Elveszítheti-e Kína a bányászatban betöltött monopóliumát?

-

A bitcoin árfolyama ezen a héten több mint 15%-ot növekedett, elérve a 7200 dolláros árat, mielőtt még visszacsúszott volna a 6800 dollár köré.

A felépülés ellenére továbbra is sokat kell még menetelni a 8000 dollárig, amely szintet legutóbb a március 12-i koronavírus-robbanás előtt láttuk.

Bitcoin vásárlás, eladás gyorsan, kényelmesen, egyszerűen, biztonságosan. Válts kriptovalutát, mint például az Ether, Litecoin, Bitcoin Cash. Kattints a részletekért!

Az esés számos következménnyel jár a Bitcoin hálózatára nézve. A 3800 dolláros szint sok Bitcoin-bányászt arra kényszerített, hogy bedobják a törülközőt, és lekapcsolják gépeiket, hiszen a bányászat így rendkívül veszteségessé vált.

Mivel a bányászoknak a bérleti díjakkal és az elektromos áram fogyasztásával is számolniuk kell, a mostani ár 2011 óta nem látott esést eredményezett a nehézségben.

Mindenesetre az látszik, hogy a koronavírus-járvány és a bitcoin értékének brutális esése néhány országot a többinél is jobban érintett.

A kínai bányászok lehúzzák a redőnyt

Ahogy arról a kínai Securities Daily kiadvány korábban már beszámolt, több mint 40 működő bányásztevékenységet kellett lekapcsolni, mivel a rengeteg Antminer S9 – amely a Bitmain Antminer termékeinek népszerű, ámde ma már elavult terméke – veszteségessé vált.

Az ágazat egy szakértője a kiadványnak elárulta, miszerint „nagyjából 2,3 millió Antminer S9-et kellett lekapcsolni március 10. óta” az F2pool adatai szerint.

A bitcoin árának zuhanása – úgy néz ki – érzékenyen érintette a kínai bányászokat, főleg az S9-ek és a régi generációs felszerelések széles körben elterjedt használata miatt. Az elektromos árak a kínai bányászok számára 3 és 5 dollárcent körül mozognak kilowattóránként.

Még a 4 dollárcent/kWh áron bányászók esetében is legalább 5136 dolláros bitcoinárfolyam kell, hogy ne legyenek veszteségesek.

Matt D’Souza, a Blockware Solutions vezérigazgatója a Cointelegraphnak elmondta:

„Az árzuhanás miatt számos régi generációs rig vált veszteségessé. Ha figyeled a poolokat, számos ázsiai bányakop veszített a hashből, míg az észak-amerikaiak nem. A jelek szerint a keleti gépek álltak le, nem az észak-amerikaiak. Keleten sok volt a régi generációs felszerelés. A bitcoin árfolyamának csökkenése és a gépek veszteségessé válása leállásra kényszerítette őket.”

A járvány hatása a kínai bányászokra

A koronavírus közvetett hatása azonban nem csak a bitcoin – és szinte az összes eszközosztály – árfolyamára volt hatással. A pandémia szélesebb körben érintette az ágazatot, mégpedig azért, mert a gépek ellátási lánca is több ponton megsérült.

D’Souza kifejtette:

„Úgy vélem, a COVID azért volt hatással a hashráta esésére, mert megzavarta a globális ellátási láncokat. A bányászok így nem kapták meg időben a rigjeiket. A nehézség beszabályozása nehezebbé vált, mivel az új generációs rigek leszállítása a COVID-19 miatt késett.”

A világjárvány szintén figyelemre méltó hatással volt a használt bányászgépek piacára is, amely mindig is jól ismert részhalmaza volt a bányászati ágazatnak.

Wu Tong, a kínai kereskedelmi minisztérium Blockchain Comission intézetének helyettes vezetője első kézből figyelte meg ezeket az eseményeket.

A Securities Dailynek legutóbb elmondta:

„Az epidémia hatása miatt a bányásztermékek gyártásának fenntartása, megújítása és folytatása nehezebbé vált, a 12,04-es áresés pedig sok bányászgépet ítélt eladásra. A bányászgépek értékesítésében csökkenés látható, a gépek átlagos eladási árai pedig 30%-50%-kal kevesebbek, mint a kínai újév előtt voltak.”

Miért hagyják ott Kínát a bányászok?

