Sokakat érdekel a bitcoin értékének változása, azonban a vezető kriptopénz technológiai képességeiről sem érdemes megfeledkezni.

A Lightning-fizetésekkel fejlődik tovább a Bitcoin hálózata

2020-ban, több mint tíz évvel a genézis blokk létrejötte után váratlan módon változik a Bitcoin hálózata. Az aktív bányászat és az új ASIC gépek mellett a Lightning-hálózat (LN) jelentősen megváltoztatja a Bitcoint.

John Newbery, a bitcoin egyik fejlesztője egy Twitter-bejegyzést indított az elemzések alapján, melyben azt sugallta, hogy a Lightning lehet a bitcoin evolúciójának legnagyobb lépése. Sokan kritizálják a hálózatot, de az mégis lehetővé teszi a gyors peer-to-peer utalásokat.

Új technológiákat fejlesztenek, hogy a LN még simábban működjön és lehetővé tegye a több útvonalon zajló fizetéseket, így javítva a rendszer fizetőképességét.

Több csapat is dolgozik a LN fejlesztésén, ilyen például a Blockstream, amely a c-lightningot, a protokoll egy pehelysúlyú verzióját fejleszti. Az ACINQ által fejlesztett Eclair egy Scala-megvalósítás, emellett létezik még az LND és a Rust Lightning is.

A LN egyelőre kísérleti, de az elemzők szerint az egész Bitcoin ökoszisztémájára kiterjedhet. A Bitfinex után más tőzsdék is elkezdhetik a Lightning utalásokat.

 „Még több Lightning-tárcát láthatunk majd: nem ellenőrzött, önellenőrzött és teljesen önállóan kezelt tárcákat. Ez egy teljesen új terület, így sok kísérletezést fogunk tapasztalni. Különböző csapatok különböző fejlesztésekkel fognak előállni.” – mondta Newbery

A LN jogi helyzete továbbra is tisztázatlan, ugyanis a csomópontok üzemeltetői a saját pénzüket utalják, amelyeket korábban feltöltöttek. Azonban 2020-ban tovább szigorodhatnak a bitcoinutalások.

A hálózat láncon kívüli és második szintű megoldásokkal skálázódhat

Az elemzés szerint a bitcoin hálózata további második szintű technológiákkal skálázódhat.

 „A taproot és SIGHASH_NOINPUT-tal láncon kívüli privát szerződések teljes hada válhat elérhetővé.”

Ezekkel a technológiákkal a bitcoin hálózata visszatérhet régi peer-to-peer állapotába. Lehetővé válna a tárcák közötti közvetlen kapcsolat és kommunikáció, amely csökkentheti a csomópontok terhét.

A bitcoincsomópontok nagy része jelenleg felhőszolgáltatásokon fut, vagy jelentős technikai befektetést igényel, esetleg bányászok által futtatott.

Nem minden technológia lesz kész 2020-ban, de az alapok megjelenhetnek Newbery szerint. A bitcoin és a hozzá hasonló nyílt projektek továbbra is nyílt forráskódúak, így közösségalapúak.

A bitcoin jelenleg ugyan nem túlterhelt, de tovább folytatódnak a skálázási próbálkozások, és a LN lehet az egyik ideális eszköz tranzakciós célokra.

A második szintű megoldásokkal a bitcoin hálózata versenybe szállhat a legnagyobb protokollokkal is, emellett lehetővé tenné az okosszerződéseket és a megosztott számítások egyéb formáit is.

Olvastad már? Két éves lett Magyarország első kriptovalutája, a MicroCoin

Forrás: bitcoinist.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