Vajon Satoshi hibázott a programozásnál? Milyen mérnöki megoldás áll a felezés mögött? A legújabb videójában Andreas Antonopoulos részletesen beszél a Bitcoin Core kódjáról, hogy egészen pontosan hogyan is működik ez a felezés.

A felezés, pontról pontra

Minden egyes alkalommal, mikor a hálózaton, a blokkláncon új blokk jön létre, az úgynevezett GetBlockSubsidy funkciót hívja le a program.

Bitcoin vásárlás, eladás gyorsan, kényelmesen, egyszerűen, biztonságosan. Válts kriptovalutát, mint például az Ether, Litecoin, Bitcoin Cash. Kattints a részletekért!

Ez a funkció számolja ki a blokkjutalom megfelelő mértékét.

A kódkészlet egyik sora, az 1240. tartalmazza a felezési ciklust, és határozza meg annak gyakoriságát 210000 blokkonként, mint két felezés közötti időtartamot.

Jelenleg a 629590. blokk környékén járunk, ez 210 ezerrel osztva 2,99-et ad ki.

Ez a változó az, amely segítségével a kód „tudja”, hogy már kétszer megtörtént a felezés. Ez alapján lett meghatározva, hogy a következő felezés a 630000. blokknál fog megtörténni.

Hiba a kódban

Két sor, az 1242. és az 1243. kijavít egy hibát, amelyet Satoshi az eredeti kódban ejtett. Az alapján a kódban összesen 64 feleződést találhatunk, eredetileg ennyi lett beleírva a Bitcoin protokollba, tehát a feleződés csak akkor történik meg, ha még nincs meg a 64, utána a jutalom nulla lesz.

Az 1245. sor javít ezen, és meghatározza, hogy a blokkjutalom 50 COIN, amely százmillió satoshival egyenlő. Ironikus, hogy a kód maga bitcoint nem tartalmaz sehol, csak satoshit.

Az 1247. sor pedig az aktuális blokk száma alapján meghatározza a megfelelő blokkjutalmat.

Ehhez az 1245. sorban meghatározott jutalmat módosítja az aktuális helyzettel, amely most egészen pontosan így fog kinézni:

50 * 100,000.000 / 22= 1,250,000,000 satoshi, azaz 12.5 bitcoin.

Ezután jön a következő, 1248. sor, amely véglegesíti ezt a jutalmat, és továbblép a következő funkcióra.

Mikor alig néhány napon belül megérkezik a felezés, ezt mind megnézhetjük élőben is, ha gyönyörködni szeretnénk a Bitcoin kódjában.

Olvastad már? Aranykereszt harmadszor az éven – komolyan kellene vennünk?

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