A decentralizált váltókat általánosságban kedvelik átláthatóságuk és a letétkezelés mellőzése miatt, amellyel sikeresen lecsökkentették az üzemeltetőkbe vetett bizalom szükségességét.

Sok centralizált tőzsdét kaptak már rajta azon, hogy kereskedési volumenjeik manipulálásával próbáltak nagyobbnak tűnni a többiektől.

Erre a tényre először egy 2019 márciusában megjelent Bitwise-jelentés hívta fel a figyelmet, amely néhány platform kereskedési mintázatainak elemzése révén arra a következtetésre jutott, hogy a bitcoin kereskedési volumenének akár 95%-a is hamis lehet.

A látszólagos forgalomnövelés egyik módja az ún. wash trading – mosókereskedés. Ennek során egyetlen entitás jelenti a megbízás maker és taker oldalát is, kvázi a tőzsde magával kereskedik.

Bár a mosókereskedés inkább csak a tőzsdének válik hasznára a statisztikák meghamisítása céljából, néhány ösztönzőprogram keretén belül egyes váltók még felhasználóikat is ilyen tevékenységekre buzdították.

Míg a letétkezelés mellőzése fontos részét képezi a DEX-eknek, a blokkláncon történő üzemelés egyben a tőzsde átláthatóságát is biztosítja. Minden egyes kereskedés egy nyilvános adatbázisban kerül rögzítésre, amelyen a nem megfelelő viselkedés könnyen felderíthető.

Éppen ezért jelenthet meglepetést az a tény, hogy még egyes DEX-ek is szinte egyértelmű jeleit mutatják a mosókereskedésnek.

A Binance DEX és a Travala token esete

A Binance által elindított decentralizált tőzsde legalább egy párjával könnyen felfedezhetően mosókereskedést folytatnak.

A Binance által is támogatott Travala (AVA) token egyike a legnagyobb volumennel rendelkező kriptopénznek, ami a BNB ellenében történő kereskedést illeti.

A mosókereskedés egyik első jele a volumen csártján figyelhető meg. A tokenek normál állapotban vad kiugrásokat mutatnak az alacsony és magas volatilitási periódusok között, miközben egyértelmű kiugrások figyelhetők meg, ahogy az árfolyam erősen megindul egy bizonyos irányba.

Az AVA/BNB volumene magas volt, amikor a volatilitás alacsonyan volt, miközben az árfolyam kiugrásai során növekedés helyett csökkent.

AVA / BNB

Mivel azonban decentralizált tőzsdéről van szó, a mosókereskedésre egyértelmű bizonyítékként szolgálhatnak a blokkfelfedezőkön keresztül megszerzett adatok is. Jelen esetben például az látható, hogy két számla minden egyes percben 5-30 BNB (80-550 dollár) között ad le megrendelést.

Mivel a megrendelések ugyanannyi összegekről szóltak, és mindössze néhány másodperces késéssel kerültek be a megrendelői könyvbe, nagyon valószínű, hogy mindkét számlát egyazon entitás birtokolja.

Ez a két tárca nagyjából 18.000 BNB (316.000 dollár) 24 órás forgalomért felelős, miközben a BNB teljes forgalma átlagosan kevesebb mint 500.000 dollár.

A Binance szóvivője a Cointelegraph megkeresésére elmondta:

A Binance DEX egy decentralizált platform. A Binance-nek nincs hatalma a megrendelések alakulása fölött, akárcsak senki nem felügyeli a Uniswapen áramló megrendeléseket sem.  Ezenfelül egy átlátható hálózatról van szó, ahogy azt a csatolmány is bizonyítja. Kiállunk a közösség mellett a mindenféle piaci manipuláció megszüntetését illetően.

Bár az elkövető valójában bárki lehet, továbbra sem nyilvánvaló, miért folytatna bárki is mosókereskedést anélkül, hogy neki abból bármilyen haszna származna.

