyelem központjában

Vendégbejegyzés Anatoly Yakovenko, a Solana (SOL) alapítója nemrég egy játékos tweet-tel keltett érdeklődést a kriptoközösségben, amelyben Satoshi Nakamoto-ot, a Bitcoin rejtélyes alkotóját említette. Ugyanakkor nyilvánosságra hoztak 120...

Ripple (XRP) technikai elemzés 02.27.

Prémium Ripple (XRP) Az XRP árfolyamát a Ripple fejlődése és a SEC kontra Ripple per aktualitásai befolyásolják. Az altcoin a 0,56 dolláros szint fölé emelkedett, mivel az XRPLedger...

Starknet TVL: Áttörés az Ethereum Layer 2 szektorban

Az elmúlt héten robbanásszerűen növekedett a Starknet Total Value Locked (TVL) értéke, adataink szerint 194%-kal emelkedett, elérve a 1.32 milliárd dollárt. Ezáltal a Starknet az...

Leállította a bíróság az amerikai bitcoin-bányászok kérdőívezését

Az amerikai EIA, azaz az Energiaügyi Hivatal kötelezni akarta a bányászokat, hogy minden információt adjanak át számára az üzleti folyamataikról, egy texasi bíróság viszont kimondta,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!