Egy elemző szerint „ijesztő”, hogy a DeFi mekkora része fut tetheren és USD Coinon

-

Az elmúlt hetek és hónapok során hatalmas növekedést mutatott a decentralizált pénzügyi (DeFi) szektor, a DeFi Pulse adatai alapján már több mint 7,13 milliárd dollár került zárolásra benne.
Emellett a szektorhoz köthető kriptoeszközök összértéke is meghaladta a 13,35 milliárd dollár.

Az egészben ironikus, hogy a decentralizált pénzügyi szektor növekedését jelentősen felfújták a centralizált amerikai stabilcoinok, melyek – ha akarnak – letilthatnak bizonyos címeket.

A DeFi szektor jelentős része az USDT és USDC coinokon fut és ez egyesek számára aggasztó jel

A „Devops199fan” nevű DeFi-elemző szerint „ijesztő, hogy a DeFi-szektor mekkora része fut a Tether USDT és USD Coinokon, melyek mögött a Coinbase és a Circle áll.

„Nagyon ijesztő, hogy a DeFi mekkora része fut USDT/USDC coinokon. Mindkét coinnál fennáll a tiltás veszélye. Ha egy AMM vagy egy olyan projekt, mint az @iearnfinance  tiltásra kerül, akkor az jelentős csapást mérhet a teljes DeFi-szektorra.

Kontextusként, több millió dollár van zárolva ezekből a stabilcoinokból a DeFi szektorban. Ez már akkorára nőtt, hogy a decentralizált DAI stabilcoin értékének egy részét az USDC adja.
Az az aggasztó ezekben a tokenekben, hogy kulcsfontosságú szerepet játszanak a decentralizált pénzügyekben, de fennáll a veszély, hogy egyes címeket letiltanak.
A láncon történő elemzések szerint többször is előfordult, hogy a stabilcoinok adminisztrátorai használták is ezt a letiltás funkciót.

Ennek több oka is lehet. Valaki nemrég a Twitteren, írta, hogy Szingapúrban technikailag tilos az USDT használata a pénzmosás elleni törvények miatt.
Andrew Kang, a Mechanism Capital alapítója is aggódik amiatt, hogy egyre népszerűbbek ezek a centralizált stabilcoinok, miközben a decentralizált alternatívákat nem használják annyian.

 „Inkább azokat a stabilcoinokat kellene használni, melyeket bizalom nélkül használhatunk (DAI, sUSD). A centralizált stabilcoinok terjedése csak azokat a cégeket gazdagítja, melyek pénzt keresnek a fiatutalásokból. A DAI és sUSD iránti kereslet növekedése növeli a MKR és SNX értékét is.”

 

Továbbra is fennáll a szabályozás kérdése

Annak ellenére, hogy a DAI és sUSD decentralizációjuk miatt sokkal jobbak, a szabályozások továbbra is veszélyt jelenthetnek.
A Pénzügyi Akciócsoport (FATF), egy kormányok közötti ügynökség, melynek célja a pénzmosás megelőzése. Idén kiadott egy jelentést, melyben kifejezték aggodalmukat egyes stabilcoinok, köztük a DAI-jal szemben is.

 „Kérdéses, hogy az FATF legújabb előírásai elegek lehetnek-e a pénzmosás megelőzése a legnagyobb stabilcoinok esetén (Tether, USD Coin, Paxos, Truecoin, DAI). A cikk szerint az FATF-nek ki kell adnia előírásaikat az úgynevezett stabilcoinokra, melyek megoldhatják az FATF szabályozásinak kérdéses elemeit.”


Egyelőre bizonytalan, hogy az FATF vagy egyéb ügynökségek ügyfél-azonosítással, vagy valamilyen egyéb módon vennék fel a harcot a decentralizált protokollokkal, de mindenképpen változás várható.

Olvastad már? A Yearn.finance tokenje már a 20.000 dollár felé közelít az Aave listázás után

Forrás: cryptoslate.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Ezek a Bitcoin címek felhalmozott a legtöbb BTC a legutóbbi rally során

A hét elején a Bitcoin (BTC) több mint 13%-ot emelkedett, és öthetes napi csúcsra, 71.400 dollárra zárta a napot, magával rántva a kriptopiac többi részét...

Eladni, vásárolni vagy tartani? Itt a legjobb stratégia az Ethereum ETF jóváhagyása után

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) zöld utat adott nyolc Ethereum tőzsdén kereskedett alapnak (ETF), ami izgalmat keltett a kriptoközösségben. Az Ethereum árfolyama azonban a jóváhagyás...

Mi az a felhőbányászat? A MAR mining megtanítja, hogyan lehet napi 1000 dollárt keresni a felhőbányászat segítségével

Vendégbejegyzés Mivel egyre több játékos lép be a kriptopénzek piacára, a bányászat egyre összetettebbé válik, és egyre nagyobb számítási teljesítményt igényel. A bányászat egyre összetettebbé válik...

5 legjobb filléres kripto, amit ma érdemes megvenni

A 2024-es bikafutás felgyorsulása miatt a megfelelő kriptovaluták alacsony áron történő megtalálása a növekedésre éhes befektetők számára kulcsfontosságú lehet. Ebben a válogatásban öt hatalmas potenciállal rendelkező...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!