Egy indonéziai iszlám szervezet új fetvát bocsát ki a kriptohasználat ellen

-

A fetva a kriptovalutákkal kapcsolatos két kritikus problémára mutatott rá, amelyek miatt azok befektetési eszközként és csereeszközként is illegálisak az iszlám tanok szerint.
A Tarjih Tanács és a Muhammadiyah Központi Végrehajtó Tajdidja, Indonézia egyik legnagyobb nem kormányzati iszlám szervezete új fetvát bocsátott ki a kriptopénzek használata ellen. Haramnak, azaz törvénytelennek minősítették azt a muszlimok számára.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A fetvát, az iszlám jog pontjáról szóló ítéletet kedden adták ki. A kriptovalutákkal kapcsolatos két kritikus problémára mutatott rá, amelyek az iszlám törvények értelmében befektetési eszközként és csereeszközként is illegálissá teszik azokat:

  1. A kriptovaluták spekulatív jellege miatt befektetési eszközként nem tökéletesek. A kriptotokenekről úgy vélik, hogy „gharar”-t (homályosságot) tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy nincs mögöttük semmi, például arany. Ez a tény az iszlám törvények szerint jogellenessé teszi őket.
  2. A kriptovaluták nem felelnek meg az iszlám cserekereskedelemre vagy csereeszközre vonatkozó törvények előírásainak. Ezek megkövetelik, hogy törvényes fizetőeszköznek és mindkét fél által elfogadottnak kell lenniük.

A fetva így szólt:

„Ezt a spekulatív jelleget és gharart tiltja a saría mint Isten szava és a próféta hadísza, és nem felel meg a Muhammadiyah szerinti üzleti etika értékeinek és mércéinek.”

A Muhammadiyah lett ezzel a harmadik indonéziai iszlám szervezet, amely fetvát bocsátott ki a kriptopénzek használata ellen.
Korábban, 2021 novemberében az Indonéz Ulema Tanács (MUI), az ország legfőbb egyházi testülete a kriptót mint tranzakciós eszközt szintén haramnak nyilvánította.
Megjegyezték azonban, hogy a kriptoeszközök befektetési eszközként használhatók, ha betartják a saría tanait. 2021 októberében egy másik jelentős iszlám szervezet, a Nahdlatul Ulama (NU) szintén haramnak minősítette a kriptót annak spekulatív jellege miatt.
Annak ellenére, hogy Indonéziában a vallási szervezetek egyre gyakrabban követelik a kripto használatának betiltását, az országban elképesztő mértékben nőtt az elfogadás.

Az ország 2021-ben 9,8 milliárd dollárnyi kriptotranzakciót regisztrált, ami 1222%-os növekedést jelent 2020-hoz képest.

Olvastad már? Építsd a jövő innovatív kripto startup cégét!

Forrás: cointelegraph.com

Legfrissebb bejegyzéseink

Több, mint 6 milliárd dollárnyi ethert égettek már el

2021 augusztusában aktiválták az Ethereum hálózatán a London néven futó hard forkot, amely bevezette azt az újítást, hogy a tranzakciós díjakat nem a munkát végző...

A Bitcoin miért nem képes 28 ezer dollár fölé emelkedni

A Glassnode elemzéséből kiderül, hogy a hosszú távú bitcoin tulajdonosok profitban lévő átutalási volumene emelkedik. Más szóval, az elmúlt hónapokban nyereséges Bitcoin tulajdonosok részéről megnőtt...

Litecoin technikai elemzés 05.28.

Prémium Litecoin Az elmúlt 48 órában a kriptopiac rövid távú rallyja során a Litecoin 7,9%-os nyereséget ért el. Ez határozott visszapattanást eredményezett a 85 dolláros támaszszintről, és...

A Bitcoin felébredt, a cím aktivitás szárnyal

A Bitcoin aktív címei háromhetes csúcsra emelkedtek, ami a Santiment portál szerint a használhatóság jelentős fellendülését jelzi. Május 3. óta először fordult elő, hogy a BTC...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!