Az árfolyam idei csúcsra ért, de a tapasztalt kereskedők szerint érdemes behúzni a féket, mert visszahúzódás jöhet.

Az újonc kereskedők sokszor esnek a FOMO hibájába, és ekkor a medvék bizony beszedik a sápot.

Mikor azonban a BTC kevesebb, mint 24 óra alatt áttöri a 12 és a 13 ezres ellenállást is, egy 15%-os ugrással, nehéz ellenállni a vétel csábításának.

A gyakorlottabbak persze tudják, hogy hogyan kezeljék az ilyen szituációkat. Az adatokból pedig kiderül, hogy a 12000 meghódításakor bizony short pozíciókat vett fel a többségük.

Forrás: Coinalyze.net

A legtöbb kereskedő ott hibázza el, hogy minden emelkedésből profitosan akar kijönni, mégpedig a lehető legnagyobb nyereséggel. Holott a siker titka inkább az, hogy a nehéz időszakokat is túl tudja élni az ember.

A BTC viszont egészen 13217-ig emelkedett, ezzel pedig mintegy 350 millió dollárnyi pozíciót likvidált.

A határidős kötésekből pedig látszik, hogy kevés short tudott elviselni ekkora felugrást. A nyitott lejáratú kötések egymással szembe állítva kalkulálják ki a rendszernek fizetendő jutalékokat.

Ha a shortok kerülnek a nagyobb áttétet felhasználó oldalra, akkor azoknak a szerződéseknek kell kifizetni a díjakat.

Forrás: Digital Assets Data

Ha nem is jelentős mértékben, de ez a szituáció játszódik le az elmúlt pár hétben már. Így pedig annak ellenére, hogy az árfolyam felfelé megy, a nagyban játszók mégsem futnak ki a tőkéjükből.

Az adatokból az is látszik, hogy a profik továbbra is shortolnak, és nem nagyon akarnak az emelkedésre fogadni.

Érdekel a tőzsde? Szeretnél beletanulni a Bitcoin és kriptovaluta kereskedésbe? Akkor látogass el a Cryptofalka oldalára!

Ez mind a spot tőzsdék vételi/eladási arányából, mind a határidős platformok kötéseiből látszik.

A Huobi számaiól is kiderül, hogy nem nagyon tolonganak a vevők. Rövid távon ugyan felfelé tart az ár, de a hozzáértők nincsenek meggyőződve az emelkedés folyatásáról. A 12500 dollár átlépésekor hirtelen megugrott a shortolók száma is.

Forrás: Huobi

Egyelőre nem fordult délnek az árfolyam, de ez sem tántorította el a kereskedőket. Egyelőre pedig nincs is jele annak, hogy az esésre váróknak csalódniuk kell.

Az OKEx platformján is hasonló számokat láthatunk, bár ott már 12 ezernél elkezdtek mozgolódni a shortok.

Forrás: OKEx

Ha rá akarunk jönni, hogy vajon tényleg megváltozott-e a piaci szereplők hozzáállása, érdemes megnézni a határidős szerződéseket is, illetve azt, hogy az egyes típusokra mekkora prémiumot kell fizetni. Egy egészséges piaci környezetben pedig kell, sokszor nem is keveset.

Az emelkedő piacon a szerződések tulajdonosai inkább kivárnak az eladással, mert további nyereségre számítanak. Ha pedig a bikák bizonyulnak erősebbnek, az látszódik a prémium mértékében is.

Forrás: Digital Assets Data

Jelenleg ez az össze 1,8%, amely ugyanakkora, mint három héttel ezelőtt, 11500 dolláros árfolyamnál.

A kereskedők tehát nem sietnek az újabb long pozíciók nyitásával, nem növekszik rá az igény, annak ellenére, hogy ezen az időtávon már 13%-os pluszban járnak.

Nem tudod hová rakni a pénzed, de azt sem akarod, hogy a párnád alatt inflálódjon el? Regisztrálj az INLOCK közösségi kölcsönplatformra promóciós linkünkön keresztül, és zsebeld be a megtakarításaid után járó jutalmat minden héten!

Az opciós piacok turbulenciát tapasztalnak

A várható volatilitást az opciós kötések árából is ki lehet következtetni. Ha a kereskedők nagyobb ármozgásokra számítanak, az opciós árképzés is nagyobb mértékben emelkedik.

Ennek a fordítottja is igaz, ha az árak viszonylag nyugodt szintre állnak be, aszerint a kereskedők nem nagyon számítanak hatalmas mozgásokra.

Forrás: Skew

Az elmúlt hat hét során a volatilitás fokozatosan csökkent, de a mostani felugrás eléggé meglepte a kereskedőket.

Az indikátor maga is 70%-ra nőtt 55%-ról, de még szokatlanabb, hogy az opciós kötések is az átlag háromszorosára ugrottak, 575 milliós összértékkel.

A hirtelen felugrás és a gyors visszakorrigálása rámutat, hogy a kereskedők egy része rosszul méretezte a pozícióját, és likvidálódott.

Egy szimuláció alapján 15%-os várható volatilitás miatt a decemberi 14 ezer dolláros lejáratú opciók 40%-os felárat kapnának.

Ez pedig azt jelenti, hogy a tőkeáttételes kereskedők már 3-nál nagyobb áttét esetén is likvidálódnának.

A vételi és eladási megbízások aránya alapján, összevetve a határidős kötések prémiumával, nem nagyon látszik komolyabb vásárlói jelenlét a piacokon. Az érdeklődés hiánya pedig intő jel lehet, főleg, hogy a 13000 dollár elérésekor nagy mennyiségű coin mozdult meg.

A tulajdonosaik pedig vélhetően az eladásra készülnek fel. Viszont azt érdemes figyelembe venni, hogy ekkora eladások csak a tőzsdéken végrehajtva okozhatnak ármozgásokat, OTC platformokon keresztül megmozgatva szinte semmilyen hatásuk nincs a piacra.

Olvastad már? Meglepő kijelentést tett a Microstrategy vezérigazgatója

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂

 


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.