Grúzia a Bitcoin-bányászatban jóval a súlya felett teljesít

-

Az kis népességű Grúzia a Bitcoin-bányászat sötét lova, az Arcane Research jelentése szerint az iparág teljes hashrátájának közel 1%-ával járul hozzá a bányászathoz.
Első pillantásra a pöttömnyi Grúz Köztársaság nem tűnik gyanúsnak a Bitcoin (BTC) bányászati tevékenység szempontjából.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az ország azonban bőséges vízenergiával büszkélkedhet, miközben a Világbank könnyű üzletmenet-indexe alapján a hetedik helyen áll a világon – megelőzve az Egyesült Királyságot és Németországot.
A Fekete-tenger partján, Európa és Ázsia metszéspontjában fekvő Grúzia ad otthont a Bitfury ipari bányászati tevékenységének, valamint kisebb, egyéni bányászoknak, amelyek hatalmas mennyiségű vízenergiát használnak.

A holland Bitfury bányászcég Bitcoin-bányászati üzeme a Tblisi Nemzeti Park lábánál. Forrás: NPR

Az ország komoly játékos a Bitcoin-bányászatban. Míg a Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index szerint Grúzia hashráta-részesedése 0,18%, addig az Arcane Research részletes és hosszú távú jelentése szerint ez a szám közelebb van a 0,71%-hoz.
Jaran Mellerud, az Arcane Research elemzője és a jelentés szerzője a Cointelegraph-nak elmondta:

„Az otthoni bányászat nagy méreteket öltött Grúziában, különösen azokban a régiókban, ahol támogatott áram van. Amíg az ország bizonyos régióiban vannak villamosenergia-támogatások, addig az emberek folytatni fogják a kis otthoni bányászatot.”

A jelentés legalább 125 megawatt kriptobányászati kapacitásról ír, amelyből 62 MW ipari méretű adatközpontokból származik származik.

„A fennmaradó 63 MW-ot aztán rengeteg kis amatőr berendezés teszi ki, amelyek szétszórva vannak az országban, otthonokban, garázsokban, elhagyott raktárakban és gyárakban”.
Mellerud arra a következtetésre jutott, hogy Grúzia teljes hashráta-részesedésének valós aránya 0,71% körül van, mivel „Grúzia 125 MW-os teljes kriptobányászati kapacitásából 100 MW-ot fordítanak a BTC-ra, és a grúziai hardver ugyanolyan hatékony, mint a hálózati átlag”.
Ez többszörösen magasabb, mint a CBECI 0,18%-os becslése – tette hozzá.
Az a trend, hogy a Bitcoin-bányászok kiaknázatlan energiaforrásokba, olcsó energiába vagy pusztán költséghatékony helyekre költöznek, nem újdonság.

A közeli Kazahsztánban, ahol nemrégiben az olcsó energia és a laza szabályok miatt a globális hashráta-részesedés 18%-os volt volt, a szabályozó hatóságok máris azt fontolgatják, hogy közbelépnek, és energiaár-emeléseket és adókat javasolnak.
Mellerud tisztában van azzal, hogy Grúzia „vállalkozásbarát jellege” ellenére a „növekvő áramárak” visszatarthatják a bányászokat a tevékenységük megkezdésétől. Ezt a Cointelegraph-nak nyilatkozta:

„Nem hiszem, hogy a grúz kormány több bányászati tevékenységet szeretne az országban, mivel a bányászok már most is az ország áramtermelésének közel 10%-át használják, hozzájárulva az ország növekvő áramhiányához.”

Bitcoin és Grúzia zászlaja. Forrás: Georgiawealth.info

Mindazonáltal a grúziai BTC-bányászok számára a törvényhozók egy új törvényjavaslatban adómentességet biztosíthatnak, míg Mellerud megerősítette, hogy „az ipari méretű bányászat esetében úgy vélem, nincs hely több kapacitás számára”.
Ehelyett az 1 MW teljesítmény alatti egységekkel rendelkező otthoni bányászok továbbra is virágozhatnak.
Annak ellenére, hogy a grúziai Szvaneti lakosainak szent esküt kell tenniük Szent Györgyre, hogy abbahagyják a kriptobányászatot, az ország összességében „pozitívan viszonyul a feltörekvő eszközosztályhoz”.

A kriptokisiparosok továbbra is használhatják a Bitcoin-bányászat hulladékhőjét a hegyekben lévő otthonaik melegítésére, kihasználva Grúzia bőséges „olcsó és tiszta vízenergiáját”.

Olvastad már? Mythical Beings nyereményjáték a Kriptoworldön

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin tulajdonosok megújult bizalmat mutatnak

A Bitcoin (BTC) hosszú távú tulajdonosai rendületlenül hisznek a coinban, mivel a BTC az induló hónapban is 27.000 dollár felett tartotta az árfolyamát. Ez a...

Arbitrum (ARB) technikai elemzés 10.01.

Prémium Arbitrum (ARB) Az Arbitrum (ARB) veszteségeinek több mint 20%-át a szerkesztési időre visszaszerezték. Az ARB szeptember első felében 0,929 dollárról 0,739 dollárra esett, de az összes veszteségét...

Meglepi-e a Bitcoin a befektetőket 2023 utolsó negyedévében?

A Bitcoin (BTC) árfolyama nem volt olyan volatilis, mint korábban, ami elbátortalanította a befektetőket. A legfrissebb adatok szerint a Bitcoin az elmúlt 900 napban egy...

Ezért indította el a Tottenham a digitális szurkolói tokent

A Chiliz és a Socios a Tottenham Hotspur-rel együttműködve elindította a SPURS Fan Tokent, amely a sport világszintű ökoszisztémáját bővíti. A szurkolói elkötelezettség erősítése felé tett...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!