Happy enddel végződött egy DeFi-protokoll meghackelése

-

Mozgalmas napokon vannak túl az Ethereum decentralizált pénzügyeinek (DeFi) felhasználói.

Április 18-a éjjelén a Lendf.me DeFi-protokoll nagy bajba került, miután elsődleges címükről rohamos tempóban vándoroltak el a vagyonok.

Válts stabilcoinokat a CoinCashnél! Kattints a részletekért!

Néhány óra leforgása alatt 25 millió dollárnyi, főként etherben és tether USDT-ben tárolt pénz szivárgott el. Az eddig ismert információk szerint hackertámadás történt.
Az események drámai fordulójaként azonban a pénzeszközöket visszaadták. Az elmúlt 24 órában a támadók szépen lassan visszaküldték a 25 millió dollárnyi ethert és más ERC-20-tokeneket, amelyek most a dForce admincímein csücsülnek.


Bár a hack által érintettek most szerencsésen jártak, korai lenne még azt mondani, hogy az Ethereum DeFi visszaállt volna a normális kerékvágásba, vagy hogy az ágazat már készen állna a mainstream felhasználásra.

Még nem a DeFi az Ethereum nagy durranása

Camila Russo Bloomberg-újságíró rámutatott, hogy a Lendf mostani esete előtt már márciusban, februárban, valamint múlt év februárjában is voltak hasonló történések.
Méretét tekintve mind különbözött, de egyazon protokollt használták, és mindegyik több kriptopénzre is kiterjedt. Ez arra utal, hogy a problémák nem csak egy projektet érintenek.
Mint mondta:

„Ez nem csak egy projekt problémája. A DeFi jobb biztonsági szabványokat igényel, vagy továbbra is csak ennek a kétélű kardnak az árnyoldalát fogjuk látni.”

Eszerint tehát, annak ellenére, hogy a DeFire szeretnek az Ethereum nagy bummjaként hivatkozni, ez valójában még nem igaz.
Ezekben a decentralizált rendszerekben továbbra is egyértelmű akadályok vannak, amelyeket a mainstream elfogadottság előtt ki kell küszöbölni.

Kell-e a biztosítás

Úgy néz ki, hogy az Ethereum Defi újra megmenekült a vereségtől, ez a hack azonban újabb kérdéseket vet fel a decentralizált világ biztosítási termékeinek szükségességéről.
A dForce Lendf.me protokolljával kapcsolatban az volt a legnagyobb gond, hogy a felhasználók megtakarításait lékelték meg – mindent összevetve 25 millió dollárról gondolták azt, hogy az örökre elveszett.
Mivel az Ethereum-tranzakciókban a szövegek hexadecimálissá alakításával üzenetet is lehet hagyni, az egyik áldozat meg tudta írni a hackernek:

„Az a pénz, a 10 700 dollár alapvetően minden megtakarításom volt. Nem tudom, milyen szituációban vagy, de ez nekem személyesen fáj. Kérlek tedd azt, amit jónak látsz.”

Mások is követték a példáját, egyéb szomorkás történetekkel, például, hogy az ethert kölcsönből vették, és így mindenüket elveszíthetik.
Egy olyan biztosítási termék, ahol a felhasználók fix díjakat fizethetnének, esetleg egy olyan harmadik fél, amely ellenőrizné a protokollok kódjait, talán részben megoldhatnák ezeket a problémákat.
Érdemes elgondolkodni rajta: ha a bankszámlák alapvetően biztosítottak, akkor a decentralizált „bankszámlák” miért ne lennének?

Olvastad már? Ez a technikai mutató megjósolta a bitcoin aljat

Forrás: bitcoinist.com
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

Anthony Scaramucci elmélete az Bitcoinról

A Bitcoin (BTC) feleződése körüli növekvő várakozás közepette befektetői jóslatok készülnek. A legújabb Anthony Scaramucci-tól, a SkyBridge Capital alapítójától származik. A CNBC TV-nek nyilatkozva Scaramucci kiemelte...

Ez az altcoin áttörte a fő trendvonalat: Megmenekül a medvecsapdából?

A bika futás úgy tűnik, hogy hivatalosan is elkezdődött, mivel a Bitcoin árfolyama belép az ATH előtti utolsó ellenállási zónába. Mindeközben az altcoin rally még...

A republikánus szenátorok szerint a CBDC-k „sértik a szabadságukat” – Miért?

Ted Cruz szenátor vezette republikánusok nemrégiben megosztották véleményüket a központi banki digitális valutákról (CBDC). A fiat valuták e digitális formáit, amelyeket számos ország, köztük az Egyesült...

Bitcoin (BTC) technikai elemzés 02.28.

Prémium Bitcoin (BTC) A Bitcoin árfolyama továbbra is 59.000 dollár felett tartja magát, és a Relative Strength Index (RSI) felfelé mutatójával további emelkedés várható. Ez emelkedő lendületet sugall,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!