Egy október 8-án megjelent cikk azt taglalja, hogy mi lehet a legújabb becslési eredmények oka, amelyek szerint a Bitcoin új csúcsa 100.000 dollár is lehet. Az eredmény a közelmúltban mért hálózati aktivitás és az árfolyam értékének szoros kapcsolatából került kikövetkeztetésre.

Laikus szempontból azt gondolhatnánk: minél aktívabb a hálózat (azaz minél elfoglaltabb), annál több érme érhető el. Azonban bizonyos technológiai korlátok útját állják a Bitcoin növekedésének, legalábbis rövid távon.

Soft és Hard limit

A publikációban említésre kerül, hogyan értük el a „soft limitet” akkor, amikor az árfolyam 20.000 dollárra emelkedett. Ebben az időszakban volt mérhető a legnagyobb hálózati aktivitás, ezzel együtt pedig megnőttek a tranzakciós díjak is, december 22-én például ez átlagosan 62,5 dollár volt.

Ezt a határértéket soft limitnek tekintik, mert nagyobb kihasználtságot lehetett elérni, bár sem olcsó, sem praktikus nem volt.

A soft és hard limit értéke kötelezően változik a kriptovaluta szektor gyors növekedésével. A Bitcoin folyamatosan fejlődik az új központi frissítésekkel, illetve BIP implementációkkal. Szintén jelentős léptékben fejlődik a SegWit, Schnorr Signatures és Lightning Network rendszereken keresztül.

Fontos megjegyezni, hogy csak azért mert az ár jelenlegi becsült csúcsértéke 100.000 dollár, nem biztos, hogy a BTC értéke egyhamar megközelíti azt.

Ezek a megállapítások csak azt jelzik, hogy a következő buborék bekövetkeztekor az árfolyam nem lehet magasabb ennél az összegnél.

Hat számjegyű BTC a SegWit miatt?

A SegWit nem friss fejlesztés, a legutóbbi BTC bika piac idején már a központi hálózat része volt, azóta csupán elfogadottsága változott.

Megalakulása óta elfogadottsága egészséges tendencia mentén haladt, nemrégiben 53 százalékra emelkedett. 2017 decemberében ez az arány 12,5 százalék volt, amely a Bitcoin számára 50 százalékos növekedést jelentett a tranzakciós kapacitásban.

Jelenleg, köszönhetően a SegWit növekvő támogatásának, a BTC tranzakciós kapacitása 212 százalékos növekedésnél tart.

Mivel a SegWit képes aláírások kezelésére, blokksúly és blokkméret mérésére, így egy csak SegWit tranzakciókat tartalmazó blokk akár 4 MB méretű is lehet, miközben megfelel az 1MB-os blokkokhoz való illeszkedés miatti csomóponti követelményeknek is.

Tehát míg a SegWit egyedül nem állíthatja új csúcspontra a Bitcoint, Hans Hauge szerint a helyzet a következő:

„Amennyiben a hálózathasználat meghaladja, vagy akár csak eléri a csúcskapacitást, a díjak ismét ugrásszerűen megnőnek majd, ezzel elijesztve a felhasználókat. Pontosan ez történt a legutóbbi buborék esetében, amikor is a hálózat nem tudott lépést tartani a használat gyors növekedésével.”

Minden BTC-csúcs tükröződik a hálózati kapacitásban, az Mt.Gox esetében a négy számjegyű, a tavalyi év végén pedig az öt számjegyű összeget átlépve. Ha a hat számjegyű határt is átlépjük, olyan hálózatra lesz szükségünk, amely képes a megfelelő mennyiségű tranzakció kezelésére.

Forrás: btcmanager.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!