Az amerikai Gemini kriptovaluta-tőzsde új kezdeményezést indított, amelynek célja a Bitcoin szén-dioxid-kibocsátásának ellensúlyozása.

A Bitcoin-bányászat káros környezeti hatásaival kapcsolatos növekvő aggodalmak közepette a Gemini kriptotőzsde elindította a „Gemini Green” nevű új, hosszú távú kezdeményezését, amelynek célja a tőzsde letétjében lévő kriptopénzek által okozott szén-dioxid-kibocsátás kompenzálása.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A cél elérése érdekében a Gemini partnerségre lépett a Climate Vault nevű, a Chicagói Egyetem által működtetett nonprofit szervezettel.

Csütörtöki bejelentésében a tőzsde közölte, hogy idén január 1. és június 30. között több mint 4 millió dollár értékben vásárolt szén-dioxid-kibocsátási engedélyeket, hogy kompenzálja a Bitcoin-hálózat használatából származó szén-dioxid-kibocsátást.

A szén-dioxid-engedély, amelyet néha szén-dioxid-kreditnek is neveznek, egyfajta bérlet, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy bizonyos mennyiségű üvegházhatású gázt juttassanak a légkörbe.

Minél többet szennyez egy vállalat, annál több kreditre van szüksége a kibocsátások ellentételezéséhez.

Ez ösztönzőleg hat a kibocsátás csökkentésére. Ha egy vállalat kevesebb üvegházhatású gázt termel, mint amennyit a kiosztott engedélyek megengednek, akkor az engedélyeket nyereségként értékesítheti tovább.

Azzal, hogy a Gemini elindította klímatudatos kezdeményezését, más nagy kriptotőzsdék nyomdokaiba lép, mint például a BitMEX és az FTX, amelyek mindketten a múlt hónapban kezdték meg a szén-dioxid-kibocsátás kompenzálását.

A „felhasználás” fogalmát a Gemini úgy határozza meg, mint „a bányászati folyamat azon része, amelyből mi profitálunk”, vagyis a bányászok azon energiafelhasználása, amelyet a tőzsde kriptovalutáinak biztosításaira fordítanak.

„Úgy véljük, hogy ez a letétkezelési alapú megközelítés pontosabban tükrözi a Gemini Bitcoin-hálózati felhasználását, szemben a tranzakcióalapú megközelítéssel, amely figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a nyugalmi állapotban lévő Bitcoinokat is a bányászati folyamat biztosítja” – közölte a tőzsde.

A Gemini szerint az átlagos napi összesített Bitcoin-egyenlegük idén eddig 250.843 BTC, azaz mai árfolyamon számolva több mint 8,4 milliárd dollár. A tőzsde becslése szerint a Bitcoin-hálózat 1,43%-át használja.

Az a 4 millió dollár, amelyet a Gemini a Climate Vaultnak adományozott a szén-dioxid-engedélyekért cserébe, állítólag több mint 340.000 tonna szén-dioxid légkörbe jutását akadályozza meg, ami „közel egymilliárd átlagos személyautó által megtett kilométerrel egyenértékű”.

Ezenkívül a Gemini azt mondta, hogy támogatni fogja azokat a vállalatokat, projekteket és nonprofit szervezeteket, amelyek arra összpontosítanak, hogy nagyobb fenntarthatóságot hozzanak a kriptoiparba.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

A kezdeményezés ezen részének köszönhetően a New York-i székhelyű tőzsde 1 millió dollárt különített el a Gemini Opportunity Fundnak, egy adományozói alapnak, amelyet eredetileg a Bitcoin Core-fejlesztők támogatására hoztak létre.

A Gemini emellett hangsúlyozta elkötelezettségét „a környezetvédelmi felelősségvállalás mércéjének emelése mellett az egész kriptoiparban”, hozzátéve, hogy további pénzeszközöket tervez elkülöníteni a Bitcoin-bányászok által felhasznált nem megújuló energia további kompenzálására.

Olvastad már? A MtGox csalási ügyében egyelőre nem indítanak csoportos pert

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!