Hogyan fogadj el bitcoint?

-

Cikkünk a Bitcoin nemzetközi közössége által üzemeltetett bitcoin wikin fellelhető információk, illetve a digitalcash.hu kriptohíroldalon 2017. november 11-én megjelent NAV-munkatársak által írt levél alapján készült.

Útmutatónkkal azoknak a kis- és középvállalkozásoknak szeretnénk segíteni, akik fizetési módként Bitcoint szeretnének elfogadni, de nem tudják, hogy vágjanak bele. Cikkünk azon a feltevésen alapszik, hogy egy szabályosan működő vállalkozásod van, amely termékeket és szolgáltatásokat kínál olyan nemzeti valutáért, mint például a forint, és szeretnél Bitcoint elfogadni, mint törvényes fizetőeszközt, illetve szeretnél adót fizetni a Bitcoinból száramzó bevételed után. Mivel a Bitcoin lehetővé teszi a névtelen tranzakciókat, és ezen felül számos előnnyel rendelkezik, több vállalkozás tulajdonosa keresi a kriptovaluta elfogadásának helyes útját, illetve, hogy milyen módon kell elszámolni a hivatalos szervek felé a bitcoinnal szerzett bevétel után.

Kezdd az egészet egy jellel!

Hogy az emberek tudtára add, hogy termékeidért és szolgáltatásaidért már bitcoinban is fizethetnek, tedd ki a weboldaladra, vagy üzleted ajtajára a bitcoin-elfogadóhelyek hivatalos jelét: „Bitcoin accepted here”, majd kérd meg az embereket, hogy közvetlenül veled vegyék fel a kapcsolatot a fizetés lebonyolítása érdekében. Ezzel máris hozzájárultál a kriptovaluták népszerűsítéséhez és terjesztéséhez.

Fizetés elfogadása

Ha üzlethelyiségedben szeretnéd elfogadni a bitcoint, célszerű beszerezni egy olyan terminált, amelyről a vásárló le tudja olvasni a tranzakció adatainak QR-kódját – erre a célra egy egyszerű érintőképernyős telefon is megfelel. Már számos mobil- és webalkalmazás létezik, amely képes olyan QR kódot generálni, amely tartalmazza a fogadó címét, illetve a pénzösszeg nagyságát. Az egyik ilyen a gobitcoin.io oldalon található egyszerű QR-kód generátor. Amennyiben a vásárló elküldte a szükséges pénzmennyiséget, a bolt pénztárcájában azonnal megjelenik a megerősítetlen tranzakció, a tranzakció adatai, illetve a tranzakciós költség. Fontos megállapítani, hogy milyen tranzakciós költséget állítson be a vásárló, ha ugyanis ez az összeg túl kevés, esetleg semennyi, akkor néha előfordulhat, hogy a tranzakció hónapokig megerősítetlen marad, és nem érkezik meg a tárcádba. Mivel a tranzakciók megerősítése legjobb esetben is nagyjából 10 perc, nyilván nem tarthatod addig ott a vásárlót, így kénytelen vagy megerősítetlen tranzakciókat is elfogadni. Ebben az esetben azonban különböző veszélyeknek vagy kitéve, ezért célszerű egy felső határt beállítani a bitcoinban elfogadott pénzmennyiségnek. Egy online weboldal esetén azonban nem ez a helyzet. Ebben az esetben azonban a Bitcoin elfogadását egy hozzáértő programozó segítségével kell beépítenünk a rendszerbe, és egy teljes csomópontot kell üzemeltetnünk, főleg ha nagy tételekről van szó. Léteznek azonban a paypal-hoz hasonló fizetési kapuk is, ezekről lejjebb lesz szó.

Számla kiállítása

Vállalkozóként természetesen nemcsak a készpénzes, de a bitcoinnal történő fizetések után is számlát kell kiállítanod a vásárló részére. Amennyiben a bizonylatra nem vonatkozik az általános forgalmi adóról szóló törvény, az alábbi adatokat kell tartalmaznia: „Megnevezés, sorszám vagy más azonosító a magánszemély neve, állandó lakóhely, (székhelye, telephelye), valamint adóazonosító száma, a kiállító neve, (elnevezése) állandó lakóhelye (székhelye, telephelye )valamint – ha rendelkezik ilyennel – adóazonosító jele, adószáma,  ha kiállító nem azonos a magánszeméllyel, a kiállítás időpontja, a gazdasági esemény leírása, megjelölése (így különösen a bevétel vagy a kiadás összege megszerzésének, illetve teljesítésének jogcímen a nyilvántartásban való rögzítés időpontja, több gazdasági eseményt összesítő bizonylat esetén az összes összesítés alapjául szolgáló bizonylatok körének, valamint annak az időszaknak a megjelölése, amelyre az összesítés vonatkozik minden olyan adat, ami az adó kötelezettség teljesítéséhez, a teljesítés ellenőrzéséhez szükséges.” Az általános forgalmi adó alanya azonban a jogszabály szerinti bizonylaton felül a hatóság által jóváhagyott pénztárgép típusú nyugtát is köteles kiállítani.

