A múlt héten a világon először vezette be egy állam, El Salvador, hivatalos fizetőeszközként a bitcoint.

Most egy új szabály lehetővé tenné a külföldi befektetők számára, hogy a bitcoinon elért árfolyamnyereség után ne kelljen adót fizetniük.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Javier Argueta, Nayib Bukele elnök jogi tanácsadója a sajtónak adott nyilatkozatában elmondta, „egyértelműen az a cél, hogy az ország vonzó legyen a külföldi befektetők számára, és sem a tőkenyereségen, sem más bevételen nem keletkezik adóteher”.

El Salvador a bitcoinra szavaz

Hónapokig tartó előkészületek után a múlt héten életbe lépett a törvény az országban, amely hivatalos pénznemmé tette a bitcoint. A lépés nem meglepő módon számos kritikát eredményezett.

A nyár folyamán a Világbank visszautasította az állam felkérését, hogy legyen a segítségére az átmenetben.

A szervezet szóvivője a szokásos kamu környezetvédelmi és átláthatósági aggályokat hozta fel indoklásul.

„A kormányzat felkért minket a közreműködésre, de ez az ügy nem olyasmi, amelyet a Világbank támogatni tudna.”

(Szerkesztői megjegyzés: a bitcoin esetében nem létezik tényleges környezetvédelmi aggály, az átláthatatlan cégstruktúrával rendelkező Világbank pedig nincs olyan pozícióban, hogy a nyilvános, elosztott főkönyvvel rendelkező bitcoint érdemben kritizálja. Ez a két kritika két egészen más dolgot jelent. A környezetvédelmi aggályok arra utalnak, hogy fogalmuk sincs a Bitcoin működéséről, a transzparencia pedig annyit jelent, hogy zavarja őket, hogy rákényszerülnének az átláthatóságra a használat során.)

Hasonlóképpen az IMF is úgy vélekedett, El Salvador lépése gazdasági, pénzügyi és jogi problémákhoz vezethet.

Ők már a bevezetés előtt egy héttel belekezdtek a lejárató kampányba, amely során a bitcoint, mint privát kibocsátású pénzt jelentős kockázatúnak nevezték, a nemzeti pénzként való bevezetését pedig kerülendőnek.

Ezzel együtt a helyi lakosság lelkesedése sem egyöntetű, még tüntetéseket is szerveztek. A beszámolók alapján pedig a kormányzat kemény eszközökkel próbálja meg elhallgattatni a kritikusokat.

Egyes hírek alapján a tüntetések egyik fő szervezőjét végzés nélkül tartóztatták le, röviddel ezután viszont ki is engedték.

Más nézőpontok szerint a tüntetések nem egyértelműen a bitcoin ellen irányulnak.

Az ország 20 éve tért át a dollár használatára, amely a lakosság nagy részének anyagi károkat okozott. Sokan most attól félnek, ugyanez fog történni.

Olvastad már? Medvés hangulat megerősítve? 5 dolog, amire a héten figyelni kell a Bitcoint illetően

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!