322 dolláron új éves csúcshoz ért az ethereum árfolyama, ezzel megdöntötte korábbi, 2020 februári rekordját. Három fő tényező állhat az emelkedés mögött.

Sokan várnak már az Ethereum 2.0 indulására, amely végre lehetővé teszi a kamatozást a felhasználók számára, és így megdobja az ETH iránti keresletet.

A kamatozás bevezetésével a bányászok feleslegessé válnak a hálózaton, mivel a proof-of-stake algoritmus nem igényel bányászást. Ehelyett az ETH-tulajdonosok dolgozzák fel a tranzakciókat kamatozáson keresztül és ezért cserébe ethert kapnak jutalmul.

A fekete csütörtöki összeomlást követően 90 dollár alá esett az ethereum értéke, melyet a decentralizált pénzügyi (DeFi) piacok felrobbanása követett. Az olyan protokollok, mint a Compound jutalmazási rendszere miatt tovább növekedett a kereslet a DeFi-k iránt. Májusban kevesebb, mint 1 milliárd dollár volt a DeFi-piacokon, ám ez mára 3,75 milliárdra növekedett.

A DeFi és az Ethereum 2.0 indulása miatti optimizmus megdobta a kereskedelmi forgalmat a spot és opciós piacokon. A második negyedévben új magaslatokba emelkedett az ethereum kereskedelmi aktivitása. Ez rövid távon az ether értékét is megdobta.

A Santiment piackutató cég szerint az ethereum már 42. alkalommal lépte át a 300 dolláros árfolyamot. Nagy lépés lenne, ha a 350 dollárt is sikerülne áttörni, mivel ez csak három alkalommal esett meg az ethereum történelme során. A Santiment egy tweetben megírta: „Tisztán látszik, hogy az ethereum kitűnő helyzetben van.”

Kereskedők szerint az ethereum jelenlegi kinézete alapján 308 és 400 dolláron vannak a jelentős ellenállási szintek. Michaël van de Poppe, az Amsterdam Stock Exchange kereskedője leírta, hogy az ethereum még a vártnál is nagyobbat emelkedett: „Egy kicsit magasabb szintre ment, mint amivel egy hónapja terveztem. De minden rendben van. Lehet, hogy ellenállással találkozhatunk 308 dolláron, de ez lesz az utolsó akadály a 400 dolláros árfolyam előtt.”

Az első ok: új magaslatokba emelkedik a DeFi

Az elmúlt hónapok során talán a DeFi-piacok dobták meg leginkább az ethereum értékét. Május óta közel megnégyszereződött a DeFi-piacokba zárt pénzek száma, most pedig mintegy 3,75 milliárd dolláron áll. Június közepe óta jelentősen megemelkedett az olyan népszerű protokollok felhasználóinak száma, mint a Compound, Maker, Aave, Synthetic és a Curve Finance.

A DeFi-piacok olyan gyorsan növekednek, hogy az Ethereum blokklánca nem tud lépést tartani. A DeFi-tranzakciók használatához a felhasználók tranzakciókon és okosszerződéseken keresztül küldenek adatokat. A legtöbb esetben decentralizált tőzsdéken zajlik a különböző tokenek felvásárlása.

Az elmúlt hónapok során túlzsúfolt lett az Ethereum blokklánca. A hálózat telítődésével a felhasználóknak egyre magasabb tranzakciós díjakat kell fizetniük, hogy feldolgozzák utalásukat, vagy okosszerződésüket. John Todaro, a Tradeblock intézményi kereskedelmi platform kutatási vezetője a Twitteren elmondta, hogy a DeFi növekedése hosszú távon az ETH értékét is megnövelheti.

„2019-ben kiadtunk egy cikket arról, hogy milyen hatása lehet a DeFi-nek az Ethereum iránti keresletre. Azóta nem robbant fel az ETH árfolyama, de kétség sem fér hozzá, hogy a DeFi növekedése hosszú távon ezzel járhat.”

