Egy új fejlesztés 75%-kal csökkentené az etherbányászok blokkjutalmát

-

Nemrégiben került fel az Ethereum fejlesztési listájára egy új beadvány, az EIP-2878, amely csökkentené a blokkjutalmat.
Az éles kritikai visszhang nem váratott magára, a bányászok többsége nem támogatja ezt, és úgy vélekednek, akik beadták, elsősorban a befektetők hasznát nézik, nem pedig a hálózat biztonságát.

A javaslat mögötti ok az, hogy a csökkenéssel az ETH kibocsátása megközelítené a BTC inflációs rátáját, így jobban meg tudná őrizni a vásárlóerejét.
A kitalálói között a ConsenSys egyik igazgatója, John Lilic mellett Jerome De Tychey is ott van, a Ledger ügyfélszolgálati vezetője.
A javaslatot az Ethereum Magicians fórumon osztották meg, egy részletes kifejtéssel együtt, így a fejlesztők és a bányászok közösen át tudnak beszélni minden felmerülő kérdést.
Ahogy várható volt, a bányászok részéről kevés támogatás érkezett, és sokan úgy gondolják, hogy egy ilyen lépés még egy 51%-os támadás lehetőségét is lényegesen megnöveli.
Time Beiko, a PegaSys termékmenedzsere is úgy véli, ez azért kicsit túlzás:

„Túl nagy csökkentés ez. Először lementünk 5-ről 3-ra (-40%), majd 3-ról 2-re (-33%), és most 2-ről menjük 0,5-re? Ez 75%-os nyesés. Ezek után kérdéses, hogy egyáltalán mennyire maradna biztonságos a hálózat, mekkora diverzitás lenne a bányászok között?”

Más irányból is érkezett kritikai, egy felhasználó az ASIC vs GPU témában fejtette ki, hogy „az ASIC gépek sokkal nagyobb profitot tudnak termelni, mint a videókártyás bányászok, szóval ha az algoritmus változtatása nélkül csökken a blokkjutalom, aki GPU-val nyomul, eltűnik a hálózatról, az ASIC-ok fognak uralni mindent”.
A Bit Capital Group ügyvezetőj, Jimmy Thommes elmagyarázta, az Etheruemnak nem is szabadna a Bitcoin inflációjához igazítania magát.
A BTC hálózata régebbi, és amúgy sem ugyanarra lett kitalálva a két kriptopénz. Ráadásul a bányászok azt is jogosan érezhetik ezek után, hogy kihasználják őket.

„Nem túl jó érzés, hogy a lehető legkisebbre csökkentenék a blokkjutalmat. Ráadásul ezt úgy adják elő, mintha szükséges rossz lenne, hogy legyen, aki elvégzi a munkát, míg a rendszer teljesen át nem áll a 2.0-ra.”

A közösség többsége alapvetően nincs ellene a blokkjutalom csökkentésének, hiszen az Ethereum kódjában nincs olyasmi, mint a Bitcoin négyéves felezési ciklusa. Így a fejlesztési javaslatok között merülnek fel a jutalomcsökkentések is, ahogy ez már megtörtént kétszer is.
A mértékkel viszont baj van, legtöbben az 1,5 vagy esetleg 1 etherre való visszavágást tartják indokoltnak.
Az is felmerült, hogy bár a bányászok tényleg jól kerestek az elmúlt években, mégsem szabadna ennek meghatározni a mostani jutalmakat.

„2017-18-ban nagyon sok pénzt tettek zsebre a bányászok? Abban biztos lehetsz. Akkor most rendben van, ha kiéheztetjük őket? Nem igazán.”

Az is szóba került, hogy az időzítés sem a legjobb, hiszen a Tether át fog költözni az OMG hálózatára, így a bányászok jutalékbevétele is drasztikusan le fog csökkenni.
Mindenesetre az elmondható, hogy ez az új fejlesztési javaslat elég kevés pozitív visszhangra talált a közösségben.

Olvastad már? A Jack Daniels sikeresen kivédett egy zsarolóvírus-támadást?

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin white paper visszatér a Bitcoin.org weboldalra

Jogi korlátozások miatt az Egyesült Királyságban élő felhasználók továbbra is csak korlátozottan férhetnek hozzá a Bitcoin white paper-hez a Bitcoin.org weboldalon. A Bitcoin white paper újra...

A BlastUP előértékesítése elérte a 7 millió dollárt, utolsó napok a $BLP megvásárlására

Vendégbejegyzés A BlastUP, a Blast elsőszámú launchpadja, az első IDO-k sikeres elindításával megerősítette robusztus hasznosságát. Miközben az előértékesítése a befejezéshez közeledik, továbbra is jelentős figyelmet kap...

Bitcoin (BTC) technikai elemzés 05.25.

Prémium Bitcoin (BTC) A Bitcoin (BTC) árfolyama új történelmi csúcsot készül elérni, miután korábban a 70.000 dolláros határon túlra szökött, és a piaci szereplők azon tűnődnek, hogy...

A Pepe és Meme AI bálnák beváltják a pénzt: A Raboo az újabb, aki 100-szoros profit előtt áll?

Vendégbejegyzés A kriptovilág zsong, ahogy a bálnák készpénzre váltják a Pepe és a Meme AI érméket, de a reflektorfény a Raboo-ra terelődik. A Raboo jelenleg az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!