Kína hosszú idő óta piacvezetőnek számít, ha bányászatról van szó. A tanulmányok szerint kollektíven az ország uralja a Bitcoin hashrátájának nagy hányadát.

A kínai dominancia főleg az országban elérhető olcsó elektromos áramnak, és az olyan vezető gyártóknak köszönhető, mint a Bitmain és az Ebang.

Ezek a feltételek nemcsak azt teszik lehetővé, hogy a fejlett Bitcoin-bányák gyorsan és olcsón jussanak új generációs felszerelésekhez, de a kisebb üzemeltetőknek is megengedi, hogy régi gépeiket sokáig használják, és olcsón szerezhessék be azokat.

Ahogy azonban a Bitcoin tovább érik, és még több befektető érdeklődését fogja felkelteni, más országok is szert tehetnek olyan, a kínaitól eltérő jellemzőkre, amelyek életképessé teszik a bányászatot.

 

A keleti bányászat előnyei és hátrányai

Az olyan országok, mint Venezuela szintén rendelkeznek az olcsó elektromos áram előnyével, a helyi bányászok pedig nem ritkán alkalmazzák az Antminer S9 gépeket. De nem csak az áram ára az egyetlen tényező: az internet sebessége tekintetében például az Egyesült Államok a győztes.

A nagyobb vásárlóerő, és a tőkebevonási képesség megkönnyítheti a nyugati országoknak, hogy hozzáférjenek az új generációs gépekhez, és lépést tartsanak a keletiekkel.

Ez a helyzet például a Blockware Mininggal is, amely a magas amerikai fenntartási költségek ellenére is képes volt a 180 petahash/másodperces teljesítmény felett maradani.

Ezenfelül, a kínai kormány nem rejti véka alá a kriptopénzekkel és a Bitcoin-bányászattal kapcsolatos nemtetszését. Az országban egy sor olyan eseményt találunk, amelyek a váltók és illegális bányásztevékenységek kiterjedt lekapcsolására irányultak.

Az Egyesült Államok ezzel szemben kisebb-nagyobb sikerrel, de a legtöbb országhoz képest élen járt a bányászágazat szabályozásában, amely szintén döntő tényező lehet a jövőben.

Mindez nyilván a Bitmain és Ebang vállalatok számára is bebizonyosodott, akik listázási kérelmet nyújtottak be a Hong Kong Stock Exchange-nek, választ azonban még azóta sem kaptak.

Bitcoin vásárlás, eladás gyorsan, kényelmesen, egyszerűen, biztonságosan. Válts kriptovalutát, mint például az Ether, Litecoin, Bitcoin Cash. Kattints a részletekért!

A bányászat döntő lendületei

Mindent összevetve, lehetséges, hogy hamarosan a bányászágazat súlypontja eltolódásának leszünk tanúi, amelyre olyan események adnak majd lendületet, mint a blokkkjutalom-feleződés vagy az éppen zajló pandémia.

Az ágazat decentralizációjának elmélete mindennek persze örülne, hisz többen is kifejtették már aggodalmaikat a bányászat központosodásával kapcsolatban.

Egyelőre azonban továbbra is Kína számít az ágazat vezető erejének.

Olvastad már? Nyereményjáték a KuCoinon – nyerj akár 2000 dollárt!

Forrás: cointelegraph.com
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép napotok! 🙂

Tájékoztatás : A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Leállította a bíróság az amerikai bitcoin-bányászok kérdőívezését

Az amerikai EIA, azaz az Energiaügyi Hivatal kötelezni akarta a bányászokat, hogy minden információt adjanak át számára az üzleti folyamataikról, egy texasi bíróság viszont kimondta,...

Egy kriptó, amelynek hatodik érzéke van a csalások kivédésére

Vendégbejegyzés A Scotty the AI egy igazán ügyes kriptoérme, a befektetők el is kényeztetik az előértékesítése során. A számláló eddig 779 ezer dollárnál jár, és természetesen...

A Bitcoin ára 2021 decembere óta először éri el az 57.000 dollárt

A Bitcoin árfolyama február 15. és 25. között alacsony volatilitást mutatott, de az elmúlt két napban úgy tűnik, hogy a vevők visszatértek, mivel a BTC...

Bitcoin előrejelzés: Michael Novogratz szerint 150.000 dollárra emelkedhet

A bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) körüli lelkesedés nem mutatja a lanyhulás jeleit, és a várakozások szerint az ágazatban tartós növekedés és elfogadás várható. Michael Novogratz,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!