Adózás és könyvvezetés

A bitcoin elfogadásából származó bevétel ugyanúgy vállalkozói jövedelemnek minősül, mint a nemzeti valutával végbemenő fizetések esetén. Ez azt jelenti, hogy az adózás, illetve az adó mértéke semmiben nem különbözik a megszokott módszerektől. Az adókötelezettség megállapításához, illetve az utólagos ellenőrzéshez a jogszabályban lefektetett könyvelésen túl mindenképp szükséges, hogy analitikus nyilvántartást vezess a bitcoin megszerzésének körülményeiről (a kriptovaluta típusa, a megszerzés időpontja, mennyisége, akkori értéke, megszerzett bevétel összege stb.).

Pénzvisszatérítés

A vásárlót tájékoztatni kell a fizetést esetleg utólag érintő feltételekről. Ilyen például a szerződésbontást követő (pl. termék visszaküldése esetén) pénzvisszatérítési irányelv. Fontos, hogy a vásárló tudtára add, a kifizetés ugyan bitcoinban, vagy más kriptopénzben történt, a termék értéke azonban a nemzeti valutában volt meghatározva. Így elkerülhető, hogy a bitcoin áringadozásai veszélynek tegyék ki az eladót vagy a vásárlót.

Csalások elkerülése

Szem előtt kell tartanod az esetleges csalás lehetőségét: megeshet, hogy valaki hamis számlákat küld a vásárlóidnak, amelyben saját bitcoin címeiket adják meg fogadó címként. Az is előfordulhat, hogy az általad használt QR-kód generáló esetleg hasonló elven működik, ezért fontos, hogy csak megbízható forrásból származó, esetleg saját szoftverekkel dolgozz. Meg kell azonban jegyezni, hogy ezek rendkívül ritka esetek, mégis azt mutatják, mennyire fontos, hogy a vásárlók személyes adatait rejtve tartsuk az illetéktelenek elől. Szintén fontos, hogy felhívd a vásárlók figyelmét, mindig többször ellenőrizzék le, hogy az általuk megadott cím helyes-e, illetve felhívd a figyelmüket, hogy a cím begépelése helyett használják a QR-kódot, vagy a „copy-paste” megoldást.

Kényelmes és biztonságos – a fizetési kapuk

Digitális valutáról lévén szó, a paypalhoz hasonló fizetési kapukra nem kellett éveket várnia a technológiának. Azon felül, hogy számos bajlódástól mentjük meg magunkat, a vásárlók is inkább megbíznak a bitcoinos fizetés ezen módjában. Egyik elsődleges előnyük, hogy a bitcoinban történő fizétsek az eladó bankszámláján a kívánt valutában jelenhetnek meg, így azok átváltásával nem kell bajlódni. Ebben az esetben persze a bitcoin könyvvezetésének terhétől is megmenthetjük könyvelőnket. Következő cikkünkben a fizetési kapukról – működésükről, adoptációjukról, illetve konkrét szolgáltatásokról – lesz szó.

Felhívjuk az olvasó figyelmét, hogy a cikk nem minősül ügyvédi/hatósági/könyvelői tanácsadásnak. Ha komolyan gondolod a bitcoin elfogadását, előtte mindenképp egyeztess szakértővel, a későbbi gondok elkerülése érdekében.

Forrás: bitcoin.it/wikidigitalcash.hu

6 HOZZÁSZÓLÁS

Hozzászólások lezárva.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin bálnák követése egyáltalán kifizetődő?

Annak ellenére, hogy a Bitcoin (BTC) ára magasabb szintre emelkedett, az új adatok azt sugallják, hogy a bálnák nem a legkedvezőbb ügyleteket biztosították a Bitcoinjaikért. A...

A Polygon (MATIC) végre 1 dollárt ér, de ezek az altcoinok 10 dollárra ugorhatnak

Vendégbejegyzés A Polygon (MATIC) a 2021-es figyelemre méltó növekedésről mint top Layer 2 skálázási megoldásról áttért, és késedelemmel szembesült a tranzakciós sebesség és a költségek javítását...

Az Ethereum eladással szembesülhet, ha eléri ezt az ártartományt

Az Ethereum (ETH) legutóbbi, 3000 dolláros ársávba való emelkedését követően a nyereséges kereskedők száma megnőtt, majd csökkent. Mivel most az árfolyam e tartomány alá esett, fennáll...

A Bitcoin (BTC) ára már márciusban elérheti a 63.000 dollárt

A Matrixport, egy vezető digitális eszközökkel kapcsolatos pénzügyi szolgáltatási platform egy merész új jelentésében azt prognosztizálta, hogy a Bitcoin (BTC) már 2024 márciusában elérheti a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!