A Kriptoworld megtévesztően fogalmazott a január 23-án megjelent, „Bitcoin-duplaköltést észlelhettek a vadonban” című cikkében az állítólagos dupla költéssel kapcsolatban.

Mivel bejegyzésünkből nem szűrhető le egyértelműen, hogy aggodalomra semmi ok – nem történt dupla költés, valamint nem taglalja részletesebben a történteket, szükségesnek tartjuk ennek a cikknek a megjelentetését.

Amit mindenképp fontos tudni, hogy a témában az általunk forrásként megjelölt Cointelegraph a messze földön híres Bitcoin-utálók (BCH, BSC) közösségéből szólította meg „szakértőit”, amit feltüntettünk ugyan, de azt nem mondtuk, hogy tessék fenntartásokkal kezelni, amit ezek a Bitcoinnal kapcsolatban mondanak.

Alább teljes terjedelmében közöljük Csabai Csaba, a hazai Inlock kölcsönplatform vezérigazgatójának az említett cikkel kapcsolatos véleményét amely a Crypto Trader Hungary Facebook-csoportban jelent meg.

Elnézést, hogy ezt kell írnom, de maga a cikk félrevezető és félremagyarázó. Az egész folyamat, ami itt fel van fújva a Bitcoin hálózat teljesen természetes velejárója. Olyan esemény, hogy ugyanarra a block magasságra közel egyszerre két bányász készít blokkot az igen sűrűn előfordul, erről szól a játékelmélet. Az szintén természetes, hogy az ilyenkor keletkező két blokkban lehetnek doublespendingek, hiszen nyilvánvaló, hogy a két blokk a keletkezés pillanatban érvényes mindenki számára. Majd ezt követően elindul a verseny, hogy melyik blokkra épül tovább a lánc és a győztes blokk kiüti a nyeregből az árva blokkot, ezáltal megszűnik a double spending. Ha valaki szerint ez nem igaz, akkor mutasson nekem két olyan tranzakciót az aktuális láncon, ami ugyanazt az inputot költi el vagy olyan inputot küld el, ami nem létezett korábban. Egyikre sincs példa, ha lenne, akkor jogos lenne a kritika, de így ez csak fake news. A cikk azon része pedig kifejezetten bosszantó, ami cáfolja, hogy Nakamoto megoldotta volna a double spendinget. Sajnálom, hogy a hazai kripto média is felült a double-spending FUD-nak, ezzel asszisztálva több száz vagy akár ezer bizonytalan kezdő befektetőnek meghozni a rossz döntést.

A (nem ajánlott) cikkünket ide kattintva olvashatjátok el.

Tehát, hogy most egyértelműek legyünk: a Bitcoin hálózatán nem történt dupla költés. A Bitcoin hálózata továbbra is stabil és egészséges.

Akárcsak a hazai kriptoközösség, amelynek éberségéért nagyon hálásak vagyunk.

Olvastad már? Bill Miller értékalapú befektető is számtalan értéket lát a bitcoinban