A VanEck innovációért felelős igazgatójával készített interjút nemrég a CryptoFalka csapata

-

A hazai berkekben jól ismert, főleg kriptokereskedésre szakosodott CryptoFalka A Bitcoin kisokos című podcastjükben látta vendégül a magyar származású Gurbács Gábort, a VanEck alapkezelő innovációért felelős igazgatóját.
Gurbács a Baranya megyei Pécs mellől az általános iskola elvégzését követően került el az Egyesült Államokba.
A középiskola befejezése után megfordult a Harvardon, az MIT-n, majd végül a Williams Egyetemen szerzett titulust. Fő szakterületévé eközben a matematika és a szociológia vált.

Az interjúból mesélt múltról, jövőről, egyebek mellett részleteket tudhattunk meg a VanEck történelméről, elárulta, hogyan ismerte meg a Bitcoint, valamint milyen tervei vannak a társaságnak a bitcoinalapú ETF-ekkel kapcsolatban.

Nem kellett Amerikába menni a bitcoinért

Bár intuitívan azt hihetnénk, Gurbács először a lehetőségek országában találkozott a bitcoinnal, a valóság az, hogy a kriptopénz a BME-n jött vele szembe először egy kutatása során. Reál beállítottságúként azonnal érdekelni kezdte őt a technológia.
Végül az Egyesült Államokba visszatérve mélyedt el jobban a kérdéskörben, és kamatoztatta új tudását a VanEck alapkezelő berkein belül.
VanEck-ETF
Ha ismerősen hangzik a VanEck, de nem tudod, honnan akkor csak nagyjából 1 évet kell visszautaznod az időben.
Akkoriban mi is sokat cikkeztünk a különböző befektetési társaságok által benyújtott bitcoinalapú ETF-kérelmekről, amelyek elfogadásának határidejét az SEC igyekezett minél jobban csűrni-csavarni.
A VanEck akkor és most is élen járt az ETF témakörében, éppen ezért a beszélgetésből nem hiányozhatott ez az aspektus sem.
Gurbács véleménye szerint egy szabályozott és transzparens termék nagy megbízhatóságot adna a digitális valuta számára. Mint mondja, az intézményi befektetők megjelenésével, ezzel pedig a nagyságrendekkel növekedő forgalom és kereslet következtében, a bitcoin piaca is beérhet.

Példaként hozta fel az arany esetét, amely a ’60-as években nem ritkán produkált akár 5-10-15%-os mozgásokat is.
Beszélt ezenfelül a különféle országok közötti különbségekről is a digitális valuták témájában. Véleménye szerint igazán hasznos lenne, ha Magyarország a már meglévő aranytartaléka mellé némi bitcoint is beszerezne a dollár és euró pénznyomtatásból származó inflációja miatt.
Az országok digitálispénz-elfogadottsága kapcsán említette Kínát, ahol nem régi látogatása során meglepően tapasztalta, hogy QR-kód nélkül már szinte nem is lehet fizetni.
Szó esett továbbá az inflációról, amely régóta nem volt annyira terítéken, mint az idei év során. Számításai szerint a valódi infláció szintje valahol 8-10% körül lehet évente.
Úgy véli, az ez ellen való védekezés leghatékonyabb módja egy jól diverzifikált, részvényeket, kötvényeket, bitcoint, aranyat és ingatlant is tartalmazó portfólió lehet.
Az podcast utolsó elemeként a szabályozásra terelődött a szó. Gábor elmondta, tapasztalata szerint a szabályozók egyértelműen nem akarnak az innováció útjába állni, mindenesetre nem szeretnék feladni a meglévő nemzeti érdekeiket.
A szabályozás terén tehát helyes irány látható, a Revolut és Paypal kapcsán azonban már nem ilyen pozitív az innovációs vezető véleménye.
A legnagyobb gondja az általuk nyújtott szolgáltatással, hogy akár 3-5%-ot is rányomnak az árra, miközben korlátozzak a kriptopénzek felhasználását.

Ahelyett tehát, hogy ezek a cégek valóban a bitcoin oldalán állnának, inkább bemocskolják a kriptopénzek által nyújtott hatékonyságot és szabadságot.
Vajon az USA-ban vagy Európában lesz hamarabb kripto-ETF? Ha szeretnél többet megtudni a VanEck terveiről, valamint, hogy melyik országban várható a leghamarabb kripto-ETF, hallgasd meg a CryptoFalka podcastjét, vagy olvasd el az interjúról készült cikküket.

Olvastad már? Lényegi támaszon küzd az ETH a felszínen maradásért

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Soha nem látott XRP árnövekedést jöhet?

Cameron Fous neves kriptoblogger és kereskedő nemrég merész jóslatot tett az XRP jövőjével kapcsolatban. Fous a Twitteren osztotta meg meglátásait, és azt állította, hogy az XRP...

Bitcoin: A shortolokat nem hatotta meg a piaci zűrzavar

Az amerikai szabályozó hatóságok intézkedései által kiváltott folyamatos piaci zűrzavar jelentősen befolyásolta a Bitcoin (BTC) és más altcoinok teljesítményét, a FUD pedig a mindennapok rendjévé...

A DeFi tokenek birtokosainak óvatosnak kell lenniük

A legfrissebb adatok szerint aggodalomra ad okot, hogy a népszerű DeFi tokenek, mint az Uniswap (UNI), Curve (CRV) és SushiSwap (SUSHI) nem mutatnak jelentős árnövekedést. Vajon...

Bitcoin technikai elemzés 06.09.

Prémium Bitcoin A pénteki kereskedés során a Bitcoin 26.500 dollár körül ingadozott, miután a 26 200 dolláros szint körül támaszt szerzett. A négyórás grafikonon a Bitcoin jelenleg a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!