Hogy volt 2020 a kriptóban? Harmadik negyedév

-

A nyár a defi felemelkedéséről szólt, és arról, hogy a MicroStrategy begyújtotta a rakétákat. Ez a nyár szomorú volt, sokan örülhettünk, ha egyáltalán elmehettünk valahová otthonról, de eközben őrült dolgok történtek.
A defi berobbant a kriptós köztudatba, a Dogecoin Elon Musk segítségével fogott hozzá a világ elfoglalásához, a Twittert pedig meghekkelték, de csak azért, hogy elképesztő amatőr módon próbáljanak bitcoint kicsalni az emberekből.

A második negyedévről szóló összefoglaló ide kattintva olvasható.

Júliusban az Aave, Compound, és a Maker szép lassan ráadta a gőzt a motorokra, de vélhetően ők sem számítottak arra az őrültre, amelyet aztán elszabadítottak.
Ezek a platformok, a pénzpiaci szolgáltatásokat teszik elérhetővé a felhasználóik számára, akik eközben a kulcsaik birtokában maradnak.
A gyújtószikrát az jelentette, hogy a platformok elkezdték kiadni a saját tokenjeiket, hogy így ösztönözzék a felhasználói aktivitást.
Első körben, a Compound esetében szavazati jogot kaptak a felhasználók, amellyel beleszólhatnak a platform ügyeibe, ahogy a részvényesek beleszólhatnak egy részvénytársaság ügyeibe.

A közösség azonban nem törődött a szavazással, nagyon is törődött viszont azzal, hogy ezeknek a tokeneknek árfolyama, és vevőközönsége van.
Megkezdődött tehát a hozamvadászat, vagy kamatfarmolás, amely során a felhasználó nem elsősorban pénzügyi szolgáltatást akar igénybe venni, hanem a lehető legtöbb jutalom-tokent bezsákolni, hogy eladhassa.
Július végére a defi szektor 3 milliárd dolláros üzletággá növekedett, többek között a Yearn.Finance alapítójának Andre Cronje-nek köszönhetően.
Ő például többször el is mondta, hogy a YFI token nem ér semmit, nem arra lett kitalálva, „ne vegyetek belőle”. A közösséget ez nem érdekelte, az árfolyam csúcsa pedig egészen a 43000 dollárig kúszott fel.

Az NFT kora

Az NFT sokak számára digitális macskákat, esetleg kártyajátékokat jelent. Van még virtuális parcella a Decentraland világában, és vannak piacterek, mint például a Nifty Gateway, amelyek egyre népszerűbbek.
A kriptopénzekkel ellentétben, amelyek egymással helyettesíthetők, az NFT egyedi, minden példányából csak egyetlen létezik.
Az NFT-szektor forgalma júliusban lépte át a 100 millió dolláros határt, és azóta is folyamatosan növekszik.
Ahogy telik az idő, a fejlesztők egyre újabb és újabb felhasználási módokat találnak az NFT technológia számára. Frakcionalizált műkincs-kereskedelem, vagy akár zálog egy defi protokollban, mind lehetséges.

Július közepén meghekkelték a Twittert

Ha te irányítod a világ legbefolyásosabb Twitter-fiókjait, elég sok mindent megtehetsz. Például a kedvenc filmedről elmondhatod, Donald Trump nevébe, az ő Twitter fiókját használva, hogy az a világ legjobb filmje.


Az biztos, hogy a legtöbben valami ambíciózus dolgot tennének, nem csak egy alap bitcoin-csalást próbálnának összehozni. Pedig akiknek a nyáron sikerült feltörniük a rendszert, pontosan ezt tették, a szokásos, „küldj bitcoint, kétszer annyit küldök vissza” szöveggel.
Nagyjából 120 ezer dollárnyi BTC-t zsákmányoltak, a Twitter pedig letiltotta a használati jogot az összes igazolt fiók számára, emiatt a közösség nagyjából tíz percig végtelenül szomorú volt.

A Dogecoin meghódítja a világot

Alig két nappal a feltörés után Elon Musk, a SpaceX és a Tesla vezére tweetelt egy viccet arról, hogy a népszerű memecoin, a Dogecoin hogyan fogja meghódítani a világot.
Érdekes módon az árfolyam ezután hirtelen megugrott. Ilyen ereje van egy Musk-féle Doge tweetnek, azelőtt, és azóta is láthattunk már ilyent.

MicroStrategy bevásárlás

Idén augusztusig a MicroStrategy csak egy volt a techcégek sorában. Aztán az ügyvezetőjük, Michael Saylor nyilvánosan bejelentette, hogy a cégük 250 millió dollárnyi pénztartalékot váltott át dollárról bitcoinra.
Ez vízválasztónak bizonyult az intézményi beszállók számára, és Saylor nagy nevet szerzett magának a kriptoközösségben.
A cég nem sokkal ezután újabb 225 milliót fektetett BTC-be. Emellett Saylor rendszeresen nyilatkozik olyan stílusban, hogy „Istent Satoshinak hívják”.

Néhány elemző persze leminősítette a MicroStrategy részvényeit a „túlzott bitcoin-fókusz” miatt, de a jelek szerint a részvénypiacot egyáltalán nem érdeklik ezek az elemzők, a cég papírjait jó áron veszik.

Olvastad már? Ilyen bitcoin árfolyamot várnak a guruk 2021-re

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A szakértők szerint a legjobb altcoinok készen állnak a rövid távú nyereségre

Vendégbejegyzés A kriptopiac a fellendülés erős jeleit mutatja, felkeltve a tapasztalt befektetők és az újonnan érkezők figyelmét egyaránt. A bikás tendenciával a láthatáron a reflektorfény a kiválasztott...

A Cardano 1,7 milliárd dollárral növeli a piaci tőkeértéket

A Cardano, az egyik legmenőbb kriptovaluta, ma figyelemre méltó feltámadást tapasztalt, több mint 1,7 milliárd dollárral növelve piaci kapitalizációját. Ez a fellendülés a kriptopénzek piacán tapasztalható...

Három év börtönt kapott a biztonsági szakértő, aki két tőzsdét is meghekkelt

Ez az első eset, hogy az USA-ban börtönbüntetést kapott valaki azért, mert kihasználta egy okosszerződés kódhibáját, a bíróság ráadásul az ellopott 12 millió dollár visszafizetésére...

Az elemző masszív árrallyt jósol az altcoinok számára, amelyet a BTC feleződése vált ki, a SOL, DOT, TON, OP és BLP-re utalva

Vendégbejegyzés A kriptopiac egy izgalmas szakaszba lép, ahogy a Bitcoin következő feleződése közeledik. Az elemzők a kiválasztott altcoinok felé fordítják figyelmüket, jelentős értéknövekedést várva. Közülük a SOL, a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!