Bár a kínai szabályozó szervek továbbra is tisztes távolban maradnak a kriptovalutáktól, ez nem akadályozta meg az ország lakosságát a bányászatukhoz való csatlakozásban. Egy férfit például 3,5 év börtönbüntetésre ítéltek – a vasútállomásról lopott villamos energiát használta fel – írja az incidensről a helyi The Paper október 8-i cikkében.

A részletek

A közzétett jelentés szerint Xinghua Xin kínai lakost bűnösnek találták, amiért villamos energiát tulajdonított el bitcoinbányászat céljából. A bíróság a 3,5 éves börtönbüntetésen kívül a vádlottat 100.000 jüan (nagyjából 14.500 dollár) pénzbírsággal sújtotta.

Az október 8-án nyilvánosságra hozott dokuentumok szerint a büntetést szeptember 13-án szabták ki az északon található Shanxi tartományban, Datong vasúti közlekedési bíróságán

Míg a bírósági tárgyalást csak nemrég tartották, a férfi már majdnem egy éve a vasúttársaság áramáról járatta bányászgépeit.

2017 novemberében Xin csatlakoztatta 50 bányászgépét, és három ventilátorát Kougan vasútállomás elektromos hálózatára, hogy azok 24/7 üzemeljenek. A bírósági dokumentumokban az áll, hogy az 50 gép közül 5 meghibásodott a vizsgált időszak alatt.

A bányászat azonban nem volt túlságosan hatékony: a dokumentumok szerint összesen 3,2 BTC-t generált (17.400 dollár), míg villamos energiafogyasztása nagyjából 104.000 jüan volt (kb. 15.000 dollár).

Xinghua bányászeszközeit természetesen a hatóságok röviddel az ügy bíróságra kerülése előtt lefoglalták.

A férfinek ráadásul mindezen büntetések mellé kötelező megfizetnie az általa generált villamos energiafogyasztás díját is.

Felemelkedőben az illegális bányászat

Miközben a kínai hatóságok az utóbbi időben a kriptovaluták letörésén dolgoztak, a bejelentett bányászat még mindig legális az országban. Legjobb példa erre a Bitmain bányászóriás.

Ahogy minden jövedelmező iparágban, úgy itt is felütötték fejüket az illegális, jogosulatlan tevékenységet végző szervezetek, egyének.

A BTCManager májusban számolt be arról, hogy egy kínai családot szintén azzal vádoltak, hogy lopott villamos energiát használtak Bitcoin és más kriptovaluták bányászatához is.

Ugyanitt olvasható, hogy a kínai rendőrség mintegy 600 Bitcoin bányászatra alkalmas eszközt foglalt le, és öt gyanúsított ellen indított eljárást áprilisban – ez volt az utóbbi idők egyik legjelentősebb kriptovaluta előállításával kapcsolatos bűncselekménye.

Forrás: btcmanager.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!