Egyre több NFT-t mintelnek – de a tranzakciós díjak is növekednek

-

A Bitcoin-felhasználók az Ethereum NFT-ihez hasonlóan a láncon helyezik el az eszközöket, de a megnövekedett aktivitásnak ára van.

Az Ordinals, egy ellentmondásos új projekt, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy NFT-szerű médiaeszközöket helyezzenek el a Bitcoin blokkláncán, a héten megugró aktivitást tapasztalt.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Csütörtökön az Ordinals a legnagyobb számú NFT-mintelést regisztrálta egy nap alatt – de a hálózati díjak a jelek szerint emiatt növekedésnek indultak.

A Dune által gyűjtött nyilvános blokkláncadatok szerint összesen több mint 1000 Bitcoin NFT-t minteltek az Ordinalson keresztül, és csütörtökön még ez a szám is megdőlt, mivel 420 új „feljegyzés” történt a blokkláncon.

Ez több mint háromszorosa a szerdán a folyamat révén a Bitcoinra mintelt NFT-k mennyiségének.

Ugyanakkor a csütörtöki nap a Bitcoin legmagasabb átlagos tranzakciós díját is jelentette több mint egy hónapja, amely a YCharts adatai szerint 1,53 dollárt jelentett. Ez a legmagasabb érték 2022. december 27. óta.

nft

Az Ordinals elindítása felelevenítette a Bitcoin-térben régóta tartó heves vitát a blokkméretekről, a törvényes tranzakciókról, valamint arról, hogy a JPEG-eket és más médiumokat be kell-e írni az eredeti blokkláncba.

A Taproot frissítésének köszönhetően az Ordinals lehetővé tette, hogy a Bored Apes koppintásától kezdve a videojátékokig bármit felvegyenek a Bitcoin blokkláncára.

Az NFT-k olyan digitális eszközök, amelyek bizonyíthatóan egyediek és digitális (és néha még fizikai) tartalmakhoz, például műalkotásokhoz, filmekhez és zenefájlokhoz kapcsolódnak, és egy tárgy tulajdonjogát vagy egy exkluzív csoporthoz való tartozást bizonyíthatják.

Míg az olyan blokkláncok, mint az Ethereum és a Solana szinonimái az NFT-knek, a digitális eszközök blokklánchálózatba való mintelésének gyakorlata 2014 óta létezik a Bitcoinon, olyan projektek vezetésével, mint a Counterparty és a Stacks.

A tranzakciós díjak emelkedése nyilvánvaló mellékhatása annak, hogy az NFT-ket hozzáadták a Bitcoin főhálózatához.

A Bitcoin tranzakciós díjakat a tranzakció adatmennyisége és az a sebesség határozza meg, amellyel a felhasználó a tranzakcióját szeretné befejezni.

Azok a felhasználók, akik azt szeretnék, hogy a tranzakcióik a nagy forgalmú időszakokban menjenek végbe, dönthetnek úgy, hogy több díjat fizetnek a tranzakcióik keresztülviteléért.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Január 21-én, amikor az Ordinals elindult, a Bitcoin tranzakciós díjak a bányászok blokkjutalmának százalékában kifejezve 2,10%-on tetőztek, de január 24-én a Hashrate Index adatai szerint a Bitcoin díjak már 3,44%-át tették ki a blokkjutaomnak. Csütörtökön ez az érték elérte a 3,86%-ot.

A Hashrate Index adatainak közelebbi vizsgálata azt mutatja, hogy a nap folyamán időnként megugrik a százalékos arány, többek között péntek késő délután, közel 8%-os értékre.

A teljes napi átlag azonban eddig jóval alacsonyabb értéken mozgott, miközben az Ordinals forgalma növekedett.

A tranzakciós díjak növekedése arra késztetett néhány Bitcoin-maximalistát, hogy az Ordinalst a Bitcoin etikájának megsértésének nevezze.

Mások szerint a projekt lehetővé teszi a decentralizált hálózat spammelését.

Ezt az érzést az Ordinals fejlesztője, Casey Rodarmor nem osztja. A Decryptnek hétfőn azt mondta, hogy a Bitcoin blokkoknak tele kell lenniük, hogy a felhasználóknak legyen okuk a minimális díjnál többet fizetni.

„Ha a blokkok nem telnek meg, akkor senkinek sincs oka arra, hogy a minimális díjszabásnál többet fizessen azért, hogy a tranzakciói bekerüljenek egy blokkba” – mondta. „Tehát ennek következtében a blokkoknak tele kell lenniük.”

Kifejtette továbbá, hogy bár ő a teljes Bitcoin-blokkokért lelkesedik, nem támogatja a blokkok méretének növelését. „Nem támogatnám a blokkméret növelését” – erősítette meg.

Ennek ellenére az Ordinals nyilvánvalóan hatással van arra, hogy az emberek hogyan használják a Bitcoin-hálózatot, ami csak tovább szíthatja az értékük és használatuk körüli folyamatos vitát.


Olvastad már? Hosszú út áll még a kriptó előtt

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Bitcoin technikai elemzés 03.23.

Prémium Bitcoin A Bitcoin ma 28.000 dollár alá esett, ahogy a piacok folytatták a legutóbbi Federal Reserve kamatemelésre adott reakciójukat. A Fed 25 bázispontos kamatemelést hajtott végre, miközben...

A Bitzlato felhasználók visszakapják bitcoinjaikat – de csak a felét

A Bitzlato tőzsde felhasználói visszaigényelhetik a tőzsdén tartott bitcoin-egyenlegüknek a felét. A tőzsde Franciaországban tartott szervereit januárban foglalták le a hatóságok, miután a nyugati kormányok...

Chainlink technikai elemzés 03.23.

Prémium Chainlink A Chainlink napos árfolyamgrafikonja árnövekedést mutat. A LINK/USD árfolyam a cikk írásakor 7,38 dolláron kereskedik. A pár még mindig 3,88 százalékos veszteségben van, ha az...

A MakerDAO változásai hatással lehet a DAI-ra

A vezető decentralizált pénzügyi protokoll, a MakerDAO (MKR), változtatásokat javasolt a Peg Stability Module (PSM) műveleteire, válaszul arra, hogy a DAI nemrégiben elvesztette paritását az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!