Franciaország azt kéri, hogy Európa csökkentse a kapcsolatokat az Egyesült Államokkal

-

Emmanuel Macron francia elnök azt követelte, hogy Európa csökkentse az Egyesült Államoktól való függőségét, és kerülje el, hogy belekeveredjen az USA és Kína Tajvan miatti konfrontációjába.

A Macron háromnapos kínai állami látogatása során tett kijelentése felbőszítheti Washingtont, és rávilágít az Európai Unión belüli megosztottságra a Kínához való közeledés módját illetően.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Franciaország stratégiai autonómia koncepciója

Macron hangsúlyozta kedvenc elméletét a „stratégiai autonómiáról”, hogy Európa – feltehetően Franciaország vezetésével – „harmadik szuperhatalommá” váljon.

A POLITICO-val és két francia újságíróval beszélgetve a Kínából hazatérő repülőjén azt mondta, hogy „a nagy kockázat”, amellyel Európa szembesül, az, hogy „olyan válságokba keveredik, amelyek nem a mieink, ami megakadályozza, hogy kiépítse stratégiai autonómiáját”.

Kiemelte továbbá, hogy aggódik a „növekvő feszültségek miatt a régióban”, amelyek „szörnyű katasztrófához” vezethetnek.

Macron megjegyzései néhány órával azután hangzottak el, hogy Kína nagyszabású hadgyakorlatot indított Tajvan körül, amelyet Kína saját területének tekint.

Peking az elmúlt években többször fenyegetőzött invázióval, és politikája szerint elszigeteli a demokratikus szigetet azzal, hogy más országokat arra kényszerít, hogy ismerjék el az „egy Kína” részeként.

Európa fegyver- és energiafüggősége az Egyesült Államoktól, valamint az „amerikai dollár extraterritorialitása” volt két olyan tényező, amelyet Macron Európa autonómiáját csökkentő tényezőként emelt ki.

Azt javasolta, hogy Európa az európai védelmi ipar fellendítésére és a dollártól való függőségének csökkentésére összpontosítson.

Macron koncepciója Európa stratégiai autonómiájáról már régóta dédelgetett célja, és Franciaországot a hidegháborús blokkok közötti egyensúlyozó hatalomnak tekinti.

Azzal érvelt, hogy Európának csökkentenie kell az Egyesült Államoktól való függőségét, hogy önálló geostratégiai szereplővé váljon.

A francia vezető kiemelte, hogy Európának európai stratégiára van szüksége olyan területeken, mint Ukrajna, a Kínával való kapcsolatok és a szankciók.

Macron óva intett attól, hogy blokk kontra blokk logikába kerüljön, és azt mondta, hogy Európának „nem szabad belekeverednie a világ rendezetlenségébe és olyan válságokba, amelyek nem a mieink”.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

A konfrontációba való belerángatás veszélyei

Macron megjegyzései rávilágítottak arra, hogy Kína és az Egyesült Államok Tajvan miatt konfliktusba keveredhet.

Úgy érvelt, hogy nem áll Európa érdekében egy Tajvan körüli válság felgyorsítása, mondván:

„A legrosszabb az lenne, ha azt gondolnánk, hogy nekünk, európaiaknak követőkké kell válnunk ebben a témában, és az amerikai napirendből és egy kínai túlreagálásból kell kiindulnunk”.

Macron Tajvanhoz való hozzáállása békítőbb volt, mint az Egyesült Államoké vagy akár az Európai Unióé.

Miközben pénteken Tajvanról tárgyalt Hszi Csin-ping kínai vezetővel, Macron óva intett attól, hogy „felgyorsuljon a Kína és az Egyesült Államok duopóliuma között kitörő feszültség”.

Figyelmeztetett, hogy ha a konfrontáció túl gyorsan eszkalálódik, az európaiaknak „nem lesz idejük vagy forrásuk stratégiai autonómiánk finanszírozására, és hűbéresekké válnak”.

Macron nyilatkozata rávilágított az Európai Unión belüli megosztottságra azzal kapcsolatban, hogy miként közelítsenek Kínához, különösen az ukrajnai inváziója nyomán.

Bár Macron célja Európa önálló geostratégiai szereplővé válása volt, Európában továbbra is viták folynak a Kínával való helyes megközelítésről, valamint a biztonsági és kereskedelmi kérdések túlsúlyba kerüléséről.

zeta

Olvastad már? Rekordot döntött Amerika első nukleáris meghajtású Bitcoin bányája

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Winklevoss ikrek társtulajdonosok lettek egy fociklubban

A Winklevoss ikrek a Real Bedford FC csapatában szereztek részesedést, az ismert bitcoin-rajongó, Peter McCormack fociklubjában. A terveik szerint a klubot a legjobbak közé akarják...

Egy amerikai szenátor is beszédet tartott a Bitcoin Policy Summit rendezvényen

Marsha Blackburn egyértelművé tette, hogy számára mennyire jól beleillik a bitcoin a magánszféra és a fogyasztóvédelem kategóriájába, és, hogy a jövőben a mainál sokkal nagyobb...

A 99Bitcoins lehet a következő berobbanó BRC20 token?

A Bitcoin ezen a héten kifejezetten erős arcát mutatta, nemrég ugyanis visszaszerezte a 70.000 dolláros árfolyamot, miután 5 százalékot emelkedett. Eközben az újonnan előértékesített BRC20...

A Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) és más kriptodevizák a közel-keleti feszültség növekedésével elvéreznek

A kriptopénzek piaca hatalmas mértékű reakciót jegyzett a közel-keleti feszültségek eszkalálódására. A Bitcoin (BTC), a néhány perc alatt értékének közel 8%-át veszítette el, miközben más...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!