Egy brit agytröszt az NFT-k pénzmosási kockázatait vizsgálta

-

A Royal United Services Institute azt vizsgálja, hogy az NFT-k a pénzmosás „új határaivá” válnak-e.
A Royal United Services Institute (RUSI) olyan jelentést tett közzé, amelyben értékelte az NFT-piacon rejlő pénzmosási kockázatokat, és feltette a kérdést, hogy vajon a digitális művészet fellendülőben lévő őrülete a pénzmosás „új határává” vált-e.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az NFT-k a pénzmosás „új határai”

„Kezdjük azzal, hogy az NFT-ket leggyakrabban kriptovalutákkal vásárolják az online piactereken. A kriptovalutákat rendszeresen kihasználják rosszindulatú célokra, például a bűncselekményből származó bevételek forrásának elkendőzésére, és annak ellenére, hogy a tranzakciók nyomon követhetők, a kifinomultabb bűnözői szereplők különféle technikákat alkalmaznak a bűnüldöző szervek nyomozásának megzavarására”  olvasható a RUSI jelentésében.

A RUSI azt is állítja – ahogyan azt a Decrypt már korábban kifejtette –, hogy az NFT-ket a pénzmosók a hagyományos műkincspiachoz hasonló módon használhatják ki.

„A bűnözői szereplők feltörhetik az NFT-piacterek felhasználói fiókjait, és NFT-ket utalhatnak át saját címeikre. Az NFT-k átutalása után a hacker gyorsan eladhatja az ellopott token(ek)et, és megpróbálhatja tisztára mosni a bevételt” – mondta a RUSI.

A RUSI azt is állítja, hogy e tokenek digitális aspektusa „más, újszerű kockázatoknak” is teret ad.

Az NFT a pénzmosás elleni küzdelem

A RUSI azt javasolja, hogy a kriptovalutákra a tőzsdéken alkalmazott szabályozási keret „alkalmazható” az NFT-k online aukciós házaira is.

„Meg kell határozni egy alapvonalat azon vállalatok számára, amelyek az NFT-iparágra kívánnak összpontosítani. A hagyományos műkincspiacon és a szabályoknak megfelelő kriptopénz-tőzsdéken alkalmazott rendszerhez hasonló, „ügyfél-azonosítási” (KYC) politikát és folyamatos ellenőrzést kell bevezetni” – áll a RUSI cikkében.

A brit agytröszt azt is javasolja, hogy hozzanak létre egy nyilvántartást az ellopott vagy csalárd NFT-kről, amely a hagyományos művészeti világ műkincsveszteség-nyilvántartását venné alapul.

Ráadásul nem a RUSI az egyetlen brit szervezet, amely tisztában van az ilyen típusú tokenekkel kapcsolatos pénzmosási kockázatokkal.
Az év elején a London Metropolitan Police’s Arts and Antiques Unit szóvivője azt mondta a Decryptnek, hogy „nagyon is tisztában vannak” ezekkel a kockázatokkal, és hogy a blokklánc-technológia „lehetővé teszi a végső haszonhúzók számára, hogy elrejtsék személyazonosságukat” – mondta a szóvivő.

Olvastad már? Az Adidas is belép a Metaverzumba

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Bitcoin technikai elemzés 06.07.

Prémium Bitcoin  Az Egyesült Államok továbbra is szabályozási nyomást gyakorol a kriptovalutákra, és a Binance tőzsde ismét a figyelem középpontjába került. Egy korábbi, márciusi CFTC-bejelentés után az amerikai...

A SEC főnöke: „Nincs szükségünk több digitális valutára”

A CNBC-nek adott keddi interjújában Gary Gensler, az amerikai értékpapír és tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke határozottan kifejtette álláspontját a digitális valutákkal kapcsolatban: "Nincs szükségünk több digitális...

Litecoin technikai elemzés 06.06

Prémium Litecoin Bár a legutóbbi amerikai SEC-bejelentés hasonlít a korábbi CFTC-bejelentéshez, az LTC-t nem említik értékpapírként. Ugyanakkor a MATIC, a SOL, az ADA és mások értékpapírként lettek kiemelve. Az...

Az ADA 7%-kal esik vissza a Binance-per miatt

A Cardano (ADA) tulajdonosok nem gondolták volna, hogy az elmúlt 24 órában 7,64%-ot zuhannak, amikor a token viszonylag jó szezont futott. Az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC)...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!