Eladási jel a BTC grafikonján

-

Ismét feltűnt indikátor, amely hírhedt arról, hogy a lefelé irányuló korrekciók során hamis bullish kitöréseket észlel.
A „Bitcoin: Short Term Holder NUPL” névre keresztelt indikátor a 155 napnál nem régebbi BTC-tranzakciók el nem költött tranzakciós kimenetét veszi figyelembe.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Ennek során megpróbálja meghatározni, hogy egy befektető a bitcoin megvásárlását és tartását követő 155 napon belül nyereséges-e.
Ezért ha a NUPL, ami a „nettó nem realizált nyereség/veszteség” rövidítése, nulla alatti értéket ad vissza, az azt jelenti, hogy a befektetők veszteségben vannak a bitcoin-befektetéseikkel, ha eladnának.
Ezzel szemben a nulla feletti NUPL azt mutatja, hogy a befektetők nyereségesen tudnák eladni a coinjaikat.
A Glassnode augusztus 12-én jelentette, hogy a rövid távú befektetők Bitcoin NUPL értéke ismét nulla fölé állt vissza, amely a 2021. májusi kriptopiaci korrekció óta először jelzi a nyereséges állapotukat.
Eközben a platform a 2014-2015-ös, a 2018-as és a 2020 márciusi medveciklus fraktáljaira hivatkozva jelezte a potenciális eladástól való félelmet is.
Forrás: Glassnode

Részletezve, a rövid távon gondolkodó bitcoin-tulajdonosok a korrekciók során a kisebb felugrásokat használták ki az átmeneti nyereség biztosítására.
A 2014-2015-ös medveszezonból származó ármozgás azt mutatja, hogy a BTC/USD a közel 100%-os visszaesés ellenére folytatta a lefelé irányuló korrekciót.
Hasonlóképpen, 2018-ban a 97,41%-os felfelé irányuló visszalépés kevéssé mozdította el a piacot az uralkodó medvés trendtől.
Forrás: TradingView

A legutóbbi, 2021-es fellendülés azután következett be, hogy a bitcoin ára 65 000 dollár körüli szintről 29 000 dollár körüli szintre zuhant.
A kriptopénz a Bitstamp tőzsdén egy jelentős visszapattanást követően 46 787 dollárig emelkedett – ez 63,59%-os ugrást jelentett.
A bitcoin augusztus 12-én ismét lejjebb korrigált, és a 45 000 dolláros pszichológiai támaszszint alá esett. Napközbeni mélypontján a kriptopénz 44 100 dollárért cserélt gazdát.
Forrás: TradingView

Az eltérő bullish eset

A Glassnode megjegyezte, hogy az ilyen „gyors fellendülések” két esetben gyakoriak: a medvepiaci lassuláskor és a bikapiacok úgynevezett kiábrándulási fázisaiban.
Ezért a blokklánc-elemző platform ezzel a kijelentésével nem zárta ki egy hosszabb felfutás lehetőségét, mint amilyen a 2013-as, 2019-es és 2020-as felfelé ívelő boomok idején volt.

A bikás kilátásokat alátámasztó további bizonyítékokat a Glassnode e hét elején közzétett jelentése szolgáltatta.
A platform a rövid távú birtokosok számának csökkenését észlelte a hosszú távú birtokosok számának növekedésével párhuzamosan, olyannyira, hogy a hosszú távú birtokosok által tartott bitcoin-készlet új történelmi csúcsot ért el, a forgalomban lévő összes érme 82,68%-át.
Eközben a rövid távú birtokosok érméi a forgalomban lévő nettó bitcoin-készlet 25%-ára esett vissza, ami a birtoklási magatartás felfutására utal.

Forrás: Glassnode

Történelmileg, amikor a rövid távú birtokosok aránya 20%-ra csökken, az a kínálat megszorításának forgatókönyvéhez vezet – vagyis amikor a forgalomban lévő érmék elmaradnak a jelenlegi kereslettől.

„Ez rendkívül hasonló a [hosszú távú tulajdonosok] által tartott érmék mennyiségéhez 2020 októberében, mielőtt az elsődleges bullish impulzus elindult volna” – írták a Glassnode elemzői, hozzátéve:

„Míg a [rövid távú birtokosok] kínálati aránya alapján a kínálat csökkenése még nem éri el a 20%-ot, számos olyan mutató és trend van játékban, amelyek arra utalnak, hogy szeptember közepén elérheti azt (de a kínálati szorítás feltételei már most is adottak).”

Olvastad már? 2 billió dollár fölött a kriptopiac összértéke

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Nagy emelkedésre várnak a bitcoin-kereskedők

A grafikonok alapján az optimista kereskedők úgy vélik, akár 60%-os bitcoin árfolyam-növekedés is bekövetkezhet, ez most a 40 ezer dolláros szint elérését jelentené. A BTC egy...

Soha nem látott XRP árnövekedést jöhet?

Cameron Fous neves kriptoblogger és kereskedő nemrég merész jóslatot tett az XRP jövőjével kapcsolatban. Fous a Twitteren osztotta meg meglátásait, és azt állította, hogy az XRP...

Bitcoin: A shortolokat nem hatotta meg a piaci zűrzavar

Az amerikai szabályozó hatóságok intézkedései által kiváltott folyamatos piaci zűrzavar jelentősen befolyásolta a Bitcoin (BTC) és más altcoinok teljesítményét, a FUD pedig a mindennapok rendjévé...

A DeFi tokenek birtokosainak óvatosnak kell lenniük

A legfrissebb adatok szerint aggodalomra ad okot, hogy a népszerű DeFi tokenek, mint az Uniswap (UNI), Curve (CRV) és SushiSwap (SUSHI) nem mutatnak jelentős árnövekedést. Vajon...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!