„Felhasználói választás” áll a Crypto Web domének középpontjában

-

A Brave és az Unstoppable Domains vezetői szerint az önszuverenitás teszi a vonzóvá a decentralizált internetet.

Két héttel ezelőtt a Brave adatvédelemre fókuszáló böngészője támogatást nyújtott az Unstoppable Domains decentralizált doménneveihez.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A két vállalat vezetői a Decryptnek adott interjúban elmondták, hogy a decentralizált web előnye, hogy helyreállítja a felhasználók internet felett gyakorolt irányítását.

„Ha kivesszük a képletből doménnév, és a webes tartalom tulajdonosát, azzal visszaadjuk a felhasználónak az irányítást – így már ők rendelkeznek tulajdonjoggal, ők most azok, akik bevételre tehetnek szert, nem pedig más vállalatok” – fogalmazott Bradley Kam, az Unstoppable Domains társalapítója a Decrypt Daily podcaston.

Kam elmondta, hogy Amerikában a decentralizált web vonzerejét nem a cenzúrával szembeni ellenállás adja, hanem inkább a felhasználói tulajdon védelme, és a biztonság.

„Azt hiszem, ez az a dolog, amit felhoz a kripto. Például én nem igazán aggódom a pénzem cenzúrázása miatt itt az Egyesült Államokbeli bankokkal, viszont aggódom amiatt, hogy kontroll alatt állok” – mondta.

A központosított GoDaddy doménnév-szolgáltatót 2020 novemberében feltörték, miután egy hacker megcélozta a vállalat alkalmazottjait. Kam elmondta, hogy a decentralizált webes szolgáltatással ilyesmi soha nem történhet meg.
A 2018-ban elindított Unstoppable Domains vállalat .crypto doménneveket biztosít.
Amikor egy felhasználó regisztrál egy domént, akkor azt NFT-ként hozzák létre az Ethereum-hálózaton, így a hackernek le kellene gyűrnie a teljes Ethereum-blokkláncot, hogy feltörje a .crypto doménnevet.
A Decrypt Daily műsorvezetőjének, Matthew Diemernek egyik kérdése az volt, hogy a decentralizált web vezethet-e a káros weboldalak elterjedéséhez, amelyet senki sem tud majd megállítani.
A Brave társalapítója, Brian Bondy elmondta, hogy felhasználók különböző szűrők bekapcsolásával dönthetnek arról, hogy melyik tartalmat akarják blokkolni.

„Alapvetően a felhasználói választás mellett vagyunk” – mondta.

A Brave integrálása az Unstoppable-el lehetővé teszi a Brave felhasználók számára, hogy hozzáférjenek több mint 30.000 decentralizált webhelyhez és 700.000 blokklánc-doménnévhez, amelyeket az Unstoppable rendszerén keresztül regisztráltak.
A .crypto doménnevek a 40 karakter hosszú hasheket olvasható szavakká konvertálják, amelyek hasonlítanak a szokásos URL-címekhez.

Továbbá mivel a létrehozás után azonnal felhasználók birtokába kerül a domén, így a szolgáltatásnak nincs visszatérő (havi)díja – ellentétben a Web2.0 doménkezelőkkel, mint a GoDaddy.
A Web2.0 doménektől eltérően azonban az Unstoppable .crypto doménjeit csak néhány böngészőben használják. Jelenleg az egyetlen böngésző, amely támogatja a .crypto doméneket, az Opera.

Olvastad már? Az angol Starling bank nem enged kriptót vásárolni

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Captain Tsubasa NFT focijáték debütál az Oasys blokkláncon

A klasszikus japán anime sorozat, a Captain Tsubasa bemutatta NFT focijáték formájában tér vissza az Oasys blokkláncra. A web3-as játékokra specializálódott Oasys május 20-án jelentette be,...

Ez az új kripto előértékesítés közelít a 3 millió dollárhoz

Képzelj el egy kriptovalutát, amelyben egyesül az internet mém kutyák iránti megszállottsága és a mesterséges intelligencia (AI) világa. A WienerAI (WAI) csapata pontosan ezt hozta el...

A Bitcoin ára eléri a 70.000 dollárt, amint BTC ETF vásárlása megugrik

Az elemzők szerint a Bitcoin árfolyama új csúcsok felé tart most, hogy a közelmúltbeli konszolidációs szakasz véget ért. A Bitcoin árfolyam a hőn áhított 70.000 dolláros...

Ez olyan, mintha 10 dollárért SOL-t vásárolnál: A szakértők ezeket az altcoinokat nevezik meg Solana jövőbeli versenytársaiként

A blokkláncplatformok versenyének birodalmában az altcoinok egy válogatott csoportja robusztus teljesítményével kelt hullámot, és a jól ismert Solana hálózat lehetséges riválisaiként pozícionálja őket. Mi teszi ezeket...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!