A Binance nem válaszolt olyan specifikus kérdésekre, hogy vajon mi lehet a mögöttes motiváció. Fontos megjegyezni, hogy a DEX más párjaival látszólag nem folytatnak mosókereskedést.

 

A Loopringon gyakran egyazon tárca a maker és a taker

A zkRollup Loopring nevet viselő DEX-én a mosókereskedést még ennél is egyszerűbb észrevenni. Úgy néz ki ugyanis, hogy a platform engedélyezi azt, hogy ugyanabból a tárcából származó címek legyenek egy váltótranzakció maker és taker felei is.

A Dune Analytics által a kereskedésekről készített nem régi képernyőképen az látszik, hogy a tranzakciók nagy részét néhány tárca saját magával végzi, amely a mosókereskedésnek az legegyértelműbb jele.

Forrás: DuneAnalytics

A Cointelegraph megkeresésére Matther Finestone, a Loopring üzletfejlesztési vezetője beismerte a problémát, megjegyezve, hogy „az önkereskedés előfordul”.

Kifejtette, hogy számos olyan szereplő van jelen, akik érdekeltek lehetnek a mosókereskedésben, beleértve magát a Loopringot is:

„Ha mi csináljuk, akkor a likviditás megnövelése a célunk – egyszerűen adunk egy kezdeti volument, hogy a golyó elinduljon. Azért is csinálhatjuk, hogy vonaldiagramot hozhassunk létre egy új párra, vagy hogy fenntartsuk az aktivitást, így az organikus felhasználóknak egyszerűbb dolguk van. Ha mégsem, akkor is van rá néhány okunk, de alapvetően a jutalomszerzés!”

Finestone megjegyezte, hogy a Loopring tervei közt szerepel önkereskedési tevékenységük megszüntetése, ez azonban másokat nem fog megakadályozni attól, hogy így tegyenek.

„Ha másoknak betiltanánk, az cenzúra lenne. Mindenki maga dönti el, mi számít jó és nem jó kereskedésnek. Ez egyértelműen olyan dolog, amit nem szeretnénk csinálni – főleg azért, mert olyan dolog, amit meg TUDUNK tenni.”

A Loopring egy második rétegű tőzsde, amely a zkRollupra épül. A tranzakciók láncon kívül valósulnak meg, az elszámolás mégis az Ethereumon történik. Finestone megjegyezte, hogy ez a megoldás mindössze a letétkezelés szükségességét szünteti meg, „a rossz kereskedések cenzúrázása azonban rossz üzlet”.

Hozzátette, hogy a Loopring gyakran rendez olyan kereskedési versenyeket és likviditásra ösztönző programokat, amelyek során sokak folyamodhatnak mosókereskedéshez.

Mint mondja, ez kapóra jön az olyan projektek számára, amelyek szeretnék megnövelni tokenjeik likviditását.

A DEX-ek sem immunisak a mosókereskedéssel szemben, de ez nem egyenlő a hamisítással

Finestone úgy összegezte gondolatait, hogy rámutatott: a decentralizált tőzsdéken történő mosókereskedés továbbra is más:

„A DEX-ek nem védettek a mosókereskedéssel szemben. Egyáltalán nem! Az eset úgy áll, hogy nekik (vagy bárkinek) ugyanúgy fizetniük kell ezért a tevékenységükért. Az Ethereumon lebonyolított kereskedések nem hamisíthatók meg. Ugyanúgy lebonyolításra kerülnek. Az ezért járó gast tényleg kifizetik.”

Ezzel szemben semmiféle garancia nincs arra, hogy a centralizált váltókon történő mosókereskedők valóban fizetnének díjakat.

Ha maga a tőzsde rendezi a dolgokat, egyszerűen, költségek nélkül hajthatja végre a kereskedéseket – fejtette ki.

Olvastad már? Elindult a BTC.top „közös bányászás” platformja, véget vethet a cloud miningnak?

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