Az Ethereum blokklánca a mai nap folyamán átmenetileg kettészakadt egy rejtett hiba miatt, melyet azóta részlegesen orvosoltak.

A problémát azóta nagyrészt megoldották, de kérdéses, hogyan kezelik a javítást.

A hiba káoszt okozott, mivel az Infura infrastruktúra-szolgáltatóra is kihatott. Amikor megállt a szolgáltatásuk, egy „jelentős hibát” emlegettek.

Sok szolgáltatás használja az Infurát, melyek a hiba következtében nem tudtak kommunikálni a blokklánccal. Emellett számos egyéb csomópont is érintett volt. De mégis, hogyan történhetett mindez?

Szilágyi Péter, az Ethereum Foundation csoportvezetője szerint a hiba már két éve jelen van. John Youngseok Yang, a Software Platform Lab PhD hallgatója két hibát is talált, amiért 20.000 pontot (20.000 dollárnyi ethereumot) kapott. A hiba az Ethereum blokklánc Go-Ethereum, vagyis Geth verzióját érintette.

Az Ethereum fejlesztői pár hónapja bemutattak egy javítást, amelyet több csomópont is alkalmazott. Azonban a fejlesztők nem osztottak meg részleteket a hibáról, nehogy valaki kihasználja azt.

A probléma abban rejlett, hogy egyes csomópontok nem frissítették magukat a legfrissebb verzióra. Az Infura a Geth 1.9.9-es verzióját futtatta, amely 2019. december 6-án jelent meg.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

És aztán megtörtént a hiba

Magyar idő szerint november 11-én, 8:10 órakor a blokklánc egy rövidebb és egy hosszabb láncra szakadt. Bizonyos mértékben ez sokszor megesik, de a csomópontok ilyenkor a hosszabb verziót választják.

Azonban a csomópont, amelyik nem kapta meg a frissítést a rövidebb láncon ragadt. Ez azt eredményezte, hogy az más blokkokat mutatott, és nem egyeztek a blokklánc verziói.

Így a 11234873-es blokktól számítva kettészakadt a lánc.

„A probléma az, hogy változott a kód, és így szakadás történt a frissített és nem frissített verziók között.” – mondta Nyikita Zsavoronkov, az Ethereum fő fejlesztője.

Több csomópont is érintett volt. A Binance saját Ethereum-csomópontot futtat és észlelte a szakadást, így átmenetileg leállították a kiutalásokat. A Blockchair Ethereum-blokkfelfedezőt sem kerülte el a gond, ez a kisebb lánc adatait mutatta.

„Több Ethereum-alapú szolgáltatás is kiesett a láncelágazás miatt. A Nash kereskedelemi csatornákon küldött ETH-kiutalások sikertelenek, de dolgozunk rajta, hogy minden működjön.” – írta a Nash kereskedelemi platform.

Azonban a legnagyobb kiesés az Infurát érintette. Több decentralizált és centralizált projekt is ezen keresztül futtat csomópontokat, bizonyos tekintetben ez adja az Ethereum gerincét.

A weboldal szerint több olyan jelentős projekt is használja az Infurát, mint a MetaMask, a Coinbase Wallet, a Cryptokitties játék és a Compound hitelezési platform.

Amikor az Infura leállt, több szolgáltatás nem tudott csatlakozni a blokklánchoz. A MetaMask-felhasználók nem tudtak tranzakciókat indítani (hacsak nem használtak egy nem érintett csomópontot).

Érdekel a tőzsde? Szeretnél beletanulni a Bitcoin és kriptovaluta kereskedésbe? Akkor látogass el a Cryptofalka oldalára!

Az Infurát már korábban is több kritika érte, amiért egy centralizált gyenge pontot jelentett az Ethereum hálózatán.

Jameson Lopp, a Casa technológiai igazgatója azt írta: „[Két] szó, amitől minden Ethereum-fejlesztő hátán feláll a szőr: Az Infura leállt.”

Samson Mow, a Blockstream stratégiai igazgatója hozzátette, „Az Ethereum egyenlő az Infurával. Most már leállhat a decentralizációs színjáték.”

Azonban Szilágyi azt mondta: „Héj internet. Le lehet állni az Infurára való mutogatással, amiért régebbi Geth-verziót használtak. Nem szokatlan, hogy egy szolgáltató nem a legújabb verziókkal játszadozik.”

Több tanulságot is le lehet szűrni ebből. Az egyik, hogy a külsős csomópontokat használó cégeknek gyakrabban kellene frissíteniük csomópontjukat. „Ez egy emlékeztető, hogy mindig használd a csomópont legfrissebb verzióját.” – írta M H Swende, Geth-programozó.

A másik, hogy átláthatóbbá kell tenni az Ethereum-frissítéseket, azonban kérdéses, hogy ez nem jelentene-e további biztonsági kockázatot.

„Egy két éve megbújó hiba csendes javítása sokkal kevésbé kockázatos, mintha felhívnák rá a figyelmet. Próbálunk minél kevesebb kárt okozni” – írta Szilágyi.

„Ha úgy gondolnánk, hogy a hibák bejelentése kevesebb kockázattal járna, akkor így tennénk. Jelenleg úgy gondoljuk, hogy így biztonságosabb, de mindenki számára azt javasoljuk, hogy frissítse csomópontját. A két legutolsó frissítésben mind történtek biztonsági javítások.”

Tehát ha látod, hogy egy frissítésben biztonsági javítások voltak, akkor a legjobb, ha frissíted a csomópontodat.

Olvastad már? Ethereum-gyilkos lehet a Polkadot, de egy elemző nem ért egyet ezzel

Forrás: decrypt.co

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