A StarkWare alapítója augusztus 7-én Szöulban jelentette be az új Recursive validity proof technológia bevezetését.

Eli Ben-Sasson, a StarkWare, a zéró tudású (ZK rollup) technológiával foglalkozó vállalat alapítója szerint az új rekurzív érvényességi bizonyítás elméletileg akár 60 millió tranzakciót is képes lenne feldolgozni az Ethereum blokkláncon.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A zkSTARK társalkotója a Cointelegraph-nak beszélt az ETH Seoul alatt augusztus 7-én, miután egy prezentáció során bejelentette a StarkWare új Recursive validity proof technológiája alkalmazásának megkezdését.

A Cointelegraph-nak nyilatkozva Ben-Sasson elmondta, hogy a Recursive Validity Proof legalább tízszeresére képes továbbskálázni a tranzakciós átbocsátóképességet a standard Validium skálázáshoz képest, megjegyezve, hogy már 600.000 non-fungible tokent (NFT) bocsátottak ki az ImmutableX protokollon.

„Azt mondanám, hogy a minimum 10x […] 600.000 NFT tokent minteltünk ki, ami tokenenként 10 gasba került. Most ezekből a bizonylatokból legalább 10-et tudunk venni, és mind a 10-re rekurzív bizonylatokat tudunk generálni” – magyarázta.

„Eljuthatunk legalább hatmillióig, és ez a közeljövőben lesz. Ez egy olyan dolog, amit nagyon könnyen meg lehet csinálni.”

Kereskedj $500 bónusszal és találd meg a következő Gem coint a KuCoinon!

Ben-Sasson azonban hozzátette, hogy a szám „további mérnöki és finomítási munkával akár 60 millióra is emelkedhet”.

„Úgy vélem, hogy a késleltetés további 5-10-szeresére való csökkentése is nagyon is megvalósítható.”

A StarkNet egy engedély nélküli és decentralizált layer-2 ZK-rollup, amely a Validiumot használja a tranzakciók skálázására.

A hagyományos ZK-Rollupokhoz hasonlóan a Validiumok is úgy működnek, hogy több ezer tranzakciót egyetlen tranzakcióvá aggregálnak.

A StarkNet új, rekurzív érvényességi bizonyítási technológiája több Validium blokkot képes egyetlen bizonyításba kötni.

Ez a skálázási megoldás változásokat hozhat az Ethereumban, mivel a ZK-Rollupshoz és a StarkNet rekurzív érvényességi bizonylataihoz hasonló layer-2 skálázási megoldások nagymértékben csökkenthetik a hálózati torlódások és az adatok elérhetőségének problémáit, amelyek az Ethereum Mainnetben problémát jelentettek.

Jelenleg az Ethereum Mainnet másodpercenként 12-15 tranzakciót (TPS) képes feldolgozni.

Az ETH Seoulon tartott előadása során Ben-Sasson megjegyezte, hogy a rekurzió nagyszerű a skálázáshoz, mert csökkenti a gas költségeket, nagyobb bizonyítási kapacitással rendelkezik, és alacsonyabb késleltetést kínál.

A StarkNet 2020 júniusa óta fut az Ethereum Mainneten. Jelenleg olyan protokollokat működtet, mint a dYdX, az Immutable, a DeversiFi és a Celer.

Az Ethereum alapítója, Vitalik Buterin is felszólalt vasárnap az ETH Seoulon, ahol lelkesedését fejezte ki a ZK Rollups iránt, és kijelentette, hogy a skálázási megoldás jobb, mint az Optimistic Rollups:

„Hosszabb távon a ZK-Rollups végül meg fogja verni az Optimistic Rollupsot, mert rendelkezik ezekkel a kulcsfontosságú előnyökkel, például azzal, hogy nincs hétnapos visszavonási időszak.”

Eddig az Ethereum-alapú skálázási megoldások közül az Arbitrum, az Optimism, a dYdX és a Loopring rendelkezik a legtöbb teljes értékzárral (TVL).

Olvastad már? Az NFT-k tárolási módszereiről kérdeztek szakértőket

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!