A DeFi őrület az Ethereum többi piacára is kihatott. Anthony Sassano, a Set Protocol marketingfőnöke kiemelte, hogy decentralizált tőzsdék heti forgalma 1,5 milliárd dollárra növekedett.

Az elmúlt egy év során a DeFi-protokollokba zárt pénzek összege 500 millióról 3,4 milliárdra növekedett. Sassano szerint ez exponenciális növekedést mutat. Hozzátette: 2 napja még csak 3 milliárd dollár volt a DeFi-be zárva, de ez két nap alatt 400 millió dollárral növekedett. Korábban 18 hónap kellett ahhoz, hogy ez a szám 0-ról 400 millióra emelkedjen.

Második és harmadik ok: az Ethereum 2.0, és a növekvő spot és opciós kereslet

Különösen 2020 második negyedéve óta jelentősen megemelkedett a spot és opciós piacok iránti kereslet. A korábbi áremelkedéseket a határidős piacok vezették. 2020 februárjában azonban 0,2% körül áll az ethereum finanszírozási rátája a BitMEX-en. Ez azt jelenti, hogy a long pozícióknak jelentős költségekkel kellett kompenzálniuk a short szerződéseket a piaci egyensúly felbomlása miatt.

A legutóbbi emelkedés során relatíve alacsony maradt a határidős szerződések finanszírozási aránya. Az elmúlt öt nap során tapasztalt 30%-os emelkedést ellenére jóval 0,2% alatt van az ETH finanszírozási aránya. Elképzelhető, hogy a spot és opciós piacok is hozzájárulnak az ethereum áremelkedéséhez.

Július 24-én az ethereum opciós forgalmának 93%-át adó Deribit csapata is elmondta, hogy az opciós piacok forgalma és a nyílt szerződések értéke rekord magasan áll.

A Santiment hozzátette, hogy a vezető altkoinokhoz képest még mindig tud hová nőni az Ethereum. A Chainlink LINK tokenje júliusban is rekord magaslataival jelentősen túlteljesítette a piacot. A Santiment megírta:

„A vezető 100 kriptopénz elmúlt egyhavi teljesítménye azt mutatja, hogy az ehtereum még mindig utolérheti a legtöbb altkoint. Az ethereum az elmúlt 30 nap során 16,3%-os pluszban van a vezető 100 kriptopénz 32,7%-os eredményéhez képest.

Hosszú távon az Ethereum 2.0 is nagyot durranhat, különösen a negyedik negyedév közeledtével. Az Ethereum fejlesztői, élükön Afri Schoedon láncelágazás-koordinátorral bejelentette, hogy augusztus 4-én indul az Ethereum 2.0 hivatalos teszthálózata.

Az Ethereum 2.0 első fázisa a beacon (jelzőfény) lánc nevet kapta. Ahhoz, hogy aktiválják vagy elinduljon, a fejlesztőknek be kell állítaniuk a teszthálózatokat, hogy a beacon lánc feltételeivel fusson. Schoedon szerint a stabil és hosszú ideig kipróbált teszthálózatok szükségesek ahhoz, hogy elinduljon a fő hálózat.

„A fő hálózat indulása előtt szükségünk lesz teszthálózatokra, amelyek minél pontosabban leutánozzák a fő hálózatot. Ehhez folyamatosan működő, stabil teszthálózatokra van szükségünk, melyeket nemcsak egy kliens, hanem több, ideális esetben az összes kliens is támogat.

A Medalla teszthálózat sikerei jelentősen javíthatnak az ethereum piaci megítélésén. A DeFi-piacok, a spot és opciós piacok gyors növekedése és az Ethereum 2.0 iránti kereslet tartós bika piacot jelenthet az ether számára.

Forrás: Cointelegraph.com

Olvastad már? A Coinbase nem támogatja a Monerót „a szabályozók nyugtalansága” miatt

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂

 

 


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.