A VanEck innovációért felelős igazgatójával készített interjút nemrég a CryptoFalka csapata

-

A hazai berkekben jól ismert, főleg kriptokereskedésre szakosodott CryptoFalka A Bitcoin kisokos című podcastjükben látta vendégül a magyar származású Gurbács Gábort, a VanEck alapkezelő innovációért felelős igazgatóját.
Gurbács a Baranya megyei Pécs mellől az általános iskola elvégzését követően került el az Egyesült Államokba.
A középiskola befejezése után megfordult a Harvardon, az MIT-n, majd végül a Williams Egyetemen szerzett titulust. Fő szakterületévé eközben a matematika és a szociológia vált.

Az interjúból mesélt múltról, jövőről, egyebek mellett részleteket tudhattunk meg a VanEck történelméről, elárulta, hogyan ismerte meg a Bitcoint, valamint milyen tervei vannak a társaságnak a bitcoinalapú ETF-ekkel kapcsolatban.

Nem kellett Amerikába menni a bitcoinért

Bár intuitívan azt hihetnénk, Gurbács először a lehetőségek országában találkozott a bitcoinnal, a valóság az, hogy a kriptopénz a BME-n jött vele szembe először egy kutatása során. Reál beállítottságúként azonnal érdekelni kezdte őt a technológia.
Végül az Egyesült Államokba visszatérve mélyedt el jobban a kérdéskörben, és kamatoztatta új tudását a VanEck alapkezelő berkein belül.
VanEck-ETF
Ha ismerősen hangzik a VanEck, de nem tudod, honnan akkor csak nagyjából 1 évet kell visszautaznod az időben.
Akkoriban mi is sokat cikkeztünk a különböző befektetési társaságok által benyújtott bitcoinalapú ETF-kérelmekről, amelyek elfogadásának határidejét az SEC igyekezett minél jobban csűrni-csavarni.
A VanEck akkor és most is élen járt az ETF témakörében, éppen ezért a beszélgetésből nem hiányozhatott ez az aspektus sem.
Gurbács véleménye szerint egy szabályozott és transzparens termék nagy megbízhatóságot adna a digitális valuta számára. Mint mondja, az intézményi befektetők megjelenésével, ezzel pedig a nagyságrendekkel növekedő forgalom és kereslet következtében, a bitcoin piaca is beérhet.

Példaként hozta fel az arany esetét, amely a ’60-as években nem ritkán produkált akár 5-10-15%-os mozgásokat is.
Beszélt ezenfelül a különféle országok közötti különbségekről is a digitális valuták témájában. Véleménye szerint igazán hasznos lenne, ha Magyarország a már meglévő aranytartaléka mellé némi bitcoint is beszerezne a dollár és euró pénznyomtatásból származó inflációja miatt.
Az országok digitálispénz-elfogadottsága kapcsán említette Kínát, ahol nem régi látogatása során meglepően tapasztalta, hogy QR-kód nélkül már szinte nem is lehet fizetni.
Szó esett továbbá az inflációról, amely régóta nem volt annyira terítéken, mint az idei év során. Számításai szerint a valódi infláció szintje valahol 8-10% körül lehet évente.
Úgy véli, az ez ellen való védekezés leghatékonyabb módja egy jól diverzifikált, részvényeket, kötvényeket, bitcoint, aranyat és ingatlant is tartalmazó portfólió lehet.
Az podcast utolsó elemeként a szabályozásra terelődött a szó. Gábor elmondta, tapasztalata szerint a szabályozók egyértelműen nem akarnak az innováció útjába állni, mindenesetre nem szeretnék feladni a meglévő nemzeti érdekeiket.
A szabályozás terén tehát helyes irány látható, a Revolut és Paypal kapcsán azonban már nem ilyen pozitív az innovációs vezető véleménye.
A legnagyobb gondja az általuk nyújtott szolgáltatással, hogy akár 3-5%-ot is rányomnak az árra, miközben korlátozzak a kriptopénzek felhasználását.

Ahelyett tehát, hogy ezek a cégek valóban a bitcoin oldalán állnának, inkább bemocskolják a kriptopénzek által nyújtott hatékonyságot és szabadságot.
Vajon az USA-ban vagy Európában lesz hamarabb kripto-ETF? Ha szeretnél többet megtudni a VanEck terveiről, valamint, hogy melyik országban várható a leghamarabb kripto-ETF, hallgasd meg a CryptoFalka podcastjét, vagy olvasd el az interjúról készült cikküket.

Olvastad már? Lényegi támaszon küzd az ETH a felszínen maradásért

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Ezek a Bitcoin címek felhalmozott a legtöbb BTC a legutóbbi rally során

A hét elején a Bitcoin (BTC) több mint 13%-ot emelkedett, és öthetes napi csúcsra, 71.400 dollárra zárta a napot, magával rántva a kriptopiac többi részét...

Eladni, vásárolni vagy tartani? Itt a legjobb stratégia az Ethereum ETF jóváhagyása után

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) zöld utat adott nyolc Ethereum tőzsdén kereskedett alapnak (ETF), ami izgalmat keltett a kriptoközösségben. Az Ethereum árfolyama azonban a jóváhagyás...

Mi az a felhőbányászat? A MAR mining megtanítja, hogyan lehet napi 1000 dollárt keresni a felhőbányászat segítségével

Vendégbejegyzés Mivel egyre több játékos lép be a kriptopénzek piacára, a bányászat egyre összetettebbé válik, és egyre nagyobb számítási teljesítményt igényel. A bányászat egyre összetettebbé válik...

5 legjobb filléres kripto, amit ma érdemes megvenni

A 2024-es bikafutás felgyorsulása miatt a megfelelő kriptovaluták alacsony áron történő megtalálása a növekedésre éhes befektetők számára kulcsfontosságú lehet. Ebben a válogatásban öt hatalmas potenciállal rendelkező...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!